Paylaş
Hanefi Mezhebine Göre Namaz Nasıl Kılınır?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hanefi Mezhebine Göre Beş Vakit Namaz kılınışı
İslam; biz Müslümanlara günde beş vakit namazı farz kılmıştır. Namazın hiçbir surette mazereti yoktur. Mutlak surette kadınların özel hallerinin dışında akıllı, ergenlik çağına gelmiş her Müslüman’a namaz farzdır. Hanefi mezhebine göre beş vakit namaz farz, vacip ve sünnetleri ile beraber toplamda kırk rekattır. Bu kırk rekat namazın on yedi rekatı farz, yirmi rekatı sünnet son olarak da üç rekatı vacip namazdır. Yine Hanefi mezhebine göre bu yirmi rekat revatip sünnet olan namazların on iki rekatı müekked sünnet namazlardır. Yani Rasulullah (sav)’in pek az terk etmiş olduğu nafile namazlar kısmına girmektedir.
Hanefi mezhebine göre beş vakit namaz nasıl kılınır sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;
Sabah namazının sünnetinin ilk rekatında subhaneke Fatiha suresi ve zammı sure okuruz. İkinci rekatta ise Fatiha suresi ve zammı sure okuyup teşehhüde otururuz. Teşehhütte ise; tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam veririz. Sabah namazının farzı sünneti gibi aynı şekilde kılınır.
Öğle namazının sünneti; ilk rekatta subhaneke Fatiha suresi ve zammı sure okuruz. İkinci rekatta ise Fatiha suresi ve zammı sure okuyup teşehhüde otururuz. Teşehhütte ise; tahiyyat duasını okuyup üçüncü rekata kalkırız. Üç ve dördüncü rekatlarda; Fatiha Suresi ve zammı sure okuyup kadei ahira da ise; tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam veririz.
Öğle namazının Farzı; ilk rekatta subhaneke Fatiha suresi ve zammı sure okuruz. İkinci rekatta ise Fatiha suresi ve zammı sure okuyup teşehhüde otururuz. Teşehhütte ise; tahiyyat duasını okuyup üçüncü rekata kalkırız. Üçüncü ve dördüncü rekatta kıyamda iken sadece Fatiha Suresini okuruz. Farz namazların üç ve dördüncü rekatlarında zammı sure okunmaz. Son oturuşta ise; tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam veririz.
Öğle namazının son sünneti; sabah namazının sünneti ve farzı ile aynı kılınır.
İkindi namazının sünneti öğle namazının sünneti gibi kılınır. Sadece fark şurada olur ikinci rekata oturduğumuz zaman tahiyyat duasından sonra Salli ve Barik dualarını okuruz. Üçüncü rekata kalktığımızda ise; subhaneke duası ile başlarız.
İkindi Namazının farzı; öğle namazının farzı gibi kılınır.
Akşam Namazının Farzı; ilk rekatta subhaneke Fatiha ve zammı sure okuyup rükû ve secdeleri yaptıktan sonra ikinci rekata kalkarız. İkinci rekatta Fatiha ve zammı sure okuyup teşehhüde otururuz. Tahiyyat duasını okuyup üçüncü rekata kalkarız. Üçüncü rekatta Fatiha suresini okuyup zammı sure okumadan rükû ve secdeleri yapıp son oturuşa otururuz. Son oturuşta ise; tahiyyat, Salli Barik ve Rabbena dualarını okuyup selam veririz.
Akşam namazının iki rekat sünneti sabah namazının sünneti gibi kılınır.
Yatsı namazı; yatsı namazının ilk sünneti ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Yatsı namazının farzı; öğle ve ikindi namazlarının farzları gibi kılınır. Yatsı namazının son sünneti ise; öğle namazının son sünneti gibi kılınır.
Vitir namazı yatsı namazına ait bir namaz değildir. Yatsı namazından bağımsız bir namazdır. Vitir namazının üçüncü rekatında zammı sureden sonra tekbir alınıp kunut duaları okunur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Namazın şartları, dışındaki şartları 6, içindeki şartları 6 olmak üzere 12’dir.
Namazın dışındaki şartlar:
Hadesten Taharet: Abdestli olmak ve gerekli ise gusül abdesti almak.
Necasetten Taharet: Namaz kılınan ortamda veya bedende, veya da elbisede dinen necis sayılmış (idrar gibi) şeylerin temizlenmesi.
İstikbal-i Kıble: Kıbleye yönelmek. Kıblemiz, Kâbe-i Muazzama’dır.
Setr-i Avret: Avret yerleri örtmek. Erkeklerde diz kapağı dahil diz kapağı ile göbek arasını örtmek. Kadınlarda el ve yüz dışındaki her yeri örtmek.
Vakit: Namazın, vakti çıkmadan eda edilmesi gerekir. Vakit çıktıktan sonra eğer o vakit namazı kılınmadıysa kazaya kalır. Örneğin güneş batmadan, akşam vakti girmeden önce akşam namazı eda edilemez. Sabah namazının vakti imsak ile başlar, güneş doğunca biter. Güneş doğduktan sonra sabah namazı eda edilemez.
Niyet: Namaza niyet etmek. Örneğin öğle namazının farzını kılacak bir kimse, “niyet ettim Allah rızası için bugünkü öğle namazını kılmaya” diyerek niyet etmelidir. İmama uyarken “uydum imama/uydum hazır olan imama” ilave edilir.
Namazın içindeki şartlar:
İftitah Tekbiri: Eller kaldırılarak “Allahu Ekber” demek.
Kıyam: Namazda ayakta durmak.
Kıraat: Namazda Kur’an okumak.
Rüku: Namazda eğilmek.
Sücud: Secde etmek.
Kade-i Ahire: Son oturuş demektir.
Namazın sahih olabilmesi için bu şartlara dikkat etmek gerekir.