Paylaş
Hanefi Mezhebine Göre İla Yemini
Question
Hanefi Mezhebine Göre İla Yemini
S.1. İla nedir?
C.I. İla sözlükte, Mutlak olarak yemin manasındadır. Eşe yaklaşmayi terk etme veya başka bir şey üzerine yapılması fark etmez. Alâ, yuli fiilinin masdarı olup bir şeyi yapmak veya terk etmek içi kullanılır. Şer’i Istilahta, Bir kimsenin nikâhlı kanısıyla dört ay veya daha fazla bir müddet zarfinda cinsi münasebette bulunmamaya, Allah’ın ismi veya yemin edilen herhangi bir sıfatıyla yemin etmesidir yahut eşine yaklaşmak meşakkatli bir şeye bağlamasıdır.
S.2. İla’nın hükmü nedir?
C.2. Kişi eşine, Allah’a yemin ederim ki, sana yaklaşmayacağım veya dört ay sana yaklaşmayacağım dediğinde, muli olur. Bu dört ay içerisinde eşine cinsel yaklaşımda bulunursa yemini bozulmuş, ila düşmüş olur ve kefaret vermesi gerekir. Dört ay geçene kadar cinsel ilişkide bulunmazsa, eşi bir talakla bain olur. Eger dört ay üzerine yemin etmişse, bu sürenin geçmesiyle yemin düşer.
Eğer ebediyen ila etmişse, yemin devamlı olur, eşiyle tekrar evlendigi takdirde yemin tekrar başlar, cinsel ilişki yaşaması durumunda kefaret ödemesi gerekir. Cinsel ilişkide bulunmazsa, dört ayın geçmesiyle bir talak daha düşer, bir daha evlendiğinde dört ay sonra bir talak daha düşer. Başka bir evlilikten sonra kadın önceki eşiyle tekrar evlendiğinde, o ilayla talak vaki olmaz, ancak yemin bakidir, cima yaptığı takdirde yemin kefareti vermesi gerekir.
Dört aydan az bir müddetle yemin edildiğinde ila olmaz. Hac, oruc, sadaka, köle azat etme veya talakla yemin etse muli olur.
Ric’i talâkla boşanan kadın üzerine yapılan ila sahih olur. Fakat båin talāk ile boşanan kadın üzerine ila edilemez. Cariyenin ila süresi iki aydır.
Adam cima yapamayacak kadar hasta ise veya kadın aynı şekilde hastaysa yahut eşiyle arasında ila süresinde ulaşamayacağı bir mesafe varsa, iladan dönmesi sözle ben eşime döndüm demesiyle olur, böylece ila düşmüş olur.
İla süresinde iyileşirse sözle yaptığı ila iptal olur ve cinsel ilişkide bulunması gerekir.
Eşine, bana haramsın diyene niyeti sorulur, yalan söyledim derse, dediği gibidir. Talaki kastettim demesi durumunda, üç talakı niyet etmemişse, bain bir talak olur. Zihar’ı kastettim derse zihar olur. Haram olmasını veya hiçbir şeyi kastetmedim dediği takdirde yemin olup bununla ila etmiş olur.
Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
İtisam Yayınları
BENZER KONULAR:
Cevapla