Paylaş
Hangi sözler söz vermek sayılır
Question
Bu söz sayılır mı
Selâmün aleyküm. Benim tutmam gereken kaza oruçlarım var ve aile içinde konuşurken “şu güne kadar 3 veya 4 gün tutacağım” gibi bir söz kullandım. Şimdi bu söylediğim şey söz mü sayılır ? Allah’a mı söz vermiş oldum ve yerine mi getirmeliyim o güne kadar ? Dediğim gibi sadece öyle aile arasında konuşurken öyle bir şey söyledim.
Amacımız söz vermek yada adak adamak olmadığı halde bazen ileriye dönük planlar yaparız, mesela her gün şu kadar rekat namaz kılmayı düşünüyorum gibi… Bunlar Adak sayılmaz söz vermek sayılmaz
anlayacağınız bu konuşmalar sizin niyetinize bağlı amacınız kendinizi mecbur etmek için söz vermek adak adamak ise bu söz vermektir adak adamaktır ama amacınız bu değilse söz vermiş olmazsınız
Answer ( 1 )
Söz vermek, bir kişinin başka birine belirli bir şey yapacağına dair verdiği güvence ve taahhüttür. Bu sözler genellikle ciddi ve kararlı bir şekilde söylenir ve iki taraf arasında bir sorumluluk oluşturur. Ancak, tüm sözler söz verme sayılmaz. Söz vermek sayılabilecek ifadeler şunlar olabilir:
Kesin ve net ifadeler: “Sana bunu yapacağım”, “Bunu yapmayı kabul ediyorum”, “Bu konuda sana yardımcı olacağım” gibi net ve kesin bir taahhüt içeren ifadeler.
Karar bildiren sözler: “Bir daha böyle bir şey olmayacak”, “Bundan sonra bunu hep yapacağım”, “Bunu sana en kısa sürede halledeceğim” gibi, eylemi gerçekleştireceğinizi bildiren sözler.
Sözde değil, eyleme dayalı güvence: “Bu iş benim sorumluluğumdur” ya da “Bu konuda seni asla hayal kırıklığına uğratmayacağım” gibi sözler de, aynı zamanda bir taahhüt anlamına gelir.
Bir sözün gerçekten bir “söz verme” sayılabilmesi için, niyetin samimi ve ciddi olması gerekir. Gevşek, belirsiz ve şüpheli ifadeler, söz verme olarak kabul edilmez. Örneğin, “Belki yaparım” veya “Bunu düşünüyorum” gibi ifadeler, kesin bir taahhüt oluşturmaz.