Hanif, tevhid, put, müşrik, hicret kavramları hakkında bir araştırma yapınız

Question

Hanif, tevhid, put, müşrik, hicret kavramları hakkında bir araştırma yapınız.

Hanif tevhid put musrik hicret kavramlari hakkinda bir arastirma yapiniz

Hanif Allah’a birleyen Bir olan Allah’a tapan demektir

Tevhid Allah’ı birlemek demektir kelime-i tevhid la ilahe illallah

Put heykel anlamında insanların tapındığı taştan ve benzeri şeylerden yapılmış sahte ilahlara denir dini terim olarak.

Müşrik Allah’a ortak koşan demektir.

Hicret Allah için bir yerden başka bir yere göç etmektir.

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 1 )

    0
    2021-03-10T19:46:40+03:00

    ÇOK TŞK EDERİM ÖDEVİMDE YARDIMCI OLDUN?

  1. Hanif, tevhid, put, müşrik, hicret kavramları hakkında bir araştırma yapınız.

    Hanif:
    Kelimenin kökünü oluşturan “hnf” kökünden gelen “Hanif” İbrahim’in (as) inancını tanımlamak için kullanılan bir sıfat/ tek ilah , sözcüğünden alıntı Arapça, Süryanice ve Aramice dillerinde ortak bir sözcüktür. Çok anlamı olmasına rağmen genel olarak”hak üzere olan ,istikamet sahibi”anlamındadır. İslami eserlerin çoğunda Hz. Peygamberden önce putlara tapmayıp Allah’a inanan, O’nu birleyen Muvahhid ve temiz kimse anlamındadır.
    Tevhid:
    “Vahd” kökünden gelir. “Tek olmak” anlamındadır. Allah’ı her yönüyle (zatında,fiilerinde ,ilahlığında) birlemektir. Bütün peygamberler bu hakikati insanlığa anlatmak için gelmişlerdir. İslam’ın özü, temelidir. Allah’a ait olan hiçbir sıfatı yarattıkları için düşünmemek ,ilah , mabud olarak sadece onu bilmektir. Bunun karşıtı “şirk”tır. Yani Allah yanında veya karşısına bir ilah edinmektir. Kur’an’da tevhid inancına sürekli vurgu yapılmıştır. Tevhid inancına sahip bir müslüman cehennemde ebedi kalmaz.
    Put:
    Türkçeye Farsçadan geçtiği belirtilir. Allah’ın dışında ilah olarak görülen, çeşitli şekillerde ibadet edilen nesneler(tahta, taş,metal…)
    Batı’da “idol” kavramıyla karşılanır. Orada da hayalet, şekil,suret anlamlarındadır. İnsanlık tarihi kadar eskidir. Nuh’dan(as) sonra toplumda sevilen kisilerin suretlerinin yapılmasıyla başlar bunu da Kuran’dan öğreniriz. İslam öncesi Araplarda putların”esnâm, ensâb, evsân, cibt” gibi isimleri vardı. Bu isimler de Kuran’da belirtilir. Arap cahiliye kültüründe putlara kurbanlar kesilir,adaklar adanır ve onlara ibadet edilirdi.
    Müşrik:
    Allah’a ‘ortak” koşan anlamındadır. Müşrik Allah’a ait bir özelliği (rab,ilah ..) başka bir varlığa vererek ona başka ortaklara inanır. Dolayısıyla müşrik Allah’ı inkar etmez fakat İslam’ın temel taşı olan tevhide aykırı davranır. Budistler, Mecusiler birkaç varlığı Allah’a eş tutarak şirk koşarlar. Yahudi ve Hristiyanlar da dolaylı bir şekilde müşriktir. Kur’an’da şöyle belirtilmiştir:”Yahudiler “Uzeyr Allah’ın oğludur”, Hristiyanlar da “Mesih (İsa) Allah’ın oğludur” dediler. Bu, daha evvel kâfir olanların sözlerine benzeterek ağızlarında geveledikleri sözdür. Allah’tan bulsunlar. Nasıl da uyduruyorlar. Bunlar Allah’ı bırakıp bilginlerini, rahiplerini, Meryemoğlu İsa’yı tanrılar edindiler. Halbuki onlar da ancak bir olan Allah’a ibadet etmelerinden başkasıyla emr olunmâmışlardır. O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. O, bunların eş tutageldikleri her şeyden münezzehtir” buyurmaktadır (Tevbe, 9/30-31) Müşrik olan putperesttir aslında. Onlar ayette geçtiği şekilde”necis, pisliktir”
    “Ey iman edenler, müşrikler necistirler. Artık bu yıllarından sonra Mescid-i Harâma yaklaşmasınlar” (tevbe, 9/28)
    Allah’ın bağışlamayacağı,hakkına tecavüz eden insan tipidir müşrik.
    Hicret:
    ” Göç etmek” anlamındadır. İslami ıstılahta” sadece Allah rızasını gözeterek göç etmektir.” Yani hicret kavramı bir nevi niyetle özdeş bir kavramdır. “Ameller ancak niyetlere göredir ve herkese ancak niyet ettiği şey vardır. Kimin hicreti Allâh’a ve Rasûlü’ne ise onun hicreti Allâh’a ve Rasûlü’nedir. Kimin de hicreti elde edeceği bir dünyalık, yahut nikâhlayacağı bir kadın için ise onun hicreti de hicret ettiği şeyedir” (Buhari-Müslim)
    Mekke’de zulüm gören müslümanların Medine’ye göç etmelerinin adıdır hicret. Bu olaydan sonra hem Kur’an’da hem tarihte onlara ‘muhacir’ adı verilmiştir onlara. Hicret Allah’a yönelmenin , Salih niyetin adıdır. Tarihin seyrini değiştiren bir olaydır.

    En iyi cevap

Cevapla