Paylaş
Hanefi Mezhebinde Sabah Namazı Ne Zaman Kılınır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hanefi Mezhebine Göre Sabah Namazı Vakti
Bizlere beş vakit farz kılınan namaz, gelişi güzel zamanlarda değil, her farz namazının vakti içerisinde kılmamız gerekmektedir. Çünkü vakit, namazın şartlarından birisidir.
Sabah namazının vakti imsak vakti girdikten sonra başlamaktadır. Güneşin doğuş vakti içerisinde de bitmektedir. Bu zaman zarfı içerisinde sabah namazının kılınması gerekmektedir.
Sabah namazının farzı ne zaman kılınmalıdır? sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;
Şafii mezhebinin görüşüne göre, sabah namazını ilk vakti girer girmez kılmak, karanlıkta kılmak daha faziletlidir. Hanefi mezhebine göre ise; sabah namazını geç kılmak daha faziletli olduğu için imsak vakti girer girmez değil, biraz geciktirilmesi daha faziletlidir. Her ne olursa olsun sabah namazının vakti imsak vakti girdiği zaman başlamaktadır. Acil bir işi olan imsak vakti girdikten sonra sabah namazını eda edip, kılabilir.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hanefi mezhebinde sabah namazının vakti (Fajr namazı) gerçek şafak vakti başlar ve güneş ufukta yükselmeye başlayana kadar devam eder. Sabah namazının vakti, erken vakit (İstivâ) ve geç vakit (İstihna) olmak üzere ikiye ayrılır.
Hanefi mezhebinde sabah namazının erken vakti, beyazlığın tüm gökyüzüne yatay olarak yayılarak gerçek şafağın başlangıcına işaret etmesiyle başlar. Hanefi mezhebine göre sabah namazını kılmak için tavsiye edilen vakit budur. Yılın konumuna ve zamanına göre değişen, güneşin doğuşundan yaklaşık 60-75 dakikalık bir süredir.
Hanefi mezhebinde sabah namazının geç vakti, güneş ufuktan tamamen yükselinceye kadar uzar. Ancak sabah namazını güneş iyice doğuncaya kadar geciktirmek mekruh sayılır.
Sabah namazının tam zamanının, erken ve geç vakitler de dahil olmak üzere, coğrafi konuma ve yılın zamanına bağlı olarak değişebileceğini not etmek önemlidir. Bu nedenle, Hanefi mezhebinin özel hesaplamalarını ve hususlarını dikkate aldıklarından, bölgenize özgü doğru namaz vakitlerini öğrenmek için yerel İslami yetkililer veya saygın İslami kuruluşlar gibi güvenilir İslami rehberlik kaynaklarına başvurmanız tavsiye edilir.