Hastanın Halinden Şikayet Etmesi Günah Mı?

Question

Hastanın hastalığından şikâyetçi olması caiz mi?

Hastanin Halinden Sikayet Etmesi Gunah Mi

HASTANIN, AĞRIM VAR YAHUT ÇOK AĞRIM VAR, SITMAM VAR, AH BAŞIM VB. GİBİ ŞEYLER SÖYLEMESİNİN CAİZ OLMASI VE ALLAH’A KIZMA VE SABIRSIZLIK ŞEKLİNDE OLMADIKÇA BUNUN MEKRUH OLMAMASI

914/1 عن ابن مسعود رضي الله عنه قال : دخلت على النبي ﷺ وهو يوعك فمسسته، فقلت : إنك لتوعك وعكا شديداً، فقال: «أجل، إني أوعك

كما يوعك رجلان منكم

11/914-Ibn Mes’ud radıyallahu anh diyor ki: Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin yanına girdim; sıtması vardı: “Senin çok sıtman var!”, dedim. Elimi üzerine koydum. Evet, ben, sizden iki kişi kadar sıtma çekerim, dedi. Müttefekunaleyh.

Lügatler: Sıtma çekmek: Sıtmanın eziyet ve ağrısına maruz kalmaktır.

Hadisten çıkan hükümler:

Başlığın ifade ettiklerinin yanı sıra: Peygamberlerin de acı ve ağrıları olur. Bunun hikmeti de Allah katın daki derecelerinin artmasıdır.

Not: Sanatçılar gibi hassas insanların duyguları yoğun olduğu için bunların ağrıları da normal insanlardan çok olurmuş. Peygamberlerde ise bu daha fazladır. Burada da aynı şeyi görmekteyiz. (Mütercim)

٩١٥/٢ وعن سعد بن أبي وقاص رضي الله عنه قال: جاءني فقلت: بلغ بي ما ترى، وأنا ذو بي ، أشتد رسول اللہ ﷺ يعودني من وجع مال ولا يرثني إلا أبنتي

2/915-Sa’d bin Ebi Vakkas radıyallahu anh diyor ki: Ağır bir hasta lığa tutulmuştum. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem beni ziyare te geldi. Ya Resulallah, durumumu görüyorsun; ben zengin bir ada mim; kızımdan başka da mirasçım yok, dedim… Müttefekunaleyh.

Lügatler: Durumumu görüyorsun: Hastalığım ağırlaştı; gördü ğün gibiyim, demektir.

Hadisten çıkan hükümler:

Hastanın: Hastalığım ve acım arttı, demesi caizdir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellemin ashabını sev mesi, onların durumunu kontrol etmesi ve onlara şefkat göstermesi. Mirasın üçte birini vasiyet etmenin ve indirmesini ima etmenin caiz olması Çünkü Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem ona: Üçte bir mi, o da çoktur, demiştir.

916/3 وعن القاسم بن محمد قال : قالت عائشة رضي الله عنها:

وار أساه! فقال النبي ﷺ : «بل أنا، وارأساه!» 3/916

-Kasım bin Muhammed diyor ki: Hz. Aişe radıyallahu anha, “ah başım!” dedi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de: “Asil, “vah başım!” demesi gereken benim!” dedi… Buhari rivayet etmiştir.

Lügatler: Ah başım: Baş ağrısı çeken böyle der.

Hadisten çıkan hükümler: Hastanın hastalığından şikayet etme si caizdir. Hz. Aişe radıyallahu anha da. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem de baş ağrılarından şikayet etmişlerdir.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Hastaların kendi hallerinden şikayet etmeleri konusunda İslami öğretiler çeşitli hadislerde açıklanmıştır. Bu hadislerden yola çıkarak, hastaların Allah’a kızma ve sabırsızlık şeklinde olmadığı sürece kendi hastalıklarından şikayet etmeleri caizdir ve bu durum mekruh değildir.

    Hadisler ve Açıklamaları:

    1. Hadis: İbn Mes’ud Radıyallahu Anh’dan

    İbn Mes’ud, Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanına girip sıtması olduğunu gördüğünde, “Senin çok sıtman var!” demiştir. Resulullah, “Evet, ben sizden iki kişi kadar sıtma çekerim,” demiştir. (Müttefekunaleyh).

    Bu hadisten çıkan hüküm, peygamberlerin de acı ve ağrılarının olabileceği ve bunun Allah katındaki derecelerinin artması için olabileceğidir. Peygamberler ve hassas insanlar daha yoğun duygular yaşadıkları için ağrıları da normal insanlardan fazla olabilir.

    2. Hadis: Sa’d bin Ebi Vakkas Radıyallahu Anh’dan

    Sa’d bin Ebi Vakkas ağır bir hastalığa tutulduğunda, Resulullah onu ziyarete gelmiş ve Sa’d, “Ya Resulallah, durumumu görüyorsun; ben zengin bir adamım; kızımdan başka da mirasçım yok,” demiştir. (Müttefekunaleyh).

    Bu hadisten çıkan hüküm, hastanın hastalığı ve acısını dile getirmesinin caiz olduğudur. Ayrıca, Resulullah’ın ashabını sevmesi, onların durumunu kontrol etmesi ve onlara şefkat göstermesi, mirasın üçte birini vasiyet etmenin caiz olduğu da belirtilmiştir.

    3. Hadis: Hz. Aişe Radıyallahu Anha’dan

    Hz. Aişe, “Ah başım!” dediğinde, Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de, “Asıl, ‘vah başım!’ demesi gereken benim!” demiştir. (Buhari rivayet etmiştir).

    Bu hadisten çıkan hüküm, hastaların hastalıklarından şikayet etmelerinin caiz olduğudur. Hem Hz. Aişe hem de Resulullah baş ağrılarından şikayet etmişlerdir.

    Sonuç

    Hastaların, hastalıkları hakkında şikayette bulunmaları caizdir, ancak bu şikayetler Allah’a kızma veya sabırsızlık şeklinde olmamalıdır. Bu tür ifadeler, kişinin duygularını ifade etme ve başkalarından yardım veya destek arama şeklinde kabul edilebilir.

    En iyi cevap

Cevapla