Paylaş
Hasta Ziyareti Önemi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hasta Ziyaretinin Önemi
İslam dini; İnsanların birbiriyle o
lan ilişkilerini karşılıklı saygı ve sevgi çerçevesinde düzenlemeyi amaçlamıştır. Bu ilişkilerden bir tanesi de hasta ziyaretidir. Peygamberimiz (s.a.v.) her konuda olduğu gibi hasta ziyareti konusunda da bizlere en güzel örnek olmuştur.
Hasta ziyareti, Peygamberimizin hayatı boyunca özenle yaptığı ve ashabını da teşvik ettiği amellerden birisidir. İslam dininin hasta ziyaretine verdiği önemi, şu kutsi hadis güzel bir şekilde açıklamaktadır: “Allah Teâlâ kıyamet gününde şöyle buyurur: Ey Âdemoğlu! Hastalandım, beni ziyaret etmedin. Âdemoğlu, Allah Telalaya: Sen âlemlerin Rabbi iken ben seni nasıl ziyaret edebilirdim? der. Allah Teâlâ: Falan kulum hastalandı, ziyaretine gitmedin. Onu ziyaret etseydin, Beni onun yanında bulurdun, buyurur.”(1)
Hasta ziyareti, mü’minin mü’min üzerindeki haklarından biridir. Bu ziyaretle, sadece bir görev yerine getirilmiş olmaz, aynı zamanda, merhametini umduğumuz Yüce Rabbimizin sonsuz rahmetine nail olmak için bir fırsat yakalanmış olur.
Hastaların ziyaret edilmesi konusuna büyük önem veren Peygamberimiz (s.a.s.): “Aç kimseyi doyurun. Hastayı ziyaret edin. Esiri hürriyetine kavuşturun”(2) buyurarak, toplumda sıkıntı içinde bulunan kesimlere destek olmayı, onlara karşı kardeşliğin gerektirdiği şekilde davranmayı öğütlemiştir.
Bir hastayı ziyaret edip yardım elini uzatan, gerçekte kendisine iyilik yapmaktadır. Çünkü hastalar bize değil, belki biz hastalara ve zayıflara muhtacız. Bu konuda Allah’ın elçisinin yaptığı şu uyarı, çok anlamlıdır:
“Sizler, ancak içinizdeki zayıflar sayesinde Allah’tan yardım görüyor ve rızka kavuşuyorsunuz.”(3)
Kulun yeryüzündekilere merhameti, Allah’ın da ona merhamet etmesine vesile olur. Efendimiz de; “Sadece Allah’tan sevap umarak hasta kardeşini ziyaret edenlerin yetmiş yıllık bir yol kadar cehennemden uzaklaştırılacağını’’ (4) bildirmiştir.
Ziyaret esnasında, hasta kardeşimizin yanında makul bir müddet kalıp hatırını sormamız ve elimizden geldiğince ihtiyaçlarını karşılayabileceğimizi ona hatırlatmamız, ziyaretin adabındandır. Aynı şekilde, hüznünü artıracak soruları ve meseleleri gündeme getirmeksizin, onun sağlığına kavuştuğunda başarabileceği güzel işlerden söz ederek moral vermemiz ve bu esnada karşılıklı duayı eksik etmeyerek varlığımızın da yokluğumuzun da Allah’ın kudretinde olduğu gerçeğini vurgulamamız yerinde olur.
Şüphesiz ki, yaratan ve doğruyu gösteren, yediren ve içiren, hasta olunca şifayı veren, canımızı alacak ve sonra tekrar diriltecek olan, ancak Allah’tır.
Benzer Konular:
Cevapla