Paylaş
Haramla tedavi olmak caiz mi
Question
HARAM KILINANLARLA TEDAVİ
Haramla tedavi olur mu hadisi
“Kuşkusuz Allah hastalığı da ilacını da yarattı ve her hastalık için bir ilaç yarattı. Tedavi olunuz fakat haramla tedavi olmayınız“ buyurmuştur. (Ebu Davud, Tıb, 11, Hadis no: 3874.)
İLAÇLAR
- Delilleri ile birlikte tedavi olmanın hükmünü
- Delilleri ile birlikte haram bir şey ve kanla tedavi olmanın hükmünü
- İlaçlarda uyuşturucunun hükmünü
Tedavi, İslam’da mübahtır. Yapılması emredilmiş, sebeplere sarılma fiillerindendir. Sebebin Allah’ın izni ve takdiri ile faydalı olduğuna inanan kimse için tedavi, Allah’a tevekkülü ortadan kaldırmaz. Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah, indirdiği derde mutlaka şifasını da indirmiştir.”
Bir takım bedeviler Rasûlullah’a (sav) gelip: “Ey Allah’ın Rasûlü, tedavi olabilir mi yiz?” diye sordular. Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Tedavi olun. Şüphesiz aziz ve yüce olan Allah, bir hastalık/dert dışında her hastalığın şifasını yaratmıştır. O hastalık da, ihtiyarlıktır.”
Tedavi, aşağıdaki şartlara uyması durumunda İslam’da emredilmiştir:
1- Şifa verenin Allah olduğuna inanılması. Bu ilacın etkisi, ancak Allah’ın takdiri iledir. İlaç, herhangi bir nedenden ibarettir.
2-Tedavi olan kimsenin, ancak zorunluluk ya da acil ihtiyaç durumunda gizlenmesi gereken yerlerini açması ve göstermesi.
3- İlacın haram ya da haram bir şeyden çıkarılmamış olması bulunmaması. Çünkü Allah, şifamızı, bize haram kıldığı bir şeyde kılmamıştır.
İçki vs. gibi sarhoş eden veya uyuşturan bir şeyle tedavi gibi haram şeylerle tedavi caiz değildir. Rasûlullah (sav), içki hakkında şöyle buyurmuştur: “İçki, ilaç değildir; o, hastalıktır.” Bazı ilaçların bileşimi, alkol ya da sarhoş eden herhangi şeyden belli bir oranla karıştırıldığında, iki durum ortaya çıkar:
Sarhoş eden vesairenin miktarının kendisinden sarhoş edecek derece de büyük olması. Bu durumda, bu sarhoş eden madde ile karışmış ilaç haramdır.
Sarhoş eden vesairenin oranının az olması, sarhoşluk derecesine ulaşmaması, ilaçla karıştırıldığında etki sinin gitmesi ve uzmanların: “Bu ilaçla birlikte bunun olması gerekir. Bunun dışında bunu gerçekleştirecek herhangi bir ilaç yoktur” demesi halinde, bu ilaç mubahtır, onunla tedavi caizdir.
Rasûlullah’ın (sav), ashabına öğrettiği dualardan biri de şudur: “Allahım! Beni haramlarından uzaklaştır, helâllerinle kanaat ettir. Lütfunla beni kimseye muhtaç etme.” “Helâlde, harama ihtiyaç yoktur” denilmiştir. Hadisteki konu ve yukarıdaki ifadeye uygun bir yorum yaz.
Tedavi hakkında temel islami dini bilgiler:
- tedavi olmanın dini hükmü nedir?
- Şizoid Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve tedavi Seçenekleri Nelerdir? Şizoid Kişilik Bozukluğuna Sahip İnsanlara Nasıl Davranmalıyız?
- Cinlerin musallat olduğu kişiye nasıl tedavi uygulanabilir?
- tedavi ettirilemeyen hayvanın itlafı
- tedaviyi kabul etmemek intihar mıdır?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 5 )
TEDAVİDE HARAM OLAN UYUŞTURUCU KULLANMA
Hangi şekilde olursa olsun, çeşitli uyuşturucuları kullanmanın haram olduğu yukarıda açıklanmıştı. Tedavide uyuşturucu kullanmaya gelince, burada iki durum söz konusudur
Tamamen veya kısmen uyuşturucu olsun, ameliyat sırasında hastanın karşı karşıya kaldığı şiddetli acının zararını engellemek için cerrahî operasyonlarda kullanımı caizdir. Bu, zaruret kapsamındadır.
Belirli bir oranda ilaçlarla uyuşturucunun kullanımı. Bu durumda uyuşturucunun hükmü, ilaçlarla birlikte kullanılan sarhoş edici şeyleri kullanmanın hükmü gibidir. Eğer zarara neden olmayacak, tam aksine hastaya faydalı olacak az bir oranda ve güvenilir bir doktorun tavsiyesi ile alınıyorsa, bunda sakınca yoktur.
KAN NAKLİYLE TEDAVİ
İnsanın kanı necistir; ağız yoluyla alınması haramdır. Allah şöyle buyurur: “Leş, kan, domuz eti… size haram kılındı.” Sağlıklı bir insandan hasta bir insana kan nakline ve kanun damar yoluyla enjekte edilmesine gelince, şu iki şartla caizdir:
1- Kendisinden kan alınmaya zorlanmaması
2- Hastanın, kendisine kan nakli yapılmasına mecbur kalması.
Bunun delili:
1- Yüce Allah’ın şu âyetidir: “Her kim bunlardan yemeye mecbur kalırsa, başkasının hakkına saldırmadan ve haddi aşmadan bir miktar yemesinde günah yoktur.” Bu ve diğer âyetler, zaruret anında haramın mübah olduğuna işaret eder ki, kan da bunlardandır.
Akıtılmış kanda durum bu olduğuna göre, bedeni koruyan ve bakterileri yok etmeyi sağ layan bilimsel yollarla çekilmiş kan öncelikli olarak caizdir.
2- Çünkü kan nakli, müslümanı ölmekten kurtarır, bu da vaciptir.
Hastalığı verdiği gibi bize şifasını ilaçlarında vermiştir bize Allah’ın verdiği iyileşmek için ilaçları kullanmak yerine ağrılar gitsin diye alkol ve benzeri şeyler haramdır ne olursa olsun her hastalığın tedavisi vardır var olan şey varken neden haramla tadevi olacaksınız ki ne olursa olsun haramla tedavi olmayin
Tedavi ile ilgili hadis
“Allah Teâlâ hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç var etmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın.”
(Ebu Dâvud, “Tıbb”, 11)
“Allah, insanlara her türlü durumu kontrol eden ve yönlendiren sonsuz hikmete sahiptir. Hastalıkların tedavisi de bu hikmetin bir parçasıdır. Allah, her hastalığa bir çare yaratmıştır, bu nedenle insanlar tedavi olmalıdır. Ancak, bu tedavilerde kullanılan şeylerin helal ve İslam’a uygun olmasına özen gösterilmelidir. Haram olan şeylerle tedavi olmaktan kaçınılmalıdır.”