Hasedin Kaynağı Nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hasedin (Kıskançlık) Temel Kaynağı:

Hasedin sebebi ve Kaynagi

Nazar eden kişinin etkisi, görmeye bağlı değildir. Bu kimse görme özürlü biri de olabilir. Ancak kendisine anla tilan şeyi, görmese de etkileme gücüne sahip olur. Nazar edenlerden çoğu, nazar edileni görmeksizin sadece anlatı lanlardan hareketle nazar ederler.

Haset, hasetçi veya nazar edenin nefslerinden fırlayıp nazar veya haset edilen kimseyi hedef alan ok gibidir. Hedefi bazen vurur, bazen iskalar. Eğer hedef açık ve sa vunmasız ise, ok kesinlikle isabet edecek ve ona hasar ve recektir. Eğer hedefteki kimse dikkatli ve tam donanımlı ise haset oku ona tesir etmeyecek, belki de ok geri dö nüp sahibini vuracaktır. Bunu bir tür hissi ok atıcılığı gibi görmek mümkündür. Çünkü nazar ve haset oku nefsler ve ruhlara yönelirken bildiğimiz oklar da bedenleri hedef alır. Haset ve nazarın aslı, bu çirkin fiillerde bulunan kim senin nazar edilen şeye hayranlığına dayanır. Ardından habis nefsinin keyfiyeti ona tâbi olmayarak zehrini akit mak için ondan yardım ister.

Şu halde haset ve nazarın kaynağı nefsin habis olu şudur. Görme organı olan gözün hasetle zaruri bir ilişkisi mevcut değildir. Şeyh Muhammed Şaravî şöyle demiştir: Gören kimse gibi, görme özürlü olan kimse de hasette bulunarak söz konusu nimetin zeval bulmasını temenni edebilir. Dolayısıyla haset, görme organıyla değil iradeyle ilişkili bir fiildir.

Büyük bilgin İbn Haldun ‘Divânu’l-mübteda vel-ha ber’ adlı kitabında şöyle demektedir: Psikolojik etkilerden biri de nazar etmektir.

Bu etki, nazar eden kişinin nefsinden doğar. Kişi her hangi bir eşya veya hali gözüyle görerek hoşlandığı ve bu hoşlanmada aşırıya kaçtığında bundan o hal veya eşyanın zeval bulması (yok veya kötü olması) yönünde bir arzu oluşur. Bu kötülüğü onlar üzerinde etkili olur. Bu, yani nazar etme olgusu özü itibarıyla tabiî bir özelliktir…

Onunla psikolojik tesirler arasındaki fark, -kazanıla bilir olmayan türleri olsa da- asıl itibarıyla kişinin iradesi ne dayanır. Tabiî olanı da doğuş yeri itibarıyla değil do ğuş gücü itibarıyla dikkate alınır. Bu yüzden şöyle demiş lerdir: Büyüyle öldüren, kerametle öldürülen ve nazarla öldüren kimseler katil sayılmazlar. Bunun nedeni, bizzat istediği veya kastettiği bir sonuç olmaması, içinden gelen tahrikle bunu yapmaya mecbur olmasıdır. Allah gayplar da olanı en iyi bilen ve bütün sırlara vâkıf olandır.

Haset hakkında geniş araştırma:

BENZER KONULAR:

Answers ( 3 )

    0
    2021-12-06T00:14:20+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İnsan niçin haset eder? sebepleri nelerdir

     

    1. Düşmanlık: Birisine karşı beslenen düşmanlık sonucunda haset ve kıskançlık duyguları gelişir. Bunun sonucunda kavga, tecrid etme, yok etme, vb. çekişmeler ortaya çıkar.
    2. Birisinin üstünlük taslamasına karşılık: Bir insanın başka bir insana karşı üstünlük taslaması ve diğer insanları küçük görmesi durumunda, buna karşı kıskançlık ve haset duyguları oluşabilir.
    3. Amacına ulaşamama endişesi: Kişinin belirlediği hedeflere, amaçlara ulaşmasında karşındaki kişiyi rakip görmesinden dolayı kıskançlık oluşabilir.
    4. Makam, mevki sevgisi ve liderlik arzusu:Bazı insanlardaki aşırı statü, makam, mevki, hükmetme hırsı, kıskançlığa ve haset duygulara sebep olabilir.
    5. Kötü huyluluk ve cimrilik:Bazı kişiler gereksiz yere insanlardaki nimetleri kıskanarak Allah’ın nimetine karşı cimrilik ederek bu duygularının esiri olurlar.
    6. Kibir:Haset etmenin en büyük sebeplerinden birisi de kendini beğenme diyebileceğimiz kibirdir. Bundan dolayıdır ki haset eden körkütük bir hazımsızlık heykeli haline gelir ve piri sayılan İblis’i sevindirir. Kibirlenen, kibrinden dolayı hak ve hukuk çizgilerini göremez, duyamaz ve hissedemez. Çünkü hakikat perdesi kibirlilere kapalıdır.

    Bu nedenlerle insanlarda; güzellikte, bilgide, düşüncede, malda, parada, makam-mevkide, şöhrette kendisinden daha üstün olan kişileri gördüklerinde ya da öyle olduklarına inandıklarında, kıskançlık duyguları oluşabilir.

    0
    2022-05-19T06:25:35+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hasedin temel kaynağı yani sebebini şu şekilde açıklayabiliriz;

    Hased; kıskançlık demektir. Bir nevi psikolojik bir hastalıktır hased. Hasedin sebebi; insanoğlunun az ile yetinmeyi bilmeyip hep fazlasını istemekten kaynaklanmaktadır.

    Haset, hasetçi veya nazar edenin nefslerinden fırlayıp nazar veya haset edilen kimseyi hedef alan ok gibidir. Hedefi bazen vurur, bazen ıskalar. Eğer hedef açık ve savunmasız ise, ok kesinlikle isabet edecek ve ona hasar verecektir. Eğer hedefteki kimse dikkatli ve tam donanımlı ise haset oku ona tesir etmeyecek, belki de ok geri dönüp sahibini vuracaktır.

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslami öğretilerde, Arapça’da “hased” olarak bilinen hasedin kaynağı, insan nefsinin zayıflıklarına ve şeytanın (Şeytan) ayartmalarına atfedilir. İslam, kıskançlığı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilecek olumsuz bir özellik olarak kabul eder:

    1. Şükretmemek: Kıskançlık, Allah’ın insana verdiği nimetlere şükretmemekten kaynaklanabilir. Bir insan, kendisine verilen nimetlerin kıymetini bilmez ve bunun yerine başkalarının sahip olduklarına odaklanırsa, kıskançlık kök salabilir.
    2. Karşılaştırma ve Materyalizm: Kıskançlık, genellikle bireyler, özellikle materyalist terimlerle, başkalarıyla aşırı kıyaslama yaptıklarında ortaya çıkar. Maddi mülk, zenginlik veya sosyal statü arzusu, başkaları istenen ancak elde edilemeyen bir şeye sahip olduğunda kıskançlık duygularını körükleyebilir.
    3. Güvensizlik ve Düşük Benlik Saygısı: Kıskançlık, güvensizlik ve düşük benlik saygısı duygularından da kaynaklanabilir. Bireyler kendi değerlerinden şüphe duyduklarında veya başkalarına kıyasla yetersiz hissettiklerinde, daha başarılı, çekici veya başarılı olarak algılananları kıskanabilirler.
    4. Şeytanın Etkisi: İslam, kıskançlığın Şeytan’ın (Şeytan) insanları yoldan çıkarmak için kullandığı taktiklerden biri olduğunu öğretir. Şeytan, kıskançlığı kışkırtmak için kıyaslama, küskünlük ve hoşnutsuzluk düşüncelerini fısıldayarak insan egosunun zayıflıklarından yararlanabilir.

    İslam, bireyleri bu kıskançlık kaynaklarının farkında olmaya ve öz-yansıtma, şükran ve olumlu karakter özelliklerinin geliştirilmesi yoluyla onlarla aktif olarak mücadele etmeye teşvik eder. Bireyler, altta yatan nedenleri tanıyarak ve ele alarak, tatmin olmak, ruhsal gelişim için çabalayabilir ve başkalarının sahip olduklarından çok Allah’ın sağladığı nimetlere odaklanabilir.

    Ayrıca Allah’a sığınmak, korunmak için dualar okumak ve O’nun rehberliğine güvenmek, kişinin hasedten ve onun zararlı etkilerinden korunmasına yardımcı olabilir. İslam, tevazu, şükran ve kıskançlıktan uzaklaşarak ve Allah’ın takdirini ve kanaatini kabul eden bir zihniyeti benimseyerek iç huzur arayışını teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla