Hanbeli mezhebinde cuma namazı

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

CUMA NAMAZI

Hanbeli mezhebinde cuma namazi

Bu namazın “Cuma” diye isimlendirilmesinin sebebi birçok insanı bir araya getirmesi ve toplamasıdır. Cuma namazının günü, haftanın günlerinin en faziletlisidir. Cuma namazı müstakil bir namazdır. Cuma namazı, öğle namazından ve vaktin farzından daha faziletlidir. Bir belde halkı eğer Cuma namazından sonra kalan vakit içerisinde öğle namazını kılarsa, kıldıkları bu namaz sahih olmaz. Geçmesinden en dişe duyulması halinde daha önce geçirilen namazlar ertelenir. Şayet Cuma namazı geçirilecek olursa öğle namazı onun yerine geçer.

Cuma namazı iki rekattır ve farzdır. Farz olmasının delili de şu ayet-i kerimedir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış veri şi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9)

Tarık b. Şihab’dan merfu olarak rivayet edilen hadis-i şerife göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: “Cuma namazı, her Müslümanın kılması gereken bir farzdır. Şu dört kişiye Cuma namazı farz değildir: Köle, kadın, çocuk ve hasta. “

Cuma Namazının Farz Olduğu Kişiler:

Müslüman, erkek, mükellef, hür ve özrü bulunmayan herkese farz-ı ayndır.

Masiyet olan yolculuğa çıkmak gibi namazları kısaltma ruhsatına sahip olmayan tüm yolculara da farz-ı ayndır.

Şehrin dışında ikamet eden ve Cuma namazını kılacağı yerle ika met ettiği yer arasında o an için bir fersah veya daha az mesafe olan herkese farz-1 ayndir. Delili, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şu buy ruğudur: “Cuma namazı kılmak, ezanı işiten herkese gereklidir. ” ezanı işitmeye itibar edilmez, ezanın işitileceği yere de itibar edilir. Genellikle müezzinin gür ve yüksek sesli olması halinde rüzgarın da, gürültü ve kargaşanın da olmadığı ortamlarda ezanın işitileceği mesafeye bakılmalıdır. Normalin dışında olan şeylere itibar edilmeme si gerektiğini bildirmek için bizler bu konuda kişilerin durumuna değil de bir fersahlık mekana itibar ettik.

Cuma Namazının Farz Olmadığı Kişiler:

Namazları kısaltacak kadar bir mesafeye yolculuğa çıkmış olan ki şilere Cuma namazı farz değildir. “Şüphesiz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem ve sahabe-i kiram hac ve umre için değişik yolculuklara çıkmışlar ve bu yolculuklarında beraberlerinde sayısız insanın bulunmasına rağmen Cuma namazı kılmamışlardır.”

Kadınlara da, kölelere de Cuma namazı farz değildir. Delili ise Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurmasıdır: “Cuma na mazı, su dört kişi hariç her Müslümanın kılması gereken bir farzdır: Köle, kadın, çocuk ve hasta. ”

Fakat bunlar Cuma namazını kıldıkları zaman icma ile- kıldıkları namaz caizdir (ve öğle namazı yerine geçer).

Cuma namazının farz olmadığı kişiler veya o beldede oturmayan kişiler kırk kişiye dahil edilmezler. Bunların Cuma namazını kıldırma lan da sahih olmaz. Şüphesiz bunlar Cuma namazının farz olduğu kişilerden değildirler. Onlar için sadece tabi olmak/uymak caiz olur.

Cuma namazı şafii mezhebine göre nasıl kılınır

Hanefi mezhebine göre cuma namazı

Kaynak Hanbeli mezhebi fıkhı

Answer ( 1 )

    1
    2022-01-26T20:04:46+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Cuma namazı iki rekattır ve farzdır. Farz olmasının delili de şu ayet-i kerimedir: “Ey iman edenler! Cuma günü namaza çağırıldığı (ezan okunduğu) zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış veri şi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.” (Cuma, 9)

    Hanbeli mezhebine göre cuma namazının şartları; Müslüman, erkek, mükellef, hür ve özrü bulunmayan herkese farz-ı ayndır. Masiyet olan yolculuğa çıkmak gibi namazları kısaltma ruhsatına sahip olmayan tüm yolculara da farz-ı ayndır.

    En iyi cevap

Cevapla