Elhamdülillah
Elhamdülillahi ala külli hal
Elhamdülillahi rabbil alemin
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Hamd ve şükür ne anlama gelmektedir?
Hamd ve şükür aynı anlamda Allaha nimetlerinden dolayı övgü içerse de hamd kelimesi şükür kelimesinden daha kapsayıcıdır.
1- Her güzel olan işin başında hamd edilir.
“Allah’a hamdederek başlanmayan her mühim iş bereketsiz olur.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 19. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Edeb, 18/4840)
2- Yemekten ve içmekten sonra hamdedilir:
“Allah Teâlâ, kulun yemek yedikten veya bir şey içtikten sonra, bunlar sebebiyle hamd etmesinden râzı olur.” (Müslim, Zikir, 89. Ayrıca bk, Tirmizî, Et’ime, 18/1816)
3- Yakını ölenler hamdetmeli çünkü bu hadislerde övülmüş bir durumdur.
Yüce Allah musibet sonrası hamd eden için kudsi hadiste: kulum için cennette bir ev yapın ve adını da “Hamd Evi” koyun!» buyurur.” (Tirmizî, Cenâiz, 36/1021)
HAMD VE ŞÜKÜR KONUSUNDA GENİŞ BİLGİ
Allah a sükur etmek ne anlama geliyor (kısaca)
Her işin sonunda Alla hamd edilir şükredilir
yemekten sonra elhamdülillah
sınavdan sonra elhamdülillah
Güne uyandırdığı için ve hala nefes almayı nasip ettiği için Rabbime binlerce kez elhamdülillah.
Uyandıktan sonra
Bizi yeni bir gün
BENZER KONULAR:
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hamd ve şükür aynı anlam içerisinde kullanılırlar.
Hamd ve şükür kelimeleri, Allah’ın vermiş olduğu nimetlerinden dolayı Allah’ı övmek, yüceltmek manalarına gelmektedir. Fakat; hamd, şükürden daha kapsamlı bir kelimedir.
Rasulullah (sav)’in hamd ile ilgili bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır:
“Allah’a hamdederek başlanmayan her mühim iş bereketsiz olur.” (İbn-i Mâce, Nikâh, 19. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Edeb, 18/4840)
O yüzden bizlere düşen görev Rabbimiz (cc)’a sürekli hamd ve şükretmektir.
Vermiş olduğu nimetlere hamd ederiz biz Rabbimizin. Müslüman her daim hamd ve şükür edendir. Müslüman isyan etmez, şükreder.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hz. Mevlânâ bir gün eve geldiğinde oğlunu üzgün görmüş. Sebebini sorduğunda ise oğlu, “Hiç…” demiş.
Hz. Mevlânâ tekrar dışarı çıkmış ve kapıda asılı bir kurt postunu üstüne geçirmiş. Oğlunun yanına gelip ellerini havaya kaldırmış ve kurt gibi ses çıkarmış. Oğlu da babasının bu yaptığına bakıp gülmüş…
Hz. Mevlânâ:
“Evladım, gördün mü?” demiş, “Dünya dertleri de böyledir. Kurt, aslında korkutucu bir hayvandır. Ama sen o postun arkasında babanın olduğunu bildiğin için korkmadın ve güldün. İşte dünya dertlerinin arkasında da Rabbinin hikmetinin olduğunu unutma ki, dünyanın fani dertleri seni çok üzmesin.”
Derdin ALLAH tan geldiğini bilmek o derde üzülmemek gerektiğinin en büyük delilidir. Fani dünyada en büyük acıları evlat ölümü anne baba ölümü eş dost ölümü vesaire yaşanacak ne kadar zor imtihanlar varise peygamber efendimiz s.a.v yaşamış iken bizim dertlenmemiz isyana girip yaşama sebebini kaybetmemiz hoş olmaz bu dünya imtihan dünyası RABBİM en sevdiği kulunu elçisi ni en çok sınamış ise bizleri sınaması bir lütuftur . Ayeti kelimede ALLAH c.c kimseye kaldıramayağı yükü yüklemem demiş iken bizim ümitsizliğe kapilmamiz hoş olmaz ALLAH c.c cümlemize bildiklerimiz ile amel etmeyi bilmediklerimizi de öğrenmeyi nasip etsin ? amin