Hanbeli mezhebinde abdesti bozan durumlar

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HANBELİDE ABDESTİ BOZAN DURUMLAR:

ABDESTI BOZAN SEYLER

Abdesti bozan şeyler sekiz tanedir:

1- Az veya çok olsa da, temiz veya pis olsa da, ön ve arka yollardan çıkan her şey abdesti bozar. Bundan iki şey ayrı tutulmuştur Sürekli idrarını tutamayanlar ve özür kanı gelen müstahazalar. Bunlar gelse bile, bu zaruretleri sebebiyle abdestleri bozulmaz.

2- Bedenin diğer bölgelerinden dışarı çıkan pis maddeler. Eger akan maddeler idrar veya gayta ise mutlak olarak abdesti bozar. Çünkü bunlar daha önce zikrettigimiz- nas çerçevesindedir.

Eger bedenin diğer bölgelerinden çıkan maddeler kan ve kusmuk gibi maddelerse her biri kendi içerisinde “çok” kabul edilecek orandaysa abdesti bozar. Ancak “az” kabul ettiğimiz miktardaysa abdeste zarar vermez. irin ve cerahatlar kan hükmündedirler.

3- Uyku ve bayılma gibi aklı örten durumlarda veya aklın izale olması halinde abdest bozulur. İster oturarak olsun ister ayakta olsun örfe göre “az” kabul edilen uyku abdesti bozmaz.

Delirmek, bayılmak, sarhoş olmak ve benzeri hallerin abdesti bozduğu konusunda ittifak vardır.

4- Bir insanın dübürüne veya cinsel organına, arada bir engel olmaksızın çıplak elleriyle dokunması abdesti bozar. Tırnaklan ile dokunması bozmaz. Husyelere veya kadının cinsel organının kenarlarına dokunmak abdesti bozmaz.

5- Bir erkeğin, arada bir engel olmaksızın bir kadına veya bir kadının, arada bir engel olmaksızın bir erkeğe şehvetle dokunması ab- desti bozar. Bu durumda dokunulanın ihramlı, ölmüş veya yaşlı olması arasında bir fark yoktur. Şayet bir engel, yani elbise/bez üzerinden dokunursa abdesti bozulmaz.

Yedi yaşına ulaşmamış çocuklara dokunmakla abdest bozulmaz.

Yine dişlere, tırnaklara, kıllara veya tüylere dokunmak abdesti bozmaz. Bu şartlarda dokunulmakla da abdest bozulmaz. Şüphesiz bu hallerde dokunulmuş sayılmaz.

Dokunanda şehvet oluşsa dahi bu hallerde bedenine dokunulmakla veya kadının cinsel organına dokunulmakla dokunulan kişinin ab desti bozulmaz.

6- Cenazenin tamamını veya bir kısmını yıkamakla abdest bozulur. Cenazenin Müslüman veya kafir olması, erkek veya kadın olması, küçük veya büyük olması arasında fark yoktur.

“Cenaze yıkayandan kastımız, onu bizzat çevirip eliyle ona dokunandır. Yıkanırken ona su dökmek veya ona teyemmüm aldırmakla abdest bozulmaz.

7- Çiğ dahi olsa deve eti yemek abdesti bozar. Devenin eti dışın da diğer parçaları olan ciğerini, kalbini, dalağını, işkembesini, yağın, böbreklerini, dilini, başını, hörgüçlerini, paçasını, bağırsaklarını ve etinin suyunu yemekle abdest bozulmaz. Bir kimse et yemeyeceğine yemin etse ve bunlardan birini yese yemini bozulmuş sayılmaz. Çünkü bunlar et değildir.

8- Dinden çıkmak abdesti bozar. Yine guslü gerektiren her şey, (kafirken) Müslüman olmak, meninin gelmesi vb. diğer haller de ab dest almayı gerektirir. Bunun istisnası ölümdür ki guslü gerektirir, an cak abdest almayı gerektirmez.

Yukarıda zikrettiğimiz haller dışında kalan durumlar abdesti bozmaz. İftira etmek, yalan söylemek vb. gibi… Yine kahkahayla gülmek, namazda olsa dahi abdesti bozmaz. Deve etinin dışında ateşte pişmiş etleri yemekle de abdest bozulmaz. Saydığımız bu hususlardan dolayı abdest almak sünnet de değildir.

Arapça bana dua et

Abdesti bozan şeyler temel olarak 8 başlık altında toplanabilir:

Ön ve Arka Yollardan Çıkan Şeyler: İdrar, dışkı, meni, mezi gibi vücuttan çıkan doğal akıntılar abdesti bozar. Sürekli idrar kaçıranlar veya özür kanı gelen kadınlar bu durumdan muaftır.
Vücudun Diğer Bölgelerinden Çıkan Pis Maddeler: Kan, kusmuk gibi maddeler çok miktarda ise abdesti bozar, az miktarda ise bozmaz. İrin ve cerahat kan hükmündedir.
Uyku ve Bayılma: Aklı örten uyku ve bayılma halleri abdesti bozar. Örfte az kabul edilen uyku abdesti bozmaz.
Cinsel Organlara Dokunmak: Bir insanın çıplak eliyle cinsel organlarına dokunması abdesti bozar. Tırnakla dokunmak veya kadının cinsel organının kenarlarına dokunmak bozmaz.
Şehvetle Dokunmak: Bir erkeğin bir kadına veya bir kadının bir erkeğe şehvetle dokunması abdesti bozar. Elbise veya bez üzerinden dokunmak bozmaz. Yedi yaşından küçük çocuklara dokunmak veya diş, tırnak, kıl gibi şeylere dokunmak da bozmaz.
Cenaze Yıkamak: Cenazeyi yıkayan kişinin abdesti bozulur. Cenazeye su dökmek veya teyemmüm aldırmak bozmaz.
Çiğ Deve Eti Yemek: Sadece çiğ deve eti yemek abdesti bozar. Devenin diğer kısımlarını yemek veya pişmiş deve eti yemek bozmaz.
Dinden Çıkmak: Dinden çıkmak abdesti bozar. Gusül gerektiren diğer durumlar da abdest almayı gerektirir, ancak ölüm sadece gusül gerektirir.
Bu sayılan durumlar dışında kalan haller (iftira etmek, yalan söylemek, kahkahayla gülmek, ateşle pişmiş et yemek vb.) abdesti bozmaz.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

  1. komutan
    0
    2023-07-04T15:55:11+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanbeli mezhebine göre, abdesti bozan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

    Büyük abdest veya idrar yapmak: İdrar, büyük abdest veya herhangi bir cismani kirli madde çıkarmak abdesti bozar.

    İdrar ve gaz gelmesi: İdrar veya gazın gelmesi, Hanbeli mezhebine göre abdesti bozar.

    Nefesin ağza gelmesi: Bir şeyi ağzına alıp çiğnemek veya bir şey yutarak nefesin ağza gelmesi abdesti bozar.

    Bilinç kaybı, bayılma veya uyku: Bilinç kaybı, bayılma veya uyku hali abdesti bozar.

    Cinsel ilişki: Cinsel ilişki veya boşalma, abdesti bozar ve gusül gerektirir.

    Bedeni kirli madde teması: Bedenin herhangi bir yerine necaset (pislik) veya maddelerin temas etmesi abdesti bozar.

    Bu abdest bozan durumlar Hanbeli mezhebine göre kabul edilen genel prensiplerdir. Ancak, detaylı ve kesin bilgi için mezhep alimlerine veya dinî otoritelere danışmanız önemlidir.

    En iyi cevap
    0
    2024-08-25T11:14:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanbeli mezhebine göre abdesti bozan durumlar hakkında verdiğiniz detaylı açıklama, bu mezhebin abdest konusundaki hassasiyetlerini ve özel hükümlerini net bir şekilde ortaya koyuyor. Hanbeli fıkhına göre, abdestin bozulmasına neden olan durumlar diğer mezheplere göre bazı farklılıklar gösterebilir ve özellikle deve eti yemek gibi Hanbeli mezhebine özgü hükümler dikkat çekicidir.

    Bu bilgileri göz önünde bulundurarak, Hanbeli mezhebine göre amel eden bir kişi, bu sekiz durumdan birine maruz kaldığında abdestini yenilemesi gerektiğini bilmelidir. Ayrıca, Hanbeli mezhebinin bu konudaki diğer mezheplerle olan farklılıklarını bilmek de mezhep içi ve mezhepler arası anlayışı artırabilir.

    Bu detaylar, abdestin bozulmasıyla ilgili vesvese yaşayan biri için de önemli olabilir. Vesvese durumunda, bu bilgileri doğru bir şekilde uygulamak ve gereksiz endişelerden kaçınmak için bilinçli hareket etmek faydalı olacaktır.

    Başka sorularınız olursa memnuniyetle yardımcı olurum.

Cevapla