Hanefi Mezhebi ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hanefi Mezhebi Ne Demek?
Hanefi Mezhebi Hakkında Kısa bilgi

Ehl-i Sünnet fıkıh mezheplerinin tarih itibariyle birincisi olan Hanefî mezhebi, ismini kurucusu sayılan büyük fakih İmam-ı Azam Ebû Hanife’den almıştır. Mezhep imamı Ebû Hanife’nin asıl ismi Numan b. Sabit olup, “İmam-ı Azam” (büyük imam) lakabıyla anılır. Bu mezhebe mensup fakihlere ve bu mezhebin görüşüyle amel edenlere Hanefî denir. Günümüzde Türkiye, Türkistan, Afganistan ve Balkanlar’da bu mezhep çok yaygındır. Hindistan ve Pakistan’da ise, Hanefî mezhebinin tek mezhep olduğu söylenebilir.

Ebû Hanîfe, hocaları tarafından kendisine intikal ettirilen önceki nesillere ait fıkhî görüşleri, rivâyetleri ve ilmî mirası, içinde bulunduğu devrin şartlarını ve insanların ihtiyaçlarını dikkate alarak, dinin genel ilke ve amaçları açısından yeniden değerlendirmeye ve sınırlı nasslar ile sınırsız olaylar, naklin hükmü ile aklın yorumu, hadis ile rey arasında makul bir denge kurmaya çalışmıştır. Bunun için de, Kur’ân’ın genel ilkelerini, örf ve âdeti, kamu yararını daima göz önünde bulundurmuş ve istihsan metodunu sıklıkla kullanmıştır. İmam-ı Azam’ın talebeleri ve özellikle içtihat derecesine yükselen Ebû Yusuf ve Muhammed, onun tedrisatını devam ettirmişler ve ondan öğrendikleri usule uyarak kaynaklardan hüküm çıkarmayı sürdürmüşlerdir. Hanefî fıkhının delilleri, Kitap, Sünnet, sahabe fetvaları, icma, kıyas, istihsan, örf ve âdet şeklinde sıralanabilir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

Answer ( 1 )

    1
    2022-05-04T09:36:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefî Mezhebi: Bu mezhebin kurucusu İmam A’zam’dır. Adı Numan, babasının adı Sabit, künyesi ise Ebû Hanîfe’dir. Hicrî 80 (M. 699) yılında Küfe’de doğmuştur. Ataları, Horasan illerinden Kûfe’ye göç etmiş olan İmam A’zam büyük ihtimalle Türk’tür. Çok iyi bir eğitim görmüş, pek çok alimlerden ders almıştır. 18 yıl aralıksız ünlü hocalarından Hammad b. Ebî Süleyman’ın derslerine devam etmiştir. Hammad’ın ölümünden sonra onun yerine geçerek dersleri devam ettirmiştir. İmam A’zam, bin civarında öğrenci yetiştirmiştir.

    İmam Ebû Yusuf (H. 113-182/M.731- 798), İmam Muhammed İbn Hasan eş-Şeybanî (H. 132-189/M. 749- 804) ve İmam Züfer İbn Huzeyl (H.110-158/M. 728-775) en meşhurlarındandır. Aynı zamanda bunlar. Hanefî mezhebinin ilk müctehidleridir. Abbasî halifelerinden Mansûr, İmam A’zam’a Bağdat kadılığı (Hakimliği) teklif etmişti. İmam, bu teklifi kabul etmeyince onu hapse attırmış ve işkencelere tabi tutmuştu. O işkencelerin etkisiyle 70 yaşında iken Hicrî 150 (M. 767) yılında Allah’ın rahmetine kavuşmuştur. Hanefî mezhebi önce Irak’ta, daha sonra da Mısır, Hindistan ve Türkiye’de olmak üzere her tarafta yayılmıştır.

    En iyi cevap

Cevapla