Halvet ne demek kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HALVET NEDİR KISA BİLGİ

Halvet ne demek

Halvet kavramının dini anlamı

Halvet, Sözlükte “bir yerin boş olması, o yerde hiç kimsenin ve hiçbir şeyin bulunmaması, yalnız kalma veya biriyle baş başa kalma” anlamlarına gelen halvet, bir tasavvuf terimi olarak, günahtan korunmak ve daha iyi ibadet edebilmek amacıyla ıssız yerlerde yaşamayı tercih etmek demektir.

Hz. Peygamber’in zaman zaman Mekke yakınındaki Hira mağarasına çekilip burada inziva hayatı yaşaması ve itikafa girmesi (Buhârî, Bed’ül-vahy, 3; Müslim, İmân, 252), ıssız yerlerde Allah’ı zikredip göz yaşı dökmeyi teşvik etmesi (Buhârî, Ezan, 36; Müslim, zekat, 91) halvetin dinî açıdan önemini ortaya koymaktadır. Tasavvufta halvet kadar sohbet ve hizmet de önemlidir. Bundan dolayı sohbet ve hizmet için insanların arasında bulunmak ve bütünüyle toplumdan kopmamak gerekir.

Fıkıh terimi olarak halvet sahih bir nikâhtan sonra kadın ile erkeğin, üçüncü bir şahsın izinsiz muttali olamayacağından emin bulundukları bir yerde baş başa kalmaları anlamına gelir.

Halvet maddesi diyanet dini terimler sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    1
    2021-09-28T16:05:45+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tasavvufi bir kavram olarak halvet:

    Dinî literatürde peygamberlerin genel anlamda “Halktan uzaklaşma, Hak’la başbaşa kalma” şeklinde tanımlanabilecek inzivâ halinden bahsederler. Bir İslâmî pratik olarak doğan, süreç içerisinde ritüel hâline gelen inzivâ benzeri pratikler âdâb ve erkân dâhilinde kurumsallaşmıştır. Halvet de bu türden pratikler arasındadır. Tasavvufun müesseseleşmesiyle, özellikle bazı tarikatlerde halvet uygulaması belirli usûl, âdab ve erkânı olan önemli bir ritüele dönüşmüştür. Kişinin, başkalarının tekmîli için çabalamadan önce kendi tekâmülü için gayret göstermesi tarikatlerin şiârı olmuştur. Bu minvalde özel bir mekânı ve zamanı olsun ya da olmasın bütün tarikatler bir şekilde ferdin zâhirî ve bâtınî açıdan halvetle gelişeceği konusunda hemfikirdir.

     

     

    En iyi cevap
    1
    2021-09-28T16:10:06+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Halvet kelimesi, (يخلو- خال (fiilinin mastarı olup, sözlükte “bir mekânın veya bir şeyin boş olması, bir kusurdan berî olmak, bir yerde yalnız kalmak, bir şeyin geçip gitmesi, başbaşa kalmak, kendi başına inzivâya çekilmek ya da biriyle baş başa kalmak” demektir.

    Şer’î ıstılahta halvet kavramının biri dar diğeri geniş olmak üzere iki ayrı kullanımı vardır. Dini literatürde “şer’an birbirlerine yabancı (mahrem olmayan) bir erkek ve bir kadının aynı mekânda baş başa kalmalarını”128 ifade eden halvet terimi genel anlamda kullanılmıştır. Fıkhî ıstılahta ise halvet, “sahîh olsun veya olmasın nikâh akdinden sonra kadın ve erkeğin, üçüncü bir kişinin izinsiz olarak muttali olamayacağı
    bir mekânda ve cinsî münasebete mâni hiçbir durum söz konusu olmaksızın baş başa kalmaları” demektir.

    Mensuplarını dünya ve ahirette saadet ve selamete ulaştırma gayesinde olan dinimiz İslamiyet, bu amaca binâen inananlara bazı fiilleri yapmalarını, bazılarından da kaçınmalarını emir buyurmuştur. İslamiyetin yasak kıldığı fiillerden birisi de hiç şüphesiz fuhşiyyattır. Dinine tam anlamıyla bağlı olan bir müslümandan beklenen, nefsini zinâ gibi çirkin bir işten dâima muhâfaza etmesidir. İslam hukukunda işletilen temel prensiblerden biri de herhangi bir amelin yasaklanması durumunda ona sebep olan diğer âmillerin de yasaklanması gerektiğidir. Bu itibartla, aralarında mahremiyet bağı olmayan kişilerin zinâ ve harama düşme tehlikesini barındıran halvet unsuru da aynı şekilde sakınılması gerekli olan bir konudur.

    Halvetin hem toplumu hem de ferdi ilgilendiren iki boyutu vardır. Yabancı hükmünde olan erkek ve kadını günah ve harama sevk edebilecek olması ihtimali halvetin ferdî yönünü göstermektedir. Nikâh akdinden sonra eşlerin bir arada kalması demek olan sahih-fâsit halvetin, nikâhın bazı sonuçlarına etkisi de onun toplumsal yönünü göstermektedir. Her iki açıdan da büyük önem arz eden halvet kavramı, Peygamberimiz (s.a.v.) döneminden itibaren güncelliğini korumuş ve korumaya da devam etmektedir. Bütün zaman dilimlerinde, insanların yaşadığı her ortamda halvetin vukû’u söz konusudur. Özellikle günümüz dünyasında halvetin sebep olabileceği mahzurlu durumlar göz önüne alındığında, bu konunun ne kadar önem arz ettiği bâriz bir şekilde anlaşılmaktadır

    1
    2023-06-19T18:10:37+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Halvet, Arapça kökenli bir kelime olup, baş başa kalmak veya mahremiyet anlamına gelir. İslam hukukunda evlilik bağlamında kullanılan bir terimdir. Halvet durumu, bir erkek ve bir kadının baş başa kalması veya mahremiyet içinde bulunması anlamına gelir. İslam ahlakına uygun şekilde, yabancı cinsiyetten insanlar arasında halvet durumundan kaçınılması tavsiye edilir. Bu, namusun ve iffetin korunması, kötü niyetli söylentilerin önlenmesi ve ahlaki sınırların korunması amacıyla önemlidir.

Cevapla