Paylaş
Haksız Kazanç Ve Rüşvet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Haksız Kazanç:RÜŞVET
Bugün hutbemde sizlere insanlara zulüm niteliği taşıyan faiz, karaborsacılık, emeği sömürü ve hileli iş yapma gibi yollarla kazanılması yasak olan haksız kazanç ve rüşvet konusu olacaktır. Dinimiz haksız kazancı ve rüşveti yasaklamış ve haram kılmıştır. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerimde “İnsanların mallarından bir kısmını bile bile, günah işleyerek ele geçirmek için iş başındakilere yedirerek, mallarınızı haksızlıkla yemeyin”1 buyurmaktadır.
Rüşvet toplumda değer yargılarını yakıp yıktığı gibi ahiretimizi de perişan eden büyük günahlardandır. Peygamber Efendimiz “Rüşveti alan da verende cehennemdedir”(2) yine “Rüşveti alana verene ve aracı olana Allah lanet etsin.”buyurmaktadır.
Rüşvet ve haksız kazanç toplumları felakete götüren, birlik ve beraberliği yok eden kardeşlik duygularını kökünden sarsan, itimat ve güveni ortadan kaldıran çirkin davranışlardandır.
Rüşvet toplumsal bir hastalıktır. Rüşvetin yaygın olduğu toplumlarda halkın birbirine ve devlete olan güveni azalır, yapılan her işin arkasında rüşvet var zannedilerek rüşvetsiz iş yapılamayacağı zannedilir. Bu da toplumda işlerin zamanında yapılmamasına, haksızlığın her yanı sarmasına, çirkinliğin çoğalarak toplumun felaketine sebep olur.
Bir gün yaptıklarının hesabını vereceğine inanan Müslüman; dünya hırsına kapılmadan helalinden kazanıp, çoluk çocuğuna temiz rızık, helal lokma yedirir. Bu fani alemde başkalarına veya kendisine dünyalık kazandırma uğruna kendi ahiretini yakmaz.
Hak iddia ederler korkusuyla Kişinin anasından, babasından, kardeşinden ve zevcesinden kaçacağı ahiret gününü düşünen bir Müslüman; rüşvet ve benzeri yollarla insanların haklarını gasp ettiğinde Allah’ın huzurunda hangi durumlara düşeceğini düşünür ve ona göre hareket eder.
Peygamberini seven bir Müslüman; haksız kazanç ve rüşvet işine karıştığı zaman Peygamberimizin yarın onun yüzüne bakamayacağını bilen ve bu tür çirkin işlerden şiddetle kaçınan insandır.
Biz Müslümanlar olarak seviyesizliğe, çürümeye ve bozulmaya seyirci kalmamalıyız. Köşe dönmeci mantığını kabul etmemeli, bu tür davranışlarda bulunanlara şiddetle karşı durarak toplumun daha fazla çürümesine, bozulmasına meydan vermemeliyiz.
1-Bakara 188
2-Tirmizi
3-ibni mace
4-Müntehabü k. Umman 2/200
Benzer Konular:
Cevapla