Paylaş
Hasedin zararları ve tedavisi
Question
HASEDİN ZARARLARI
Haset etmenin zararlarını biliyor musunuz? Ayet ve hadislerle Haset Duygusunun İnsanlığa Verdiği Zararlar
Varlıkların en mükemmeli olan insanın yapısında imtihan gereği iyi ve iyinin değerinin anlaşılmasını sağlayan kötü özellikler bir arada bulunmaktadır. Rabbimiz, insanlardan iyi yönlerini kullanmalarını ve kötülerinden ise uzak durmalarını istemektedir. Bu kötü özelliklerden biri de insanın maddi ve manevi varlığını tehdit eden, gönül dünyasının harap olmasına neden olan ve manevi güzellikleri yakan haset yani kıskançlıktır.
Haset, herhangi bir insanın şeref, başarı, sağlık, afiyet, zenginlik, bilgi ve zekâ gibi özellikleri ve meziyetleri karşısında duyulan iç rahatsızlığı ifade eder. Yüce Rabbimiz, bizlere “Haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.”[1] duasını öğreterek hasedin, etkili olduğu kişide meydana getirdiği şerri ve fenalığı ifade etmektedir. Kıskanç kimse, iyi ve güzel her ne varsa bunların kendi hakkı olduğuna inanan kimsedir. Böyle inandığı ve yaşadığı için başka insanlarda Allah’ın bir lütuf ve ihsanını görünce bunu hazmedemez. Kıskançlığın etkisiyle bu nimetlerin yok olmasını ister, hatta bununla da kalmaz o insanların her türlü olumsuzluğa maruz kalmalarını arzu eder. Haset bu yönüyle aslında Yüce Allah’ın takdirine de itiraz etmek demektir. Sevgili Peygamberimiz (sav) haset hakkında: “Hasetle iman, bir kalpte beraber bulunmaz.”[2] buyurarak hasedin imana zıt bir kavram olduğunu ve “Hasede girmedikleri sürece insanlar hep hayırla oturur kalkarlar.[3] buyurarak da hasedin hayır ve güzelliklerin önündeki en büyük engel olduğunu ifade etmişlerdir. Haset aynı zamanda yapılan iyiliklerin yok olmasının da sebebidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) “Hasetten sakının! Çünkü haset, ateşin odunu kül ettiği gibi iyilikleri yer bitirir.”[4] buyurarak bu konuda bizleri uyarmıştır.
Manevi bir hastalık olan haset, en başta haset edene zarar vermektedir. Haset, öyle bir hastalıktır ki ona tutulan kimsenin gece uykusu ve gündüz huzuru yoktur. Nefsin tutuşturduğu kıskançlık ateşi, onun içini devamlı surette kemirir. Haset, yalnız maddî bünyeye tesir etmekle kalmaz. İnsanın ruhunu perişan ve yaptığı iyiliklerin sevabını da mahveder. Haset, bünyesinde birçok hataları barındıran büyük bir günahtır. Onun esiri olan kimseler, gözünü bürüyen kıskançlıkla, hakikati görmez olurlar. Bu yüzden yalan söyler, zulmeder ve hatta cinayetlere cüret ederler.[5] Tarih, hasedin tuzağına düşenlerin yapmış oldukları hatalara şahitlik yapmıştır. Hz Âdem’in oğlu Habil’in, kardeşi Kabil tarafından şehit edilmesi, Hz Yusuf’un kardeşleri tarafından kuyuya atılması ve Rahmet Peygamberi (s.a.v)’e karşı yapılan kötü muamele, hasedin zararlarını gözler önüne seren ibretlik olaylardır. Hasetten kurtulmanın çaresi öncelikle her şeyin Allah’ın takdiri olduğu gerçeğini kabullenmek, kendisi için istediğini Müslüman kardeşi için de istemenin imanın gereği olduğunu bilmek ve yaşamaktır.
Müslüman bireyler olarak, manevi bir hastalık ve saplantı olan hasetten ve hasede sebep olacak davranışlardan uzak durmalıyız. Kendimizi, ailemizi ve çevremizi hasetten korumaya gayret göstermeliyiz. Haset tuzağına düşmüş kardeşlerimizin bu kötülükten kurtulmalarına yardımcı olmalıyız. Müslüman kendisi için istediği iyilik ve güzelliği Müslüman kardeşi için de isteyen kimsedir. Bu kardeşliği zedeleyen hasedin yayılmasını engellemek için tüm gayretimizle çalışmalıyız. Rabbimiz, bizleri hasetten ve hasetçilerin şerrinden muhafaza eylesin. Peygamberimiz (s.a.v)’in bir hadisiyle bitiriyorum: “Birbirinize haset etmeyin, kin tutmayın. Başkalarının ayıplarını araştırmayın, konuştuklarını dinlemeyin, müşteriyi kızıştırmayın. Ey Allah’ın kulları! Kardeş olun. ” [6]
BENZER KONULAR:
- Hasedin zararları ve tedavisi
- Haset nedir zararları nelerdir
- Haset ne demektir
- Haset nedir? Kısaca
- İslamda Haset nedir zararları nelerdir
- Tümünü görüntüle.
- Kıskançlıktan kurtulma yolları
- Sosyal ilişkilerde haset duygusuyla hareket etmenin sizce zararları nelerdir?
- Hasetten kurtulmanın yolları nelerdir
- Haset ne demek? Haset duygusundan nasıl kurtulunur
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Kibirlenmek küçüklüktür. Büyüyecek olan- büyüklenmez, büyüklenen mutlaka küçülür. Büyüklük yalnız Allah’a mahsustur. Allah, bü- yükleneni küçültür. İblis, büyüklendiği için Allah onu bulunduğu makamdan derhal azledip indirmiştir. Büyüklendiği için hakarete uğramıştır. Hasedin zararı sadece haset edenle sınırlı kalmayıp topluma da sirayet eder. Müslümanların birbirlerini kıskanmaları, çekememeleri, birbirlerinin imkânlarına göz dikmeleri kardeşlik hukukuyla bağdaşmayacağı gibi, bu durum toplumda güven duygusunu ortadan kaldırır. Haseteden kişi, Allah’ın kendisine lütfettiği nimetleri görmeyip, daha çok başkalarının sahip olduğu nimetlere göz dikerek, onlara karşı kin güder.
Hased, bir başkasının sahip olduğu bir şeye sahip olma arzusu ve ona sahip olan kişiye karşı duyulan olumsuz duygulardır. Hased, kişinin hem dünya hem de ahiret hayatında zarar verebilecek bir duygudur.
Hasedin zararları şunlardır:
Kişiyi mutsuz ve huzursuz eder: Haset eden kişi, başkasının sahip olduğu şeye sahip olmadığı için mutsuz ve huzursuz olur. Bu, kişinin hayatına olumsuz bir şekilde yansır.
Kişiyi kıskanç ve öfkeli yapar: Haset eden kişi, başkasının sahip olduğu şeyi elde etmek için kıskanç ve öfkeli olur. Bu, kişinin başkalarıyla ilişkilerini zedeleyebilir.
Kişiyi kötülük yapmaya teşvik eder: Haset eden kişi, başkasının sahip olduğu şeyi elde etmek için kötülük yapmaya teşvik edilebilir. Bu, kişinin hem kendisine hem de başkalarına zarar vermesine neden olabilir.
Hasedin tedavisi için çeşitli yöntemler kullanılabilir ama en etkilisi Kuran okumak ve Peygamberimizin tavsiye ettiği korunma dualarını okumaktır.