Haset Nedir? Kısaca

Question

Haset Ne Demek?
Haset Hakkında Kısa bilgi

Türkçe’de “çekememezlik” anlamına gelen hased kelimesi bir ahlâk terimi olarak kişinin, başkalarının sahip bulunduğu maddî ve manevî imkânlarının elinden çıkmasını veya o imkânların kendisine geçmesini istemesi anlamına gelir. Kur’ân’da, Yahudilerin müslümanları küfre döndürme yönündeki niyet ve istekleri onların nefislerindeki hasede bağlanmak suretiyle hasedin temelde bir duygu ve niyet meselesi olduğu vurgulanmış (Bakara, 2/109), aynı zümrenin Allah tarafından müslümanlara bahşedilen başarıları kıskanması da haset kavramıyla ifade olunmuştur (Nisâ, 4/54). Ayrıca haset ettiği zaman hasetçinin şerrinden Allah’a sığınılması gerektiği belirtilmiştir (Felâk, 113/5). Haset kelimesi hadislerde hem yukarıdaki anlamda, hem de “gıpta” anlamında kullanılmıştır (Buhârî, İlim, 15. zekat, 5. Ahkâm, 3; Ahmed, Müsned, II/9, 36). Hadislerde, haset hakkında oldukça sert ifadeler yer almaktadır. Buna göre, “Bir kulun kalbinde îmânla haset bir arada bulunmaz.” (Nesâî, Cihad, 8); “Ateşin odunu yakıp bitirmesi gibi haset de iyilikleri yok eder.” (İbn Mâce, Zühd, 22; Ebû Dâvûd, Edeb, 44). Bir başka hadiste de kin ile hasedin önemli sosyal problemlere yol açan ahlâkî hastalıklar olduğuna dikkat çekilmektedir (Müslim, Îmân, 243). Din kardeşliğini pekiştirmek ve sosyal barışı sağlamak için gerekli olan hususlar bir hadiste şu şekilde sıralanmaktadır: “Dedikodunun peşine düşmeyin, başkalarının kusurlarını araştırmayın, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin,kin gütmeyin. Ey Allah’ın kulları, kardeş olun!” (Buhârî, Edeb, 57, 58; Müslim, Birr, 24, 28, 30, 32.)

Haset genellikle aralarında meslekî, iktisadî, ilmî, siyasî ve sosyal ilişkiler bulunan insanlar arasında ortaya çıkar. Psikolojik ve sosyal zararları bulunan ve şeytanî bir huy olan haset dinimizce haram kılınmış, gıpta ve hayırda yarışma (münafese) teşvik edilmiştir. Bir tür ruhî hastalık olan haset duygusu, insan tabiatındaki bencillik eğiliminden, dolayısıyla başkalarının kendisinden üstün durumda olmasına tahammül edememesinden kaynaklanır. Bu hal hasetçiyi bir tür bunalıma sokar ve mutsuz kılar. İnsanlar, yaratılıştan haset duygusu taşımalarına rağmen bu duyguyu aklın ve dinin buyruklarına uyarak baskı altında tutabilirler, onun etkisine maruz kalmaktan kendilerini koruyabilirler. Zira haset duygusunu bütünüyle yok etmek herkes için mümkün olmaz. Ayrıca haset edilen kimsenin de hasetçi ve muzır kimselere iyilik ve ikramda bulunarak onların kalplerindeki kötülük ateşini söndürmeye çalışmaları (Kasas, 28/54; Fussilet, 41/34-36), kendisine lütfedilen nimetleri kullanırken israftan kaçınmaları, davranışlarını başkalarının kıskançlığına sebep olmayacak şekilde ayarlamaları gerekir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü


Haset: Çekememezlik, günü, kıskançlık. bu anlamlara gelmektedir.
Haset ne demektir kısaca ayet ve hadislerleHASET İYİLİKLERİ YOK EDER

Yüce dinimiz İslam, kardeşlik, sevgi, şükür, sabır, kanaat, gıpta gibi güzellikleri tavsiye edip, gıybet, suizan, fesat ve haset gibi kötü huyları yasaklayan bir dindir. Toplumda manevi bir hastalık olan ve insanı mutsuz ve huzursuz eden münafıklık alameti olarak bilinen hased dinimizce yasaklanan kötü huylardan biridir.

Haset; mal, mülk, şeref, sıhhat, evlat, makam ve mevki gibi biri veya bir kaçına sahip olan kimseye bu nimetlerin verilmesini kıskanmak ve bu nimetlerin o kimsenin elinden çıkmasını istemektir. Böyle bir davranış dinimizde haramdır.
Haset insanlar arasına fesatlık sokar. Fertler ve cemiyetler arasında telafisi mümkün olmayan huzursuzluklar meydana getirir. Çünkü haset fesat alametidir. Mü’min Allah tarafından kendisine verilene rıza göstermeli, başkasına verdiği nimetlere göz dikmemeli, Allah’ın başkalarına lütuf ve ihsanda bulunmasına itiraz eder bir tavır takınmamalıdır. Başkalarına gıpta etmeli haset etmemelidir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) “Mü’min gıpta eder, münafık ise haset eder.” Buyurmuşlardır.(1)
Hasetlik, kıskançlık eden kimselerin bu hareketi güzel amellerini yer bitirir.
Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda; “Hasetten sakının çünkü haset ateş’in odunu yakıp bitirmesi gibi, iyi amelleri yok eder.”(2) buyurmuştur.

Haset fert ve cemiyetleri kemiren büyük bir felakettir. Yeryüzünde akan ilk insan kanının sebebi hasettir. Şeytanı ebedi lanete uğratan hasettir. İyilikleri bitiren hasettir. Kısaca bütün imansızlık ve kötülüklerin temelinde haset vardır. Bu hastalığa maruz kalan kimseye Cenabı Hak kendisine sığınmayı tavsiye etmektedir. Nitekim hutbemizin başında okumuş olduğum Ayeti Kerimede Yüce Rabbimiz Peygamberimize hitaben: “Haset ettiği zaman, hasidin şerrinden Allah’a sığınırım de.” (3) buyurmaktadır.


Mü’min haset etmekten kaçınmalı, onunla karşı karşıya gelince sabrederek Allah’a sığınmalıdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şu hadisi şerifi ile bitirmek istiyorum.

“Sizden biriniz, kendisi için arzu ettiği bir şeyi, din kardeşi içinde arzu etmedikçe gerçek Mü’min olamaz.” (4)

—————–
Kaynaklar:
1 – Et-Terhip C-3-355
2 – Ebu Davut, Edep, 44 İbni Mace Zühd 22
3 – Felak Suresi -113/5
4- Buhari: İman7; Müslim: İmam 71


Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    1
    2021-09-01T15:36:36+03:00

    Haset kelimesini bizler Türkçe de kullanırken çekememezlik veya kıskançlık gibi manalarda kullanmaktayız. Haset; bir ahlak problemidir. Haset; başkasında olan bir şeyi çekemeyip onun elinden bunun çıkmasını istemektir.

    İslam bizlere hasedi yasaklamıştır. Haset insanı kemiren bir davranış bozukluğudur.

    En iyi cevap

Cevapla