Paylaş
Hakkım haram olsun deyip pişman olmak
Question
İstemeden hakkını helal etmemek
Çok kırgın kızgın ve haksız yere tavır alındığım bir anımda yüzüne değil ama birine anlatırken olayı annem için hakkımı helal etmiyorum dedim ve şu an çok pişmanım vicdanım el vermedi o yüzden yazıyorum hakkım sonsuza kadar helal ama o anlık söyledigim helal olmasın cümlesi geçerli olur mu ?
Cevap:
Bir kişiye hakkını haram ettikten sonra pişman olup helal ederseniz hakkınız ona helal olmuş olur. Çünkü siz daha önceden hakkınızdan vazgeçmiş olursunuz.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam dini, bir kişinin başkasına “Hakkım haram olsun” şeklinde beddua etmesini veya dilek dilemesini hoş görmez. İslam, insanlar arasında barışı ve adaleti teşvik eder. Başkalarına zarar verme veya onlara haksızlık etme niyetiyle beddua etmek veya dilek dilemek, İslam’ın öğretilerine aykırıdır.
İslam’da, insanlar arasındaki sorunları çözmek için önce diyalog, anlayış ve barışçıl yolları tercih etmek önemlidir. İnsanlar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünde adalet, hoşgörü ve bağışlama prensipleri vurgulanır. Eğer bir kişi haksızlık yapmışsa, pişmanlık duymalı, affedilmek için tövbe etmeli ve hatalarından ders çıkarmalıdır.
Eğer bir kişi, geçmişte başkasına haksızlık ettiği veya onun hakkını gasp ettiği için pişmanlık duyuyorsa, İslam ona tövbe etmesini ve mağdura hakkını iade etmeyi teşvik eder. İslam, samimi bir tövbenin ve pişmanlığın Allah’ın affına yol açacağını öğretir. Ancak, beddua veya dilek dileme gibi haksızlık yaratıcı davranışlarda bulunmak yerine, mağdurlardan veya haksızlık görenlerden özür dilemek ve onları tatmin etmeye çalışmak daha uygun bir yoldur.
Özetlemek gerekirse, İslam, başkalarına haksızlık yapma niyetiyle beddua etmek veya dilek dilemek yerine, adaleti ve barışı teşvik eder. Haksızlık yapan bir kişi, pişmanlık duymalı, tövbe etmeli ve hatalarından ders çıkarmalıdır. İslam’ın temel ilke ve değerleri, insanlar arasında sevgi, hoşgörü, adalet ve bağışlamayı vurgular.