Hamileyken tutulmayan orucun kefareti

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hamilelikte tutulmayan oruçlar nasıl tutulur kefareti var mı?

Hamileyken tutulmayan orucun kefareti

Hamileyken tutulmayan oruçlar hamilelikten sonra veya çocuğu doğurup emzirdikten sonra ne zaman fırsat bulunursa oruçların kaza edilmesi gerekir Hanefi mezhebine göre herhangi bir kefareti yoktur Şafii mezhebine göre hamile kadın veya emzikli kadın kendi canından endişe ediyor yani zarar kendisine ise kefaret gerekmez ama bebekten dolayı endişe ediyorsa hem oruç hem bir fidye gerekir iyileştikten sonra orucunu kaza eder her bir gün içinde bir fidye verir


Şafi mezhebine göre hamile ve emzikli olan kadınların Ramazan’da oruç tutması kendileri için tehlikeli görülürse oruç tutmazlar daha sonra gününe gün kaza ederler Fakat bunun için fidye vermeleri gerekmez efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur Allahu Teala sonradan kaza etmek üzere yolcu üzerinde orucu ve dört rekatlı namazları iki rekat kılmakla namazın yarısını kaldırmıştır hamile ve emzikli kadına da oruç tutmamak için ruhsat verilmiştir,.
Hamile ve emzikli kadınlar oruç tutmakla bebeklerine zarar geleceğinden korkarsa oruç tutmazlar Şöyle ki hamile oruç tutarsa bebeğini düşüreceğini emzikli kadın da oruç tuttuğu takdirde sütünün kesileceği neden ve bu yüzden çocuğunun helak olacağından korkarsa oruç tutmaz fakat sonra gününe gün kaza eder ve her gün için bir fidye verir.

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-21T17:53:07+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hamile veya emzikli olan kadınlar Ramazan ayında oruç tutmaları hem kendileri açısından hem de bebek açısından tehlike arz edecek ise, oruç tutmazlar. Daha sonra gününe gün kaza etmek zorundadırlar.

  1. komutan
    0
    2023-06-08T00:59:58+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hamilelik, sağlık ve bebek için önemli bir dönem olduğundan, İslam dini hamile kadınlara oruç tutma konusunda bir kolaylık sağlamıştır. Hamilelik durumu, oruç tutmayı zorlaştırabilecek veya sağlık riski oluşturabilecek durumlar arasında değerlendirilir. Bu nedenle, hamile kadınlar oruç tutmamayı tercih edebilir veya sağlıklarına zarar verebileceği düşüncesiyle oruç tutmaktan muaf tutulabilirler.

    Hamilelik döneminde oruç tutmayan bir kadın, oruçlarını telafi etme veya kefaret ödeme yükümlülüğüne sahip değildir. Hamilelik, geçici bir durum olduğu için tutulmayan oruçlar sonradan kaza edilmek üzere telafi edilmez.

    Ancak, bazı bireyler veya kültürel gelenekler, hamile kadınların oruç tutmalarını teşvik edebilir. Bu durumda, hamile kadınlar sağlık durumlarına ve doktor tavsiyelerine göre hareket etmelidirler. Eğer bir doktor, hamilelik sürecinde oruç tutmanın herhangi bir sağlık riski oluşturmadığını belirtirse, kadın oruç tutabilir.

    En iyi cevap

Cevapla