Haram bir şey yerken veya içerken besmele çekmek

Question

Haram bir şey yerken veya içerken besmele çekmenin hükmü nedir?

Hocam mesele bizzat haram olmayan fakat bize ulaşma şekli şüpheli olan gıdaları tüketirken besmele çekilir mi çekilirse ne olur. Örnek ekmek helal ama kazancı diyelim helal değil yada bir yerden izin almadan aldı yada ne bilim bu gibi şeyler.

Haram olmayan ancak şüpheli olan gıdalarla ilgili besmele çekme meselesi, İslam’da dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur. Şüpheli bir durum söz konusu olduğunda, besmele çekilmesiyle ilgili bazı temel ilkeleri açıklamak gerekir:

  1. Şüpheli Durumun Tanımı: Şüpheli olan gıda, haram olmayan ancak kazanımı, temini veya içeriği konusunda kesinlik bulunmayan, yani helallik ve haramlık açısından belirsiz olan gıdalardır. Örneğin, ekmek helal olabilir, ancak o ekmeğin üretildiği yerin veya o ekmeği yapan kişinin kazancının helal olup olmadığı şüpheli olabilir. Benzer şekilde, bir yerden izinsiz alınan bir gıda da şüpheli olabilir.
  2. Besmele Çekmenin Önemi: Besmele çekmek, yediğimiz her şeyin helal ve temiz olmasını temenni ettiğimiz bir duadır. Ancak, besmele çekmek, bir gıdanın şüpheli olması durumunda o gıdayı helal kılmaz. Besmele, sadece helal olan gıdalarda yapılması gereken bir ibadettir. Eğer gıda şüpheli ise, besmele çekmenin manevi faydası olabilir, ancak bu gıda üzerinde besmelenin etkisi, o gıdanın helallik durumunu değiştirmez.
  3. Şüpheli Gıda Tüketiminin Durumu:
    • Eğer gıdanın helal olup olmadığı konusunda şüphe varsa, ve bu şüpheyi giderecek bir bilgiye sahip değilseniz, o gıdayı tüketmekten kaçınmak en doğrusudur. Çünkü İslam’da “şüpheli şeylerden kaçınmak” tavsiye edilmiştir.
    • Şüpheli bir gıda hakkında kesin bilgiye sahip değilseniz ve onu tüketmeye karar verirseniz, besmele çekmek, gönül rahatlığı sağlamak açısından önemli olabilir, fakat bu gıda helal oluyorsa helaldir, haram olsa haramdır. Besmele, gıdanın helallik durumunu değiştirmez.
  4. Şüpheli Kazanç Durumu:
    • Şüpheli kazançla elde edilen bir gıdanın tüketilmesi, kişinin vicdanında huzursuzluk yaratabilir. İslam, haram kazançla elde edilen gıdalardan kaçınmayı önerir. Eğer gıdanın kaynağı tam olarak bilinmiyorsa, bu konuda daha dikkatli olmak gerekir.
    • Bu gibi durumlarda, besmele çekmek gıdanın haram olmasını engellemez, ancak kişinin niyeti ve kalbi temiz olursa, helal olmayan bir şeyi tüketmekten kaçınmak daha faziletlidir.

Sonuç olarak: Şüpheli bir gıda tükettiğinizde besmele çekebilirsiniz, fakat besmele çekmek, o gıdanın helal olmasını sağlamaz. Şüpheli gıdalardan kaçınmak, İslam’daki temizlik ve helallik anlayışına daha uygun bir davranış olur. Eğer şüphe taşıyan bir gıda varsa, kesin bilgiye sahip olana kadar o gıdayı tüketmemeniz daha doğru olur.

Benzer konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2025-01-15T14:09:14+03:00

    Haram bir şey yerken veya içerken besmele çekmek, İslam ahlakı ve inançları açısından doğru kabul edilmez. Besmele (Bismillahirrahmanirrahim) besmele çekmek, İslam’da yiyecek ve içeceklerin helal olduğunun bir işareti ve Allah’a şükürdür. Helal olmayan, yani haram olan bir şey yenildiğinde veya içildiğinde, bu şükür ve dua uygun bir şekilde yapılmış olmaz.

    Haram olan bir şeyin yenmesi veya içilmesi İslam’da yasaklanmıştır, bu nedenle böyle bir durumda besmele çekmek anlamlı olmaz. Besmele, helal bir şeyle ilişkili olarak Allah’a şükür, o şeyin ruhsal ve manevi değerini tanımak amacıyla okunur. Haram bir şeyin tüketilmesi, o şeyin geçerli bir şekilde helal olmayan, yasaklanmış olduğu anlamına gelir.

    Özetle, haram bir şey yerken veya içerken besmele çekmek İslam ahlakına uygun değildir.

    En iyi cevap

Cevapla