Hasedin (kıskançlığın) önüne nasıl geçebiliriz?

Question

Hasedin önüne nasıl geçebiliriz?

Hasedin kiskancligin onune nasil gecebiliriz

Hasede maruz kalmadan önlem almak bakımından başvurulabilecek bir çok Kur’anî ve Nebevî korunma yolu mevcuttur. Bunlar, kişinin hasede maruz kalmasından ön ce kullanılabilen araçlardır. Aynı korunmalar, hasedin gerçekleşmesi durumunda da tedavi edici özelliğe sahip tir. Şimdi bunları zikretmek istiyoruz:

A. Kur’ânî Korumalar:

1. Fatiha Sûresi:

1. Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın adıyla.

2. Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. 3. O, rahmândır ve rahîmdir. 4. Ceza günü
nün mâlikidir. 5. (Rabbimiz!) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız. 6. Bize doğru yolu göster. 7. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil!”

2. Ayetel-Kürsî

“Allah, O’ndan başka tanrı yoktur; O, hayydir, kay yümdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Gök lerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.” (Bakara/255)

3. Bakara Sûresi 284-286. Ayetler:

“284. Göklerde ve yerdekilerin hepsi Allah’ındır. İçinizdekileri açığa vursanız da gizleseniz de Allah ondan dolayı sizi hesaba çekecektir, sonra dilediğini affeder, di lediğine de azap eder. Allah her şeye kadirdir. 285. Pey gamber, Rabbi tarafından kendisine indirilene iman etti, müminler de (iman ettiler). Her biri Allah a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine iman ettiler. “Allah’ın pey gamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız. İşittik, itaat ettik. Ey Rabbimiz, affina sığındık! Dönüş sanadır” dediler.

286. Allah her şahsı, ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef kılar. Herkesin kazandığı (hayır) kendine, yapa cağı (şer) de kendinedir. Rabbimiz! Unutursak veya hata ya düşersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz! Bizden ön
cekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği işler de yükleme! Bizi affet! Bizi bağışla!”

4. İhlâs Sûresi:

“1. De ki: O, Allah birdir. 2. Allah sameddir. 3. O, doğurmamış ve doğmamıştır. 4. Onun hiçbir dengi yok tur.”

5. Felak Sûresi:

“1. De ki:”Ben ağaran sabahın Rabbine sığınırım, 2. Yarattığı şeylerin şerrinden, 3.Karanlığı çöktüğü za man gecenin şerrinden, 4. Ve düğümlere üfürüp büyü ya pan üfürükçülerin şerrinden, 5. Ve kıskandığı vakit kis kanç kişinin şerrinden sabahin Rabbine sığınırım!”

6. Nâs Sûresi:

“1. De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine, 2. İn sanların Melikine (mutlak sahip ve hakimine), 3.İnsanla rin İlâhına. 4.0 sinsi vesvesenin şerrinden, 5.0 ki insan ların göğüslerine (kötü düşünceler)fısıldar. 6. Gerek cinler den, gerek insanlardan bütün vesvesecilerin şerrinden Al lah’a sığınırım!”

B. Nebevî Korumalar:

Allah’a hamd olsun ki bunların sayısı hayli fazladır. Bu bölümde şunları zikretmek istiyoruz:

Her şeytandan, kötü ruhtan ve kötü gözden Allah’ın tam kelimelerine sığınırım.

Seni her türlü rahatsızlık veren dertten kurtaran Allah’ın adıyla, her türlü hasetçi ve nazar edenin şerrinden kurtaran. Allah sana şifa verecektir!

‘İsmiyle beraber yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar vermediği Allah’ın adıyla. O, her şeyi işitir, bilir.’

İbn el-Kayyım der ki: Bu dua ve istiâzeleri tecrübe eden kişi, bunların ne kadar yararlı olduklarını ve bunlara olan ihtiyacını iyi bilir. Bunlar, nazar edenin tesirine mani oldukları gibi tesirin ulaşmasından sonra da onun savilma sına katkıda bulunurlar. Tabiî ki bunda belirleyici olan, söyleyen kişinin iman derecesi, kalbinin sebat ve kuvve tiyle tevekkül gücüdür. Bunlar silah gibidir. Silah ise sahi bine göre etkili olur. (416)

Yine o şöyle demiştir: Bilin ki ilahî devalar hem der din gelmesinden sonra, hem de gelmesinden önce fayda
ederler. Bir dert ilk vuku bulduğunda, zarar verici olmayip sadece rahatsız edici olabilir. Beşerî ilaçlar ise ancak hastalığın gelmesinden sonra fayda ederler. Okumalar, zikir ve evratlar ise söz konusu dertlere yol açabilecek sebeplere engel oldukları gibi dert başa geldiğinde etkisini hafifletmeye yararlar. Bunda okuma, zikir ve duanın ih las ve kemal derecesi elbette önemlidir. Sağlığı muhafaza etmek için okunan ayet, hadis ve dualar, sağlığı korudukları gibi varolan bir hastalığı da izâle edebilirler.

Haset hakkında geniş araştırma:

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-19T11:26:54+03:00

    Hasedin yani kıskançlığın önüne geçebiliriz. Bunun için Kur’an-ı Kerim’de bulunan ayetler ve Rasulullah (sav)’in hadisleri bizlere yol göstermektedir.

    Hasedin önüne; Fatiha Suresini, Ayetel Kürsi yi, Bakara Suresi 284-286. ayetleri, İhlas, Felak ve Nas Surelerini okuyarak geçebiliriz.

    Yine nebevî yöntem olarak şunları yaparak da hasedin önüne geçebilir;

    Seni her türlü rahatsızlık veren dertten kurtaran Allah’ın adıyla, her türlü hasetçi ve nazar edenin şerrinden kurtaran. Allah sana şifa verecektir!

    ‘İsmiyle beraber yerde ve gökte hiçbir şeyin zarar vermediği Allah’ın adıyla. O, her şeyi işitir, bilir.’

    En iyi cevap
    1
    2022-11-30T17:30:14+03:00

    Haset deyince benim aklıma gelen ilk şey efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin hadisi olan bir insanin kendi için istediğini bir başka mümin kardeşi için istemezse tam iman etmiş sayılmaz hadisi geliyor. Bu da demek oluyor ki bir insan bir başkasına haset ediyorsa imanı tamamlanmamış demektir. İmanı tamamlanmamış bir insan her zaman nakıs yani eksik sayılır. Haseti önlemek için her zaman karşımızdakinin iyiliğini isteyip imkan var ise ona yardımcı olmaktır.

Cevapla