Hanefi Mezhebine Göre Büyu’ (Alış-Veriş)

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

BÜYÜ’ (ALIŞ VERİŞ)

S.1. Büyü’ nedir ve akdi nasıl olur?

C.1. Büyü’bey’in çoğuludur, sözlükte, bir şeyi alıp, karşılığında başka bir şey vermek demektir. İslam Şeriat’ında, icap ve kabulden ibarettir.

Alış-veriş akdi, icap (sattım) kabul (aldım) gibi geçmiş zamanı ifade eden lafızlarla olur. Satıcı ve alıcıdan biri alışveriş için icapta bulunsa digeri, isterse kabul eder, isterse reddeder. Ikisinden herhangi biri kabulden önce meclisten kalkıp giderse icap batil olur. Icap ve kabul oluşunca, ikisi için de meclis muhayyerliği olmaksızın alışveriş kesinleşir. ancak ayıp veya görmeme hıyar ın (seçme hakkı) kalkmasına engeldir. Görünen eşyanın miktarını bilmeye gerek yoktur. Ancak, Odenecek olan paranın miktarı ve cinsinin bilinmesi şarttır.

S.2. Peşin veya vadeli alış-veriş caiz midir?

C.2. Alış-veriş peşin ve vadeli, vade belli olma kaydıyla caizdir. Belli bir para sözü edilmişse, memleket parasının revaçta olanına yorumlanır.

Değişik para birimleri olup biri belli edilmezse, alışveriş fasit olur.

S.3. Satılan eşya neyle ölçülür?

C.3. Yiyecek, hububat gibi ölçülen ve tartılan şeylerin, ölçerek, tartarak, toptan veya miktarı bilinmeyen belli bir kapla yahut agirligi bilinmeyen belli bir taşla satışları caizdir. Yiyecek yığının her kafizi bir dirheme satılırsa, Ebu Hanife’ye göre, bütün kafizler belli edilmedigi takdirde, bu sadece bir kafiz için muteber olur. Koyun sürüsünün her koyunu bir dirheme satılırsa bu satış, koyunların hiçbiri için geçerli olma veya bir elbisenin her bir zira’ı bir dirheme satılırsa hiçbir zira’ı satılmış olmaz, ancak bütün zira’ları ve koyunlar denilirse satış caiz olur.

S.4. Aldığı eşyayı aldığı şartlara uygun bulmasa ne yapmalıdır?

C4. Bir kafiz olarak yüz dirheme aldığı yiyecek yığını ondan az çıkarsa müşteri muhayyerdir. Dilerse mevcut malı, karşılığı olan para ödeyip alır dilerse alışveriş fesheder. Eğer fazla çıkarsa fazlalik satıcınındır.

On dirheme on zira bir elbise veya yüz dirheme yüz zira bir arazi alır ve eksik olduğunu görürse, müşteri yine muhayyerdir. Dilerse semenin hepsini ödeyerek mali alır, dilerse bırakır. Daha fazla çıktığı takdirde fazlalik müşterinindir, satan için hıyar yoktur. Eger sana, yüz zira’ı yüz dirheme, her bir zira’ı bir dirheme sattım derse ve eksik çıkarsa bu durumda müşteri muhayyerdir. Dilerse mevcut mali, karşılığına düşen parayı oder ve alır, dilerse bırakır. Fazla çıktığı takdirde müşteri yine muhayyerdir. Isterse her zira bir dirheme alır, isterse fesheder. Bir ev satıldığında, tesmiye edilmese dahi o evin binası da satış kapsamına girer.

S.5, Mülhakatlar alışverişe girer mi?

C5. Arazi satışında, belirtilmese bile, üzerindekiler de araziye dâhildir. Ziraat söylenmediği takdirde tarlanın satışına girmez. Meyveleri koparılmamış ağaçların satışına, müşteri şart koşmasa, meyveler dåhil değildir ve satıcıdan meyveleri toplayıp ağaçları teslim etmesi istenir.

S.6. Olgunlaşmamış meyveler satılabilir mi?

C.6. Tam olgunlaşmamış veya daha yeni olgunlaşmış meyveleri satmak caizdir. Meyve satılınca onu hemen toplamak gerekir. Ağaç Üstünde kalması şart koşulursa alışveriş fasit olur.

S.7. Meyvelerin bir kısmını ayırmak caiz midir?

C.7. Ağacın meyvesini satıp da belli birkaç rıtıl (bir ölçü aleti) istisna etmek caiz olmaz.

S.8. Meyveyi kabuğunda satmak caiz midir?

C.8. Buğdayı başak üzerinde, baklayı kabuğu içinde satmak caizdir.

S.9. Tartıcının ücreti kime aittir?

C.9. Tartıcı ve para sayanın ücreti satıcıya, semen ölçenin ücreti müşteriye aittir.

S.10. Satılan malın teslimi nasıl olur?

C.10. Önce müşteri satılan malın parasını öder ve sonra satıcı malı teslim eder. Bir eşyayı başka bir eşyaya veya bir semeni başka bir seme ne satanlar birlikte teslim ederler.

Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
İtisam Yayınları

Answers ( 2 )

  1. 1
    0
    2020-09-07T20:33:34+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi Mezhebine Göre Kusur Muhayyerliği

    KUSUR MUHAYYERLİĞİ

    S.1. Kusur muhayyerliğine hangi hükümler terettüp eder?

    C.1. Müşteri malda bir ayıp gördaga takdirde muhayyerdir, dilerse tam bedeli karşılığında kabul eder, dilerse de reddeder. Mali alıp eksik ödeme hakkı yoktur.

    S.2. Alış-verişi bozan ayıplar nelerdir?

    C.2. Tüccar adetine göre, malin değerini eksilten her şey kusurdur. Küçük (köle veya cariye) için, kaçmak, hırsızlık, yataga işemek balig olmadan önce kusurdur, ancak balig olduktan sonra alıştırıldığında kusur olmaktan çıkar. Kötü ağız kokusu cariyede kusur, kölede hastalıktan degilse kusur degildir. Zina, zina çocuğu cariye için kusurdur, ancak köle için değildir.

    S.3. Saticinin elinde olmuş bir kusura muttali olmanın hükmü nedir?

    C.3. Müşteri, satın aldığı malda bir kusur bulursa, diger bir kusur da yanında iken meydana gelse satanın rizası olmadan, malı geri veremez; ancak kusurun verdiği bedel noksanlığını satandan alır. Satın aldığı kumaşı keser, boyatır yahut diker veya kavuta yag koyar sonra da kusurlarının farkına varırsa, bu kusurlarin doğurduğu kıymet noksanlığı saticidan alır, satan geri almaz. Satın aldığı köle ölür veya köleyi azat ederse kusurun vermiş olduğu noksanligi satıcıdan alır. Müşteri aldığını öldürür veya gida maddesini yerse, Ebu Hanife’ye göre, kusurlarından dolayı, satandan kıymet noksanlığını isteyemez. Ancak, Imameyn isteyebilir diyor.

    S.4. Hâkimin kararıyla kusurlu mal geri verilir mi?

    C.4. Müşteri aldığı malı bir başkasına sattıktan sonra, bir kusur yüzünden mal kendisine iade edilmek istenir ve mahkeme kararıyla geri alırsa, malı kendisine satana iade eder. Eğer mahkeme kararı olmadan kabul ederse iade edemez.

    S.5. Kusurdan teberi edenin hükmü nedir?

    C.5. Aldığı kölenin bütün kusurlarından beraatı şart koşan, bir kusur bulduğu takdirde satana geri veremez.

    Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
    İtisam Yayınları

  2. 1
    0
    2020-09-07T20:34:33+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hanefi Mezhebine Göre Muhayyerlik Çeşitleri
    HIYAR-I ŞART (ŞARTLI MUHAYYERLİK)

    S.1. Hıyar-ı şartın hükmü nedir?

    C.1. Alış-veriş akdini yapanların, muhayyer kalmayı şart koşmaları caizdir. Tarafların üç gün muhayyer kalma müddetleri vardır. Bu müddet üç günden az da olabilir. Fakat Ebu Hanife’ye göre, üç günden çok olması caiz değildir, ancak Sahibeyn’e göre süreyi belirledikleri takdirde caizdir.

    S.2. Muhayyerliğe ne terettüp eder?

    C.2. Satıcının muhayyer olması malının mülkünden çıkmasını engeller. Müşteri kabzedip elinde telef olursa malin değerini borçlanır. Fakat müşterinin muhayyerliği satılan malı sahibinin mülkünden çıkartır, ancak Ebu Hanife’ye göre, müşterinin mülküne de dâhil etmez, Sahibeyn ise, dahil eder diyor. Telef olduğu veya bir ayıp oluştuğu takdirde müşteri semeni öder.

    Muhayyer olan, hıyar müddetinde akdi bozabilir veya geçerli kilabilir, ancak akdi bozma digerinin huzurunda olur. Fakat huzurunda da, gıyabında da akdi geçerli kılabilir. Taraflardan birisinin ölmesiyle hıyar batıl olur varislerine geçmez. Fırıncı diye bir köle satin alan, köle fırıncı çıkmadığında isterse paranın tamamını ödeyip köleyi satın alır; isterse köleyi reddeder.

    MALI GÖRME MUHAYYERLİĞİ

    S.1. Görme muhayyerliği nedir?

    C.1. Bir kimsenin, görmediği bir malı satın alması caizdir ve mali gördüğü zaman muhayyerlik hakkı vardır. Dilerse alır dilerse reddeder. Satıcının ise görmediği malını satmasından dolayı muhayyerlik hakkı yoktur. Cariyenin yüzünü, hayvanın yüzünü, yiyecek yığının zahirini, elbise ve elbiseye benzer şeyleri katlı olarak görmekle gaye bilinece ğinden muhayyerlik düşer. Evin avlusunu gören, teker teker odalara bakmasa bile, muhayyerliği düşer.

    Kör olanın alım satımı caizdir ve alışta muhayyerlik hakkı vardır. Dokunma veya koklama yahut tatmakla tanınabilen şeylerde dokunma tatma ve koklama ile muhayyerliği düşer, ancak arazinin sıfatı belirtilmezse muhayyerlik hakkı bakidir. Bir kimse başkasının malını satarsa; satılan mal, saticı ve müşteri durumlarını muhafaza ediyorlarsa mal sahibi, isterse alış-verişi fesheder, isterse geçerli sayar. İki elbiseden biri sini görüp ikisini de satın alan diğerini gördüğünde ikisini geri verebilir. Ölenin görme muhayyerliği iptal olur. Bir şeyi görüp bir süre sonra satın alırsa, ilk gördüğü gibi duruyorsa hıyar hakkı düşer, ancak değişmiş ise muhayyerdir.

    Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
    İtisam Yayınları

Cevapla