Haset ne demek? Haset duygusundan nasıl kurtulunur

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HASET KÖTÜ BİR HUYDUR

haset nedir

hased

Haset insanın içini kemiren bir hastalıktır, Haset başkasının balını kendi ağzına zehir etmektir..!

Mensubu olmaktan bahtiyarlık duyduğumuz yüce dinimiz İslamiyet, kurallarını bizzat Allah-u Teala’nın koyduğu, o kurallara uyulduğunda iki cihan saadetinin kazanılacağını bildiren bir hayat nizamıdır. İşte, uymamız gereken bu kurallardan bir tanesi de, ne olursa olsun insanlara hased etmemek, kötü duygular beslememek ve bunun sonunda düşmanlık etmemektir.

Haset başkalarının sahip olduğu bir nimeti, mevki ve makamı, üstün sayılan bir vasfı çekemeyerek, onun din kardeşinden alınmasını ve yok olmasını istemektedir. Haset, dilimizde kıskançlık ve çekememezlik olarak ifade edilir. Kıskançlık yani haset, insanları mutsuz ve huzursuz eden manevi bir hastalıktır. Bu ateşe gönlünü kaptıran kimse hem kendi rahatını bozar, hem de başkalarını rahatsız eder, hem de Allah’ın takdirine rıza göstermediği için günahkâr olur.
Yüce Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’inde, sevgili peygamberimiz de hadis-i şeriflerinde müminlerin birbirlerine haset etmelerini yasaklamaktadır.

Ayet-i kerimede Cenab-ı Mevla konu ile ilgili şöyle buyuruyor: “Yoksa insanları; Allah’ın lütfundan kendilerine verdiği şey dolayısıyla kıskanıyorlar mı? Şüphesiz biz, İbrahim ailesine de kitap ve hikmet vermişizdir. Onlara büyük bir hükümranlık da vermiştik.”(1)

Hasetle gıpta birbiriyle karıştırılmamalıdır. Çünkü bunlar farklı şeylerdir. Haset, “başkalarının sahip olduğu bir nimeti, mevki ve makamı, üstün sayılan bir vasfı çekemeyerek, onun din kardeşinden alınmasını ve yok olmasını istemek” iken; gıpta, hayır işleyen ve iyilik yapan bir kimsenin elindeki nimetin yok olmasını düşünmeden, öyle bir imkâna sahip olmayı arzu etmektir.” Bu nedenle gıpta duygusu yasaklanmamış, aksine bu uğurda yarışılması istenmiştir. Dinimizde buna “Münafese” denir. Şu âyet-i kerime de bu konudaki yarışı teşvik etmektedir.”

“İşte yarışanlar, bunun için yarışsınlar” (2)
Ayette sözü edilen yarış (münafese), başkalarının iyi haline imrenip, onlar gibi olmaya, hatta daha ileri gitmeye çalışmak demektir. Bunun ise hasetle ilgisi yoktur. Yukarıda izah edildiği gibi bu durum haset değil, gıptadır.

Şu halde gıpta mü’minin,hased ise münafığın vasfıdır. Öyle ise mü’min bu kötü,kendisine yakışmayan hali hemen terk etmek durumundadır. Hased önce hasedciye zarar verir.Daha sonra toplumda kargaşa ve kaos ortamı oluşturarak,birlik ve beraberliği, huzuru ve kardeşliği yok eder.
Felak suresinin meal-i şerifi ile bitiriyorum.”

De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.”(3)

Unutmayın haset edenin huzuru çabuk darılanın dostluğu ve yalancının yiğitliği olmaz
————————
Kaynaklar :
1-Nisa 4/54
2-Mutaffifin 83/26
3-Felak 113/1-5

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    1
    2020-11-17T14:22:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Öncelikle her şeye ve herkese rahmet gözüyle bakması gerekmektedir. Bunu gerçekleştirebilmek için ise ilim, ibadet ve salih amel gereklidir. Yani kişi, düşünce ve davranışlarını dinin ve aklın gerekliliklerine göre düzenler ve haset duygusu taşıdığı için kendisini eleştirebilirse, ruhunu haset hastalığından temizlemiş olabilecektir. Günümüzde toplumun kanayan yaralarından olan haset ve kıskançlık hastalığından kurtulmak için, Allah’ın insanlara verdiği rızka, O’nun taksimine razı olmak ve diğer Müslümanları kardeş kabul ederek onların sahip olduğu nimetler için mutluluk duymak gerekir.

     

    En iyi cevap

Cevapla