Paylaş
Haram yiyenin 40 gün duası kabul olmaz hadisi uydurma mı
Question
Haram yiyenin 40 gün duası kabul olmaz hadisi arapça ve açıklaması
Enes b. Malik (ra) anlatıyor; “Resulullah (sav)e dedim ki, Ya Resulellah! Beni duası kabul edilmiş bir kimse kıl”. Bunun üzerine Peygamber (sav) Efendimiz şöyle buyurdu: “Ey Enes! Kazancın helal, temiz kıl ki, duan kabul olsun. Zira kişi ağzına haram lokma götürürse, duası kırk gün kabul olunmaz.”
Deylemi’de senetsiz rivayet edilen bu hadis, Umdetu’l-Karide senetle rivayet edilmiştir. Fakat senedinde çok çok zayıf / metruku’l-hadis bir ravi vardır. (bk. İbnu’l-Cevzi, el-Mavduat, 2/141-142)
Diğer bir hadiste aynı anlamda
“Kim bir lokma haram yerse kırk gece namazı kabul olmaz, kırk sabah duası kabul olmaz…” şeklinde bir rivayet için de âlimler “uydurma” olduğunu bildirmişlerdir. (bk. Şevkani, el-Fevaidu’l-Mecmua, 1/146)HARAM YİYENİN DUASI HAKKINDA SAHİH HADİS
“Bir kimse (Hak yolunda) uzun sefere çıkar, saçları dağılmış, toza toprağa bulanmış bir hâlde ellerini semâya uzatarak: Yâ Rabbî, yâ Rabbî! diye duâ eder. Hâlbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram (hâsılı) kendisi haramla beslenmiş olursa, böyle bir kimsenin duası nasıl kabul edilir?” (Müslim, Zekât, 19; Tirmizî, Tefsir,3; Ahmed b. Hanbel, 2/328)
Haram yiyenlerin duası hakkında arapça hadisler
((أَكْلُ الْحَرَامِ مِنْ أَعْظَمِ قَوَاطِعِ إِجَابَةِ الدُّعَاءِ))
ثُمَّ ضَرَبَ النَّبِيُّ ﷺ مَثَلًا عَمَلِيًّا؛ لِيُقَرِّبَ الْمَسْأَلَةَ إِلَى الْأَذْهَانِ، وَلَيْجَعْلَهَا حَاضِرَةً فِي الْجَنَانِ، عَصِيَّةً عَلَى النِّسْيَانِ، قَالَ: ((ثُمَّ ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ)): وَالسَّفَرُ مَظِنَّةُ إِجَابَةِ دُعَاءِ الدَّاعِينَ، وَالْإِطَالَةُ فِيهِ أَوْلَى بِأَنْ يَكُونَ ذَلِكَ كَذَلِكَ.
((ثُمَّ ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ، أَشْعَثَ أَغْبَرَ)): شُعِّثَ شَعْرُهُ؛ لِقِلَّةِ الْعِنَايَةِ بِهِ، انْشِغَالًا بِمَا هُوَ بِصَدَدِهِ، مَعَ الْغَبَرَةِ الَّتِي تَلْحَقُهُ مِنْ أَثَرِ السَّفَرِ وَوَعْثَائِهِ، وَهُوَ مَشْغُولٌ عَمَّا لَحِقَهُ مِنَ الشَّعَثِ وَالْغَبَرَةِ بِدُعَاءِ رَبِّهِ -تَبَارَكَ وَتَعَالَى- مُقْبِلًا عَلَيْهِ، وَهَذَا أَيْضًا بِالْمَذَلَّةِ للهِ -جَلَّ وَعَلَا- مِنْ مَظِنَّةِ إِجَابَةِ دُعَاءِ الدَّاعِينَ.
((ثُمَّ ذَكَرَ الرَّجُلَ يُطِيلُ السَّفَرَ، أَشْعَثَ أَغْبَر، يَمُدُّ يَدَيْهِ)): يَمُدُّ يَدَيْهِ:وَهَذَا مِنْ مَظِنَّةِ إِجَابَةِ الدُّعَاءِ أَيْضًا.
وَعِنْدَ أَبِي دَاوُدَ، وَالتِّرْمِذِيِّ، عَنِ النَّبِيِّ ﷺ قَالَ: ((إِنَّ اللهَ حَيِّيٌّ كَرِيمٌ يَسْتَحْيِي مِنْ عَبْدِهِ أَنْ يَمُدَّ إِلَيْهِ يَدَيْهِ فَيَرُدَّهُمَا صِفْرًا)). فَإِذَا مَدَّ يَدَيْهِ إِلَى رَبِّهِ -تَبَارَكَ وَتَعَالَى-، فَذَلِكَ حَرِيٌّ بِأَنْ يُجِيبَ اللهُ الْكَرِيمُ دُعَاءَهُ.
فَهُوَ ((يُطِيلُ السَّفَرَ، أَشْعَثَ أَغْبَرَ، يَمُدُّ يَدَيْهِ: يَا رَبِّ يَا رَبِّ)): وَالرُّبُوبِيَّةُ بِإِجَابَةِ الدُّعَاءِ أَحْرَى، فَيَذْكُرُ اللهَ -تَبَارَكَ وَتَعَالَى- دَاعِيًا إِيَّاهُ بِهَذَا الْوَصْفِ الْكَرِيمِ، وَبِهَذَا الِاسْمِ الْجَلِيلِ بِاسْمِ الرَّبِّ الثَّابِتِ للهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ.
hocam sorumu degistiriyorsunuz ben bunu biliyorum ve size bu ayetlerle alakali soru soruyorum sorumu degistiriyorsunuz yaziktir ben burda bisey ogrenmeye calisiyorum. sorum ayetle ilgili bisey sizde ayeti yaziyosunuz. sordugum soru isinize gelmiyo bilmiyorsunz hemen sorumu degistiriyorsunuz. ben burda sıkıntılarimi bazen aileme bile anlatmazken size anlatiyorum kac kere soru sordum ya sorumu kabul etmediniz ya unuttunuz ya cevaplamadiniz ya degistirdiniz ayiptir be . birdaha bu siteye girmiyorum
Musab konu açmış senin soruların ile bu konunun alakası yok.
Bize yolladığınız konu başlığınız bizde varsa veya uygun değilse ona yakın bir başlıkla değiştirilir bu gayet normal. Çünkü konu başlığı ve içeriğine dikkat eden çok az üye ve ziyaretçimiz vardır.
Haram lokma vb ile ilgili bize yollanan konular:
Answers ( 3 )
Hadis her ne kadar zayıf senetlerle elimize ulaşsa da Müslüman haram yemekten kendisini korumalıdır. Midesine indirdiği her lokmanın helalinden olması için elinden geleni yapmalıdır. Sahih hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:
Bir kimse uzun yolculuğa çıkar, saçları dağılmış, toz toprak içinde kalmış bir halde ellerini semaya kaldırarak; Ey Rabbim, Ey Rabbim” diye dua eder. Halbuki yediği haram, içtiği haram, giydiği haram, haram ile beslenmiş böylesinin duası nasıl kabul edilir. (Müslim/Zekât/20)
Haram yiyenin 40 gün duası kabul olmazmış peki ben haram yedim tövbe etsem 40 gün tövbem kabul olmazmı 40 sonra mı tövbe etmem gerek
Haram yiyenin tövbesi kabul olmaz diye bir dini kural yoktur. Tövbe edin ve haramlardan uzak kalın