Hanefi ve Şafii mezhebine göre abdestin farzları

Question

Abdestin Farzları mezheplere göre

Hanefi ve Safii mezhebine gore abdestin farzlari

1- Yüzü yıkamak: Alnın üst tarafından (saç bitiminden) başlayarak çene altına ve bir kulak yumuşağından diğerine kadar olan bölümdür. Saç dökülerek ön kısım açılmışsa orayı yıkamak gerekmez.

Gözlerin içine suyu ulaştırmak şart değildir. Ancak abdest alırken gözler sıkıca yumulmaz ve tamamen de açık bırakılmaz.

2- Kolları dirsekleriyle beraber yıkamak: Parmak uçlarından dirseklere kadar (dirsekler dahil) olan kısmı tamamen bir kez yıkamak farzdır. Eğer iğne ucu kadar kuru bir yer kalırsa veya tırnağın altına suyu geçiremeyecek bir madde (hamur, boya, çamur, oje) bulunursa abdest caiz olmaz. Tırnaklar parmak uçlarından dışarıya çıkacak kadar uzunsa bunları yıkamak gerekir.

Parmakta bulunan yüzük geniş ise, abdest esnasında bunu oynatmak sünnettir. Ancak yüzük dar olursa hareket ettirmek farzdır.

3- Başın dörtte birini bir defa meshetmek: En az bir elin üç par mağıyla veya el ayasından üç parmak miktarı bir kısımla başın meshedilmesi farzdır. Sadece bir veya iki parmakla mesh yeterli değildir.

Başörtüsü üzerine mesh caiz değildir. Ancak eller fazla ıslak olur da, böylece su başörtü altındaki saçlara ulaşırsa bu mesh sahih olur. Ancak uygun olanı, başörtünün altını islatmaktır.

4. Ayakları topuklarıyla beraber yıkamak: Sağlam ve çıplak ayakları topuklarıyla birlikte bir kez yıkamak farzdır. Çünkü yaralı ve mestle örtülü ayaklarda yapılması gereken yıkamak değil meshtir. Topukların mutlaka çok dikkatli yıkanması gerekir. bu konuda Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Vay ateşten topukların haline.”  Bu hadise de dayanarak ehl-i sünnetin müçtehit imamları, ayakların topuklarıyla birlik te yıkanması konusunda ittifak halindedirler.

Şafii’ye göre abdestin farzı altıdır.

1) Niyet

2) Yüzü yıkamak

3) Ellerle beraber kolları yıkamak

4) Başı meshetmek

5) Topuklara kadar ayakları yıkamak

6) Tertip

Bir insanın ayağında yarık bulunup da oraya merhem koysa ve bundan sonra abdest alınca, su merhemin altına geçmezse bakılır: Eğer su değmesi zararlıysa bu abdest caizdir, değilse caiz değildir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2023-01-23T00:28:32+03:00

    Mezheplere göre abdestin farzları Nelerdir? kısaca

    Mezheplere göre abdestin farklarını maddeler halinde sıralayabiliriz

    Hanefi mezhebine göre abdestin farzları

    1. Yüzü yıkamak

    2. Kollarımızı dirseklerle birlikte yıkamak

    3. Başımızı mesh etmek

    4. Ayaklarımızı topuklarla birlikte yıkamaktır.

    Şafii mezhebine göre abdestin farzları

    1. Niyet etmek

    2. Yüzü yıkamak

    3. Kollarımızı dirseklerle beraber yıkamak

    4. Başımızı mesh etmek

    5. Ayaklarımızı aşık kemiğine kadar yıkamak

    6. Tüm bunları sırasıyla yapmak

     

     

    En iyi cevap

Cevapla