Haram yemekten sakınmak

Question

HARAM YEMEKTEN SAKINMAK

(Ayet ve Hadisler)

Haram yemekten sakinmak

Haram yemenin sonu

İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Rabbimiz yeryüzünü, semaları ve içindeki sayısız nimetleri onun hizmetine sunmuştur. Fakat, Allah Teala bir kısım şeyleri yasaklamış; belli sınırlar koymuştur.

Konu ile ilgili bazı ayetlerde Allâh-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helâl ve temiz olanlarından yiyin[2]

Allâh’ın size verdiği rızıktan yiyin, şeytanın adımlarını izlemeyin, zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.”[3]

Hırsızlık, gasp, faiz, kumar, rüşvet, kamu mallarını zimmete geçirmek, hileli alışverişte bulunmak, eksik tartıp ölçmek ve benzeri yollarla elde edilen kazançlar meşru olmayan, haram kazançlardır.

Haramların pek çok zararları olup yasaklanmasında sayısız hikmetler vardır. Toplumda zararı görülen ve hissedilen hemen hemen her olumsuzluğun temelinde haram işlemek vardır.

Haram yemekten sakınmayan insan haya ve edep dairesinin dışına kendini itmiş; dürüstlük emniyet ve güven gibi ahlaki değerlerini yitirmiş olur.

Bu itibarla insan, sayısız nimetlerden afiyetle faydalanırken, her eline geçeni kullanamaz, her fiili işleyemez Yiyip içtiği şeylerin, yapıp ettiği işlerin yasaklanmış veya şüpheli şeyler olup olmadığına dikkat etmelidir. Meşru dairede kalmak suretiyle ni’metlerden istifade etmelidir.

Ebu Hureyre (r.a.)’den nakledildiğine göre Allâh Rasûlü (sav) şöyle buyurdu: “Ey İnsanlar! Allâh temizdir, ancak temiz olanı kabul eder. Allâh Mü’minlere, Peygamberlere emretti ve şöyle buyurdu: ‘Ey Peygamberler! Temiz şeylerden yiyin, salih amel işleyin. Doğrusu ben yaptıklarınızı bilirim,’[4]   yine şöyle buyurdu: “Ey İnananlar! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin temizlerinden yiyin.”[5] Sonra uzun bir yolculuk yapıp saçı başı birbirine karışan bir adamdan bahsetti: “Yediği haram, içtiği haram, giydiği haram ve haramla beslenmiş bir kimse, ellerini kaldırmış; ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye dua ediyor. Onun bu duası nasıl kabul olunur ki!”[6] buyurdu.

Haram yemek, insanın en önemli vasıflarını yok eder. Kişi haram yiyor, haram işliyorsa, ruh dünyasını her türlü olumsuzluğa açmış demektir. Samimi bir müslüman, toplumun gidişatı kötü olsa bile yine de harama meyletmez.

Mü’min harama, haram lokmaya karşı son derece hassas olmalıdır. Küçük de olsa işlediği hatayı büyük görmelidir. Sorumlu olduğu fertlerin ihtiyaçlarını meşru yollardan temin etmelidir. Zira helal daire insanın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar geniş ve tertemizdir.

Değerli Kardeşlerim,

Yüce Rabbimiz, insanı en güzel şekilde yaratmış ve yeryüzünü, semaları ve içindeki sayısız nimetleri onun hizmetine sunmuştur. Ancak, Cenâb-ı Hak bir kısım şeyleri yasaklamış ve belli sınırlar koymuştur. Bu sınırlara riayet etmek, insana verilen nimetlerden doğru bir şekilde faydalanmak için önemlidir.

Kur’an-ı Kerim’de bu konu ile ilgili bazı ayetlerde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

“Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helâl ve temiz olanlarından yiyin” (Bakara, 2:172)

“Allâh’ın size verdiği rızıktan yiyin, şeytanın adımlarını izlemeyin, zira o, sizin için apaçık bir düşmandır.” (Bakara, 2:168)

Haram yollarla elde edilen kazançlar; hırsızlık, gasp, faiz, kumar, rüşvet, kamu mallarını zimmete geçirmek, hileli alışverişte bulunmak, eksik tartıp ölçmek gibi meşru olmayan kazançlardır. Bu tür kazançlar, insanın maneviyatına ve toplumun düzenine zarar verir.

Haramların Zararları ve Yasaklanmasının Hikmetleri:

Haramların pek çok zararı olup yasaklanmasında sayısız hikmetler vardır. Toplumda zararı görülen ve hissedilen hemen hemen her olumsuzluğun temelinde haram işlemek vardır. Haram yemekten sakınmayan insan, haya ve edep dairesinin dışına kendini itmiş; dürüstlük, emniyet ve güven gibi ahlaki değerlerini yitirmiş olur. Bu nedenle insan, sayısız nimetlerden afiyetle faydalanırken, her eline geçeni kullanamaz, her fiili işleyemez. Yiyip içtiği şeylerin ve yapıp ettiği işlerin yasaklanmış veya şüpheli şeyler olup olmadığına dikkat etmelidir. Meşru dairede kalarak nimetlerden istifade etmelidir.

Ebu Hureyre (r.a.)’den nakledildiğine göre, Allah Rasûlü (sav) şöyle buyurdu:

“Ey İnsanlar! Allah temizdir, ancak temiz olanı kabul eder. Allah mü’minlere, peygamberlere emretti ve şöyle buyurdu: ‘Ey Peygamberler! Temiz şeylerden yiyin, salih amel işleyin. Doğrusu ben yaptıklarınızı bilirim,’ (Mü’minun, 23:51) yine şöyle buyurdu: “Ey İnananlar! Size rızık olarak verdiğimiz şeylerin temizlerinden yiyin.” (Bakara, 2:172)

Sonra uzun bir yolculuk yapıp saçı başı birbirine karışan bir adamdan bahsetti: “Yediği haram, içtiği haram, giydiği haram ve haramla beslenmiş bir kimse, ellerini kaldırmış; ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye dua ediyor. Onun bu duası nasıl kabul olunur ki!” (Müslim, Zekât, 65)

Mü’minin Haram Yemeğe Karşı Hassasiyeti:

Haram yemek, insanın en önemli vasıflarını yok eder. Kişi haram yiyor ve haram işliyorsa, ruh dünyasını her türlü olumsuzluğa açmış demektir. Samimi bir müslüman, toplumun gidişatı kötü olsa bile yine de harama meyletmez. Mü’min, harama ve haram lokmaya karşı son derece hassas olmalıdır. Küçük de olsa işlediği hatayı büyük görmelidir. Sorumlu olduğu fertlerin ihtiyaçlarını meşru yollardan temin etmelidir. Zira helal daire, insanın ihtiyaçlarını karşılayacak kadar geniş ve tertemizdir.

Sonuç olarak, helal kazançla yaşamak, hem bireysel hem de toplumsal huzur ve mutluluğun anahtarıdır. Helal dairede kalmak suretiyle Allah’ın bize sunduğu nimetlerden doğru bir şekilde faydalanmalı ve haramlardan sakınmalıyız.

Allah hepimizi haramdan sakınan ve helal rızıklarla beslenen kullarından eylesin. Amin.

[1] En’am 6/142

[2] Bakara172 – 16 en-Nahl 114

[3] En’am 6/142

[4] Mü’minun  51

[5] Bakara172

[6] Müslim, Zekat, 65

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 8 )

    1
    2024-11-26T21:10:55+03:00

    Haram Yemekten Sakınmak

    İslam, helal lokma kazanmayı ve tüketmeyi büyük bir ibadet olarak görürken, haram yemekten şiddetle sakındırır. Haram lokma, hem bireyin dünya huzurunu hem de ahiret saadetini etkileyen büyük bir günahtır. Allah’ın emir ve yasaklarına uygun bir hayat yaşamak, özellikle de kazançlarımızı ve tükettiğimiz gıdaları helal yoldan temin etmek, bir Müslümanın temel vazifelerindendir. Haram yemek, yalnızca ahirette büyük bir hesap vermeye yol açmakla kalmaz; aynı zamanda ibadetlerin kabul edilmemesine, duanın reddedilmesine ve kalbin katılaşmasına neden olur.

    Haram Yemeğin Yasaklanması (Kur’an ve Sünnet)

    Kur’an-ı Kerim’den Ayetler:

    Allah Teâlâ, haram lokma konusunda Müslümanları uyarmış ve helal ile haramın sınırlarını net bir şekilde çizmiştir:

    1. “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan helal ve temiz şeylerden yiyin. Şeytanın adımlarını izlemeyin. Çünkü o sizin için apaçık bir düşmandır.”
      (Bakara Suresi, 168. Ayet)

      • Bu ayet, helal ve temiz rızkın önemini vurgularken, haram lokmanın şeytanın bir vesvesesi olduğunu belirtir. Helal lokma, insanı Allah’a yakınlaştırırken, haram lokma insanı Allah’tan uzaklaştırır.
    2. “Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızıkların helal ve temiz olanlarından yiyin ve Allah’a şükredin, eğer yalnız O’na ibadet ediyorsanız.”
      (Bakara Suresi, 172. Ayet)

      • Helal lokma, bir Müslümanın Allah’a şükretme ve ibadetini kabul ettirme vesilesidir. Haram lokma, şükürsüzlüğe ve isyana götürür.
    3. “Şüphesiz ki Allah, size sadece leşi, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Kim mecbur kalırsa, (aşırıya kaçmadan ve zaruret miktarını aşmadan) ona günah yoktur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir.”
      (Bakara Suresi, 173. Ayet)

      • Bu ayette, haram olan belli başlı gıdalar sıralanmış ve zaruret hâlinde dahi bunların aşırıya kaçılmadan yenebileceği belirtilmiştir.

    Hadis-i Şeriflerden Haram Lokma:

    1. “Haramla beslenen bir bedenin cennete girmesi haramdır.”
      (Ahmed b. Hanbel, Müsned)

      • Bu hadis, haram lokmanın insanın cennet nimetlerinden mahrum kalmasına neden olacağını açıkça ifade eder. Haram kazanç ve haram yemek, insanın ahiret saadetini yok eder.
    2. “Bir kimse, yediği lokmanın haram olduğunu bile bile kırk gün geçirirse, Allah onun duasını kabul etmez. Bedeninde haramdan bir şey bulunan hiçbir kimse cennete giremez. Cehennem ona daha layıktır.”
      (Taberani, Mu’cemü’l-Kebir)

      • Haram lokmanın ibadet ve dualara olan olumsuz etkisi bu hadiste net bir şekilde belirtilmiştir. Haram lokma, Allah ile kul arasındaki manevi bağı zedeler.
    3. “Helal bellidir, haram da bellidir. Bu ikisi arasında şüpheli şeyler vardır. Kim şüpheli şeylerden sakınırsa dinini ve onurunu korumuş olur. Kim de şüpheli şeylere dalarsa, harama düşer.”
      (Buhari, İman 39; Müslim, Müsakat 107)

      • Şüpheli şeylerden sakınmak, harama düşmekten korunmanın en etkili yoludur. Helal rızık arayışında dikkatli olmak, Müslüman’ın imanının bir gereğidir.

    Haram Yemeğin Etkileri

    1. Kalbin Katılaşması: Haram lokma, insanın manevi hayatını olumsuz etkiler ve kalbin katılaşmasına neden olur. Kalbi katılaşan bir kişi, ibadetlerinde huşuyu kaybeder ve Allah’a yaklaşamaz.
    2. Duanın Kabul Edilmemesi: Peygamber Efendimiz (s.a.v.), haram lokmanın dua üzerindeki etkisini şöyle ifade etmiştir:
      “Uzun bir yolculuğa çıkan bir kimse, saçı başı dağınık, üstü başı toz-toprak içinde ellerini göğe açarak, ‘Ya Rabbi! Ya Rabbi!’ diye dua eder. Ama yediği haram, içtiği haram, giydiği haram ve haramla beslenmiş. Bunun duası nasıl kabul olunur?” (Müslim, Zekât 65)
    3. Ahiret Hesabı: Haram kazanç ve haram yemek, kıyamet gününde en ağır şekilde sorgulanacak günahlardandır. Her lokmanın hesabı, Allah huzurunda sorulacaktır.

    Haramdan Sakınmanın Yolları

    1. Helal Kazanca Önem Vermek: Müslüman, kazancını meşru yollardan elde etmeli, hile, faiz, rüşvet ve haram yollarla kazançtan kaçınmalıdır.
    2. Şüpheliden Uzak Durmak: Helal ve haram arasındaki gri alanlara düşmemek için şüpheli şeylerden sakınmak gereklidir.
    3. Rızkın Helal Olmasına Dua Etmek: Peygamber Efendimiz, helal rızık için dua etmeyi tavsiye etmiştir:
      “Allah’ım! Beni helalinle yetindir, haramından uzak tut. Lütfunla beni senden başkasına muhtaç etme.”

    Sonuç olarak, haram yemekten sakınmak, bir Müslüman’ın imanını koruma yollarından biridir. Helal rızkın bereketine inanarak, Allah’ın koyduğu sınırları gözetmek, hem dünyada huzura hem de ahirette kurtuluşa vesile olur. Haram kazanç ve haram lokma, insanı sadece dünyada değil, ahirette de büyük bir azaba sürükler. Bu yüzden, helal ve temiz bir hayat için gayret etmek, bir Müslüman’ın temel vazifelerindendir.

    En iyi cevap
    0
    2025-01-18T11:58:35+03:00

    Gürcü xəngəli yemek caiz mi? Bu yemeğin üstünde olan bazı hamurlar pişmiyor diye yemiyorlar galiba. Bizim evde onu çöpe atıyorlar. Benim evde gürcü xəngəli istemem caiz mi?

    0
    2025-01-18T12:00:57+03:00

    Ben Azerbaycan’da yaşıyorum. Ancak bazı eve alınan helal olup olmadığını bilmiyorum araştırıyorum ancak bulamıyorum helal olup olmadığını bilmiyorum. Bazı yapılan uygulamalar yapıldığı ve uygulamaların ismi yazılıyor. Ancak bu uygulamaların helal olup olmadığını bilmiyorum. Benim bu gıdaları, sıvı yağları kullanmam caiz mi?

    0
    2025-01-18T12:04:00+03:00

    CEVAP: 1

    Gürcü xəngəli, özellikle Gürcüstan mutfağında yaygın olarak yapılan ve içinde genellikle et, peynir veya patates bulunan bir çeşit hamur işidir. Caiz olup olmadığı, yapılan malzemelere, nasıl hazırlandığına ve içinde kullanılan unsurlara bağlıdır.

    Eğer Gürcü xəngəli içinde haram bir madde (örneğin, alkol veya domuz eti gibi) bulunmuyorsa, yasal olarak yemek caizdir. Ancak bazı aileler veya bireyler, yemeğin hazırlanma şekli veya içinde pişmeyen bazı hamurlar nedeniyle onu tüketmekten kaçınabilirler. Hamurun bazı bölümleri tam pişmemişse, bu sağlık açısından bir risk oluşturabilir ve bazen bununla ilgili olarak yemeğin yenmemesi tercih edilebilir.

    Sizin evinizde bu yemek istenmiyor ve çöpe atılıyorsa, bu muhtemelen pişirme tekniklerinden veya kişisel tercihlerden kaynaklanıyordur. Dinî açıdan ise, yemek pişirme kurallarına dikkat edildiği sürece, Gürcü xəngəli yemek caizdir.

    Evinizde yemekle ilgili kişisel tercihlere saygı göstermek önemlidir. Eğer başka bir sorunuz veya endişeniz varsa, açıklığa kavuşturmakta yardımcı olabilirim.

    CEVAP: 2

    Helal olup olmadığına karar verebilmek için, bir gıda ya da ürünün içeriği ve nasıl üretildiği gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Helal gıda, İslam dinine göre haram olan maddeler içermemeli ve helal kesim yöntemleriyle üretilmelidir.

    Eğer bir ürün hakkında şüpheleriniz varsa, öncelikle aşağıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz:

    İçindekiler listesi: Ürünün etiketinde yer alan maddelere dikkat edin. Helal olmayan maddeler, örneğin domuz yağı veya alkol gibi maddeler içeriyorsa, o ürün haramdır.

    Üretim ve işleme yöntemleri: Gıdaların nasıl üretildiği, işleme yöntemleri ve kullanılan katkı maddeleri önemlidir. Eğer üretimde helal olmayan bir yöntem kullanılıyorsa, ürün helal olmayabilir.

    Helal sertifikası: Birçok helal gıda, güvenilir helal sertifikasına sahip olabilir. Bu tür sertifikalar, ürünlerin İslam dini kurallarına uygun üretildiğini gösterir. Eğer mümkünse, ürünlerin helal sertifikasına sahip olup olmadığını kontrol edin.

    Kaynağı ve markası: Güvenilir ve helal ürünler satan yerlerden alışveriş yapmaya özen gösterin. Bazı markalar yalnızca helal ürünler üretmektedir.

    Eğer belirttiğiniz sıvı yağlar ve gıdalar hakkında doğrudan bilgiye ulaşamıyorsanız, özellikle helal ürün satan dükkanlar veya güvenilir İslami kuruluşlar size bu konuda yardımcı olabilir. Ayrıca, yerel bir din bilgininden veya İslam ulemasından bu ürünlerin helal olup olmadığıyla ilgili doğrudan bir fetva alabilirsiniz.

    Özetle, helal olup olmadığını tespit edebilmek için ürünlerin içeriğini ve üretim sürecini dikkatlice incelemeniz gerekmektedir.

    0
    2025-01-18T12:27:24+03:00

    Gürcü xəngəli evdə yapılıyor. Ben yiyordum. Ancak sonra düşündüm bişmeyen yerlerini çöpe atıyoruz . Benim bu yemeği bişirmesi için ailemden istemem ve bişmeyen hisselerini çöpe atmam caiz mi ?

  1. Helal ve temiz yiyeceklerden yapılmışsa çöpe atmak israf olur. En azından başka birine verin. veya bir hayvana yedirin.

    0
    2025-01-19T16:57:49+03:00

    helal sertifikası olan İran ürünü yemek, içmek caiz mi?

  2. evet caiz

Cevapla