Haram kazancı olanın iftarına gitmek caiz midir?

Question

Kazancı haram olan birinin iftar ikramı yenir mi?

Bir kimsenin gerek akrabasına gerek komşusuna veya fakir ve yoksul Müslümanlara iftar yemeği vermesi çok sevaplı bir ibadettir. Böyle meşru bir davete icabet etmek de sünnettir. Ancak kazancının tamamı haram olan, hiç helal malı bulunmayan kişi veya kurumlarla muamele caiz olmadığı gibi iftarına gitmek, ikramını ve hediyesini kabul etmek, sofrasında iftar etmek, yemek ve içmek de caiz değildir. Böyle bir ikramın, gıdanın veya hediyenin kabul edilmesinin gerektiği durumlarda, bunun, fitneye veya insani ilişkilerin bozulmasına sebep olmayacaksa, iade edilmesi veya fakirlere tasadduk edilmesi gerkir. Fitne söz konusu ise bu durumda yememek kaydıyla idare-i maslahat icabı ikram veya hediye alınıp fakirlere verilmelidir.

Helal ile haram malı karşık; kazancının tamamı değil de çoğu haram olduğu bilinen kişi veya kurumların davetine icabet etmenin mekruh olduğu ifade edilmiştir. Bizatihi yenilenin haram olduğu bilinmediği için, harama düşme tehlikesinden dolayı kerahat vardır. Malının çoğu haram olan kimse şayet ikram ettiği veya hediye olarak verdiği malın kendisine miras, hibe, hediye, borç tahsili vb yollardan intikal ettiğini beyan ederse yani çoğu haram olan malıyla bir ilgisinin olmadığını söylerse, bu takdirde alınmasında bir beis olmaz.

Tam tersine kazancının çoğu helal olan kişi veya kurumların davetine icabet etmenin ise caiz olduğu belirtilmiştir. Malının helal olan kısmından istifade etmek niyeti ile ikram veya hediyesini kabul etmenin mekruhluğu ile birlikte caiz oluşu öne çıkmaktadır. Böyle olanların gerek ramazan dışındaki davetleri gerekse de ramazan ayında verecekleri iftar yemeklerine katılınılabilir. Karşı tarafın kazanç durumu şüphe ile değil, kesin delil ile bilinmelidir.
Şu ayetler, hem tüm peygamberlere hem de tüm müminlere, şerî bakımdan yenilip içilmesi ve kullanılması helal olan saf, temiz ve sağlığa uygun olan nimetlerden faydalanmalarını emretmektedir.

يَا أَيُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّيِّبَاتِ وَاعْمَلُوا صَالِحًا إِنِّي بِمَا تَعْمَلُونَ

عليم

“Ey peygamberler! Tertemiz nimetlerden yiyip için, güzel işler yapın.

Kuşkusuz ben yaptıklarınızı eksiksiz bilmekteyim.” (Müminun, 51)

“Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların temiz olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin; eğer O’na kulluk ediyorsanız.” (Bakara, 172)

Malının durumu bilinmeyen veya şüpheli olan kimse ile malın haramdan olduğu doğrudan bilinmedikçe bu mal ile ilgili herhangi bir muamelede bulunmak caizdir. Şüphe durumunun kuvvet kazanması halinde bu mal ile ilgili olan muameleler kerahatten hali olmazlar.

Buna göre yapılan herhangi bir ziyafet veya ikramın haram maldan olduğu konusunda kesin bir bilgi yoksa ona haram mı helal mi diye şüphe ile bakmak doğru değildir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla