Paylaş
Hanefi Mezhebine Göre Şehit ile ilgili Hükümler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
ŞEHİT BAHSİ
S.1. Şehit kimdir?
C.1. Şehit, gayri müslimler tarafından öldürülen yahut harp meyda ninda yara almış olarak bulunan veya Müslümanlar tarafından zulümle öldürülüp diyeti ödenmemiş kimsedir.
S.2. Şehit yıkanıp, kefenlenip, namazı kılınır mı?
C.2. Şehit kefenlenip namazı kılınır, ancak yıkanmaz.
S.3. Cünüp veya çocuk şehit olsa yıkanır mı?
C.3. Ebu Hanife’ye göre, çocuk veya cünüp şehit olursa yıkanır, Ebu Yusuf ve Muhammede göre, yıkanmaz.
S.4. Şehidin elbiseleri çıkarılıp kanı temizlenir mi?
C.4. Şehidin kanı yıkanmaz, elbisesi çıkarılmaz (elbisesi kefenidir), ancak palto, mest, kemer ve silâhı çıkanlar.
S.5. Harp meydanında ölmeyen yıkanır mı?
C.5. Yaralandıktan sonra bir şey yer, içer, tedavi olur yahut bir namaz vakti kadar yaşar veya harp meydanından sağ olarak nakledilen kişi yıkanır.
S.6. Had veya kisastan dolayı ölenin hükmü nedir ?
C.6. Had veya kisastan dolayı öldürülenler yıkanır ve namazları kılınır . Fakat isyancılar ve yol kesicilerin namazı kılinmaz .
Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
İtisam Yayınları
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Âlimler, şehid lafzını çoğunlukla Allah yolunda canını feda eden, öldürülen mü’min kimse’yi ifade etmek üzere kullanmaktadırlar. Şehid kavramı için verilen mâna bu olmakla beraber allah yolunda öldürülmüş, canından vazgeçmiş mü’mine neden bu ismin verildiğine dair farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Bazı âlimler, şehid olan kimseye bu ismin verildiğini; çünkü allah ve meleklerinin cennette onun lehine şahitlikte bulunacağını söylemektedirler. Benzer bir biçimde rahmet meleklerinin o kimsenin yıkanmasına veya ruhunun cennete nakledilmesine şahitlik edecekleri için bu ismin verildiği söylenmektedir. Yine, kıyamet gününde peygamber (s.a.v) ile birlikte ümmetlere şahid olacak kimseler oldukları için bu şekilde isimlendirildikleri söylenmiştir. Bazı âlimlere göre ise kıyamet gününün yaratılışına şahid tutulacakları için kendilerine şehid denilmiştir. Öldürüldüklerinde arza (yere) düştükleri için de şehid denilmiş olabilir; zira arz’a şehadetde denilir. Veya rableri katında diri olarak bulundukları için de böyle denilmiş olması mümkündür.