Paylaş
Hakkı haram ettikten sonra tekrar helal edilebilir mi ?
Question
Hak helal etme ve haram etme konusunda dini hüküm nedir?
Hakkını haram eden sonra helal edebilir mi? veya Kul Hakkı helal edildikten sonra geri haram edilebilir mi?
Anne 3 defa hakini heram ederse sonra hakini helal ederse kabul olurmu?
Helallik konusundaki dini hükümler bellidir
Dinimizde dinimizde hak sahibi dilediği zaman hakkından vazgeçebilir hakkını başkasına helal edebilir.
Hak sahibinin anne baba kardeş olması 1 3 veya 5 defa 10 defa hakkını haram etse bile daha sonra pişman olup hakkını çocuklarına kardeşine helal edebilir bu bir engel değildir
Hak helalliği konusunda sormak istediğiniz sanırım 3 defa olunca helal olmaz şeklinde bir duyum almışsınız bu doğru değildir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam’da helal (izin verilen) ve haram (yasak) kavramları, eylemler, davranışlar ve maddeler dahil olmak üzere hayatın çeşitli yönleriyle ilgilidir. Başlangıçta helal olan bir şey daha sonra haram olursa, hükmü, özel şartlara ve değişikliğin sebeplerine bağlıdır.
Genel olarak, bir şey İslami prensiplere göre haram ilan edildiğinde, geçerli bir sebep veya İslam hukuku tarafından tanınan bir istisna olmadıkça, haram olmaya devam eder. İslami hükümler Kuran’a, Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerine ve İslam alimlerinin fikir birliğine dayanmaktadır.
Bir fiil veya davranış, mahiyeti veya doğurduğu neticeler itibariyle haram ise, kişinin kendi iradesi veya iradesi ile tekrar helal etmesi genellikle mümkün değildir. Ancak, bir istisnanın veya karar değişikliğinin meydana gelebileceği durumlar vardır.
Örneğin, bir kişinin sağlığı veya hayatta kalması için yasaklanmış bir eylem veya maddenin gerekli olduğu durumlarda, İslam hukuku zorunluluk (zaruret) ilkesi kapsamında istisnalara izin verebilir. Bu, istisnai durumlarda, daha büyük zararlardan kaçınmak veya gerçek bir ihtiyacı karşılamak için yasaklanmış bir eyleme geçici olarak izin verilebileceği anlamına gelir. Ancak, bu tür istisnalar genellikle sınırlıdır ve belirli koşullara tabidir.
Bireylerin bu tür durumlarla karşı karşıya kaldıklarında bilgili âlimlerden veya İslam fıkhı uzmanlarından yardım almaları önemlidir. İslami öğretilere dayalı rehberlik sağlayabilirler ve geçerli istisnalar veya alternatif çözümler olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilirler.
Genel olarak, istisnaların yapılabileceği belirli durumlar olsa da, İslam’daki genel ilke, bir şey bir kez haram ilan edildiğinde, İslam hukuku çerçevesinde geçerli bir istisna olmadığı sürece yasak olarak kalır.