Haset ne demektir kısaca ayet ve hadislerleHASET İYİLİKLERİ YOK EDER
Yüce dinimiz İslam, kardeşlik, sevgi, şükür, sabır, kanaat, gıpta gibi güzellikleri tavsiye edip, gıybet, suizan, fesat ve haset gibi kötü huyları yasaklayan bir dindir. Toplumda manevi bir hastalık olan ve insanı mutsuz ve huzursuz eden münafıklık alameti olarak bilinen hased dinimizce yasaklanan kötü huylardan biridir.
Haset; mal, mülk, şeref, sıhhat, evlat, makam ve mevki gibi biri veya bir kaçına sahip olan kimseye bu nimetlerin verilmesini kıskanmak ve bu nimetlerin o kimsenin elinden çıkmasını istemektir. Böyle bir davranış dinimizde haramdır.
Haset insanlar arasına fesatlık sokar. Fertler ve cemiyetler arasında telafisi mümkün olmayan huzursuzluklar meydana getirir. Çünkü haset fesat alametidir. Mü’min Allah tarafından kendisine verilene rıza göstermeli, başkasına verdiği nimetlere göz dikmemeli, Allah’ın başkalarına lütuf ve ihsanda bulunmasına itiraz eder bir tavır takınmamalıdır. Başkalarına gıpta etmeli haset etmemelidir. Nitekim Peygamberimiz (s.a.v.) “Mü’min gıpta eder, münafık ise haset eder.” Buyurmuşlardır.(1)
Hasetlik, kıskançlık eden kimselerin bu hareketi güzel amellerini yer bitirir.
Peygamberimiz (s.a.v.) bu konuda; “Hasetten sakının çünkü haset ateş’in odunu yakıp bitirmesi gibi, iyi amelleri yok eder.”(2) buyurmuştur.
Haset fert ve cemiyetleri kemiren büyük bir felakettir. Yeryüzünde akan ilk insan kanının sebebi hasettir. Şeytanı ebedi lanete uğratan hasettir. İyilikleri bitiren hasettir. Kısaca bütün imansızlık ve kötülüklerin temelinde haset vardır. Bu hastalığa maruz kalan kimseye Cenabı Hak kendisine sığınmayı tavsiye etmektedir. Nitekim hutbemizin başında okumuş olduğum Ayeti Kerimede Yüce Rabbimiz Peygamberimize hitaben: “Haset ettiği zaman, hasidin şerrinden Allah’a sığınırım de.” (3) buyurmaktadır.
—
Mü’min haset etmekten kaçınmalı, onunla karşı karşıya gelince sabrederek Allah’a sığınmalıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şu hadisi şerifi ile bitirmek istiyorum.
“Sizden biriniz, kendisi için arzu ettiği bir şeyi, din kardeşi içinde arzu etmedikçe gerçek Mü’min olamaz.” (4)
—————–
Kaynaklar:
1 – Et-Terhip C-3-355
2 – Ebu Davut, Edep, 44 İbni Mace Zühd 22
3 – Felak Suresi -113/5
4- Buhari: İman7; Müslim: İmam 71
Answer ( 1 )
Haset kelimesini bizler Türkçe de kullanırken çekememezlik veya kıskançlık gibi manalarda kullanmaktayız. Haset; bir ahlak problemidir. Haset; başkasında olan bir şeyi çekemeyip onun elinden bunun çıkmasını istemektir.
İslam bizlere hasedi yasaklamıştır. Haset insanı kemiren bir davranış bozukluğudur.