Hanefi Mezhebine Göre Dini nikah

Question

Derste hocamızın dediğine göre hanifi mezhebine göre iki erkek veya bir erkek iki kadın şahitliğinde bir adam kadına karım olurmusun dedimi kadinda kabul ettim adam da aldım kabul ettim der ve bunu 3 kere tekrarlarsa nikah olurmuş doğrumudur hocam merak ettim ilgimi çekti de cevabınızı bekliyorum


Nikah da ki gaye duyurmaktir.ben falanın kızı falanla nikahlandım herkes bilsin bu benim hanımımdır demektir. Ve nikah duası okunur.
Anne babadan gizli insanlardan gizli nikah olmaz ve cok buyuk fitneler meydana getirir.


Dini nikahın beş şartı var sünnetler dışında
Damat, Gelin, Veli(kızın babası), İki adil şahit ve alıp verme sözleri

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2025-02-23T11:48:31+03:00

    Hanefi mezhebine göre dini nikah, İslam’da evlilik akdinin yapılması için gereken dini şartların yerine getirilmesiyle ilgili bir kavramdır. Hanefi mezhebine göre, bir evliliğin geçerli olabilmesi için şu şartların sağlanması gerekmektedir:

    Nikah akdi: Evlilik, bir nikah akdiyle gerçekleşir. Bu akit, erkek ve kadının karşılıklı rızası ile yapılır. Nikah akdi, genellikle bir imam veya dinî liderin huzurunda gerçekleştirilir. Akdin geçerli olabilmesi için, tarafların hür iradesiyle onay vermeleri gerekir.

    Şahitler: Hanefi mezhebine göre, nikahın geçerli olması için iki erkek şahit veya bir erkek ve iki kadın şahit bulunması gereklidir. Bu şahitler, nikahın gerçekleştirilmesine tanıklık ederler.

    Mehir (Miktar): Mehir, evlilikte erkeğin kadına verdiği malî bir yükümlülüktür. Hanefi mezhebinde, nikahın geçerli olabilmesi için mehir belirlenmeli ve bu mehir kadına verilmelidir.

    Evlilik akdinin şartları: Evliliğin gerçekleşmesi için erkeğin kadına uygun şartlar sağlaması, kadının da erkeğe uygun şartları kabul etmesi gereklidir. Bu şartlar, nikah öncesinde belirlenir.

    Rızalık: Evlilikte, her iki tarafın rızası esastır. Hanefi mezhebine göre, herhangi bir zorlama veya baskı olmamalıdır.

    Kadın ve erkek arasındaki yakınlık: Hanefi mezhebine göre, evlenilecek kişinin ehliyetli ve birbirleriyle evlenmelerine engel bir durum bulunmamalıdır (örneğin, kan hısımlığı veya evlenme yasağı bulunan durumlar).

    Özetle, Hanefi mezhebine göre dini nikah, karşılıklı rıza, şahitlerin bulunması, mehirin verilmesi ve diğer dini kurallara uygun şekilde yapılmalıdır.

Cevapla