Paylaş
Haram para helal para
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Haram para helal para
Haram yoldan kazanılan (çalıntı gibi) parayı altın yaptırıp kenara koyduktan aylar sonra kalben kesin olarak isteyerek helal kazanılan para ile helal yerlere hayır yapılsa o paranın haramlığı affedilir mi
Cevap:
Helal olan para ile hayır yapmak, haram yoldan kazanılan parayı aklamaz. Haram yoldan kazanılan parayı sevap beklemeden fakirlere dağıtıp bu paradan kurtulmak gerekir.
Benzer Konular:
Answers ( 4 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Helal mi ?
Hocam bir adam bana Allah rızası İÇİN bakıyordu sağolsun evde parası vardı. Ben tevekkül ettiğim için o parasına hiç dokunmadım. Ama bir gün dedim ki sen zenginsin bana ev aç dedim. O da annemin babamın hayrına senin üstüne ev yapacağım dedi . Allah razı olsun dedim. Sonra Allah tan bekledim olmadı. Nasip kısmet. Sonra sohbet ederken ben sana çok güveniyorum çok da seviyorum iyi niyetini de biliyorum ben senin ailen gibiyim. Para var evde güvenerek koydum dedi. 3 milyon ama alıp gitsen bile anamın ak sütü gibi helal olsun dedi. Alıp gitsem parayı helal mi ? Lütfen yardımcı olun bana.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Aslında bu parayı bu kişi sizin almanıza hakkını helal etmiş ise bu parayı kullanmanız da ve almanızda bir sakınca yoktur. Fakat asl olan bu parayı bu kişinin kendi eli ile size vermiş olması gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Müslüman’ın önemli dikkat etmesi gereken bir durum vardır; helal olan parasına haram para karıştırmamak. Helal olan malına haram karıştırmamaktır. Helal olan paradan hayır hasenat yapmak haram olan parayı aklamaz. Yapılan hayrın sevabı ayrıdır, işlenen haramın günahı ise ayrı yazılmaktadır.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Uzlaşma parasının içime sinmemesi
Merhabalar. Bir şikayeti, uzlaşma aracılığıyla; karşı taraftan 1500 ₺ civarı bir para alarak uzlaştım. Fakat bu parayı almam içime sinmedi. Parayı aldıktan sonra Hastanelik oldum, para benim bedenimden çıktığını düşünmeye başladım. İçime sinmemesi ve bende sıkıntı yaratması sebebiyle, Bu 1500 ₺ parayı nasıl değerlendirebilirim ? Karşı tarafa geri ödeme gibi bir seçeneğim yok. Sokak hayvanlarına yada kendi evcil hayvanım için harcasam olur mu yada boğazımdan geçmeyecek şekilde de harcasam olur mu ? Bu sıkıntıdan nasıl kurtulabilirim ? Fikir ve önerilerinizle yardımcı olursanız sevinirim…
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam dininde estetik uygulamalar veya estetik ameliyatlar genel olarak günah olarak kabul edilmez. Ancak, estetik uygulamaların İslami prensiplere uygun şekilde gerçekleştirilmesi ve bazı temel ilkelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
İslam, insan bedeninin Allah’ın yaratmış olduğu bir emanet olduğunu öğretir. Bu nedenle, vücudun değiştirilmesi veya güzelleştirilmesi amacıyla yapılan estetik uygulamalar, kişinin sağlığını veya İslami değerleri ihlal etmediği sürece genellikle kabul edilebilir.
Bununla birlikte, estetik ameliyatlar veya uygulamalar aşağıdaki ilkelere uygun olmalıdır:
Allah’ın Yaratılışını Değiştirmemek: İslam, insanın Allah’ın yaratmış olduğu şekilde kabul edilmesini öğretir. Estetik ameliyatlar veya uygulamalar, insanın doğal ve sağlıklı bir şekilde görünmesini veya sağlığını düzeltmeyi hedeflemelidir. Ancak, aşırı değişimler veya vücudun doğal yapısını büyük ölçüde değiştiren müdahaleler sakıncalı olabilir.
Sağlığı Tehlikeye Atmamak: Estetik uygulamaların kişinin sağlığını tehlikeye atacak şekilde yapılmaması önemlidir. İslam, insanların sağlığını korumayı ve zarar veren eylemlerden kaçınmayı emreder. Dolayısıyla, estetik uygulamaların güvenli ve profesyonelce gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır.
İç Motivasyon ve Zorunluluk: Estetik ameliyat veya uygulamaların yapılmasında iç motivasyonun ve kişinin kendi rızasının önemi vardır. İslam, bireylerin kendi bedenlerine ve görünüşlerine saygı duymasını ve dış etkilere veya toplumsal baskılara göre hareket etmemeyi teşvik eder.
Sonuç olarak, İslam’da estetik uygulamalar veya estetik ameliyatlar günah olarak kabul edilmez. Ancak, İslami prensiplere uygun bir şekilde gerçekleştirilmeli, sağlık ve doğal yapının korunması gözetilmeli ve iç motivasyona dayanmalıdır. Her durumu bireysel olarak değerlendirmek ve dinin genel prensiplerine uygunluğunu göz önünde bulundurmak önemlidir.