Hastalıkta namaz nasıl kılınır?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HASTANIN NAMAZI

Hastalikta namaz nasil kilinir

S.1. Hasta kişi nasıl namaz kılar?

C.1. Bir hasta ayakta durmaya kudreti yoksa oturarak namaz kılar, secde ve rükü yapar. Secde ve rükü yapmaya da gücü yoksa ima ile namaz kılar, secde için rükudan daha fazla eğilir. Oturmaya da gücü olmayan hasta, ayakları kıble istikametine gelmek üzere arka üstü yatarak namazını ima ile kılar. Başı ile ima suretiyle namaz kılamayacak kadar hasta olanlar namazlarını tehir ederler. Göz, kalp ve kaşları ile ima yapılmaz. Rüků ve secde yapmaya gücü yetmediği halde ayakta durabilen namazını oturarak ima ile kılabilir, ayakta durmasına gerek yoktur. Namazının bir kısmını ayakta kılıp sonra ayakta durmaya takati kalmayan, oturup rükû ve secde ederek tamamlar. Rükû ve secde de yapamazsa, ima ile kılar, oturmak ta zor gelirse sırt üstü yatarak kılar. Ima ile namaz kılan sonra rükû ve secde yapmaya güç bulursa namazini bozup yeniden kılar.

S.2. Bir şey kaldırıp üstüne secde edebilir mi?

C.2. Hayır, secde için bir şey kaldırmasına gerek yoktur, ima etmesi gerekir.

S.3. Beş vakit namazı baygın geçirenin hükmü nedir?

C.3. Bayılan bir kimsenin üzerinden beş vakit namaz geçmişse onla n kaza eder. Geçen namazlar beşten fazla ise düşerler, kazaları yapılmaz.

Kolay Hanefi Fıkhı Soru Cevaplı
İtisam Yayınları

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

    0
    2022-10-26T10:25:00+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hastalıkta nasıl namaz kılınır? yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Buna göre; bir hasta ayakta durmaya kudreti yoksa oturarak namaz kılar, secde ve rükü yapar. Secde ve rükü yapmaya da gücü yoksa ima ile namaz kılar, secde için rükudan daha fazla eğilir. Oturmaya da gücü olmayan hasta, ayakları kıble istikametine gelmek üzere arka üstü yatarak namazını ima ile kılar. Başı ile ima suretiyle namaz kılamayacak kadar hasta olanlar namazlarını tehir ederler. Göz, kalp ve kaşları ile ima yapılmaz. Rüků ve secde yapmaya gücü yetmediği halde ayakta durabilen namazını oturarak ima ile kılabilir, ayakta durmasına gerek yoktur. Namazının bir kısmını ayakta kılıp sonra ayakta durmaya takati kalmayan, oturup rükû ve secde ederek tamamlar. Rükû ve secde de yapamazsa, ima ile kılar, oturmak ta zor gelirse sırt üstü yatarak kılar. Ima ile namaz kılan sonra rükû ve secde yapmaya güç bulursa namazini bozup yeniden kılar.

Cevapla