Hangi durumlarda seferi olunur oruç

Question

Hangi durumlarda seferi olunur oruc

Uzun senelerden beri İskenderun da ikamet ediyoruz. Doğup büyüdüğümüz şehir İzmir. Bayram ziyareti için baba evine İzmir e gideceğiz. Ama ileride de İzmir e yerleşeceğiz. Orada kaldığımız sürece seferi sayılırmıyız. Bu arada da İzmir’de kendimize ait ev var, ama kirada.

 

Hanefi mezhebine göre asıl ikamet yeriniz iskenderundur, izmir’e gittiğiniz zaman 15 günden az kalacaksanız seferi sayılırsınız 15 günden fazla kalacaksınız seferi sayılmazsınız oraya vardığınızda seferiliğiniz biter.

Şafi mezhebine göre seferilik 3 gündür iskenderun’dan İzmir’e doğru yola çıktığınız zaman varıncaya kadar seferisiniz vardıktan sonra 3 gün kalacaksınız yine seferiliğiniz devam eder 3 günden fazla kalacaksınız İzmir’e vardığınızda artık seferi sayılmazsınız Yolunuz açık olsun Allah’a emanet olun

 

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-09T13:24:24+03:00

    İslam dininde seferilik (musafirlik) hali, belirli bir mesafenin üzerinde seyahat eden bir kişinin oruç tutma konusunda bazı kolaylıklara sahip olmasını sağlar. Seferilik hali, uzun yolculuklarda oruç tutmanın zor veya mümkün olmadığı durumlar için geçerlidir.

    Seferilik hali, genellikle şu iki kriteri içerir:

    1. Mesafe kriteri: İslam hukukçuları, seferilik hali için belirli bir mesafe tespit etmişlerdir. Hanefi mezhebine göre bu mesafe, ortalama olarak ortalama 89-92 km’dir. Şafi mezhebine göre ise bu mesafe, ortalama olarak ortalama 77 km’dir. Bu mesafeden daha kısa bir yolculukta dahi seferilik hali geçerli olabilir, çünkü burada asıl önemli olan yolculuğun uzunluğu ve zahmetli olmasıdır.
    2. Niyyet kriteri: Seferilik hali için bir kişinin seyahat ettiği mesafeden haberdar olması ve niyet etmesi gerekmektedir. Yani kişi, seyahat ettiği mesafenin seferlik hali kriterlerini karşıladığını bilmeli ve oruç tutmayı zorlaştıran bir yolculukta olduğunu niyet etmelidir.

    Seferilik hali, oruç tutmayı zorlaştıran durumlar için bir kolaylık sağlar. Seferlik hali geçerli olduğunda, bir kişi orucunu yerine getirmek yerine seferilik hali için geçerli olan bazı alternatiflerden yararlanabilir. Bu alternatiflerden bazıları şunlardır:

    1. Orucu ertelemek: Seferlik hali geçerli olduğunda, bir kişi orucunu o gün yerine getirmek yerine, seyahat ettiği sürece oruç tutmayı erteler ve seyahat sona erdikten sonra kazaya kalan oruçlarını tamamlar.
    2. Oruç yerine fidye vermek: Seferilik hali geçerli olduğunda, bir kişi oruç tutmak yerine fidye verme seçeneğini tercih edebilir. Fidye, her kaçırılan oruç için fakirlere yemek vermek veya fidye miktarına denk gelen bir miktar para bağışlamak şeklinde olabilir.
    En iyi cevap

Cevapla