İslam ilmihali Ömer Nasuhi bilmen
Şehvet olmayıp da döğülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı meni gelmesiyle gusül gerekmez.
(İmam Şafî’ye göre bu hallerde de gusül gerekir.)
Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Hangi dini site doğru söylüyor?
Hocam selamun aleyküm. Bu sitede Hanefi mezhebinde meni ne türlü çıkarsa çıksın gusül gerekir, şafii de ise sadece şehvetle çıkarsa gusül gerekir deniyor. Ancak diğer dini sitelerde bu durum tam tersi. Kim doğruyu söylüyor kafam karıştı.
Ayrıca vücutta yıkasak bile çıkmayan maddeler gusle engel teşkil edermi ? Teşekkürlr.
Büyük Şafii ilmihali guslü gerektiren haller
:
1- Cinsel yaklaşma halinde meni gelmese dahi erkeğin sünnet mahallinin veya o kadar kısmın dahil olması; insan, hayvan, ölü veya diri olmasında fark yoktur, gusletmek gerekir.
Delili. Peygamberimiz (s.a.v.)’in şu hadis-i şerifidir: “İki sünnet yeri birleştiğinde gusül vacip olur.”[1]
2- Meninin lezzetli veya lezzetsiz olarak herhangi bir durumda çıkması.
Meni üç özelliği ile bilinir:
a) Mevce mevce atılarak çıkması, lezzet hasıl olması.
b) Kendisine mahsus bir kokusu olması. Bu koku, hamur veya yaş hurmanın tomurcuğu veya kurumuş yumurtanın beyazının kokusunu andırır.
Eğer kişi bir şeyde meni mi yoksa mezi mi diye şüpheye düşerse muhayyerdir. İsterse meni diye hükmeder ve yıkanır, isterse mezi diye hükmeder, sadece onu yıkar ve abdest alır. Eğer elbisesinde kurumuş bir meni görürse gusletmesi gerekir. O elbisesinde meni vaki oluşu ile onun için kanaat hasıl ettiği zamandan itibaren kıldığı namazları kaza eder. [2]
Uykuda veya uyanık halde olsun, kadın ve erkekten meninin çıkması guslü gerektirir. Bütün fakihlerin görüşü budur. Çünkü Ebu Said’in rivayet ettiği hadise göre; Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurur:
“Gusül etmek sudan gerekir (meninin çıkmasından gerekir).” [3]
Ümmü Seleme şöyle rivayet eder: Ümmü Süleym peygamberin yanına geldi ve : ‘Ya Resulallah Allah Teala hakkı söylemekten çekinmez. Kadın ihtilam olduğu zaman gusl etmesi gerekir mi?’ diye sordu.”
İslam ilmihali Ömer Nasuhi bilmen
Şehvet olmayıp da döğülmeden, ağır bir yük kaldırmadan ve yüksek bir yerden düşmeden dolayı meni gelmesiyle gusül gerekmez.
(İmam Şafî’ye göre bu hallerde de gusül gerekir.)
Cevapla