Paylaş
Havas ne demek? Kısaca
Question
Havas Nedir? Kısa bilgi
Sözlükte “bir nesneyi diğerlerinden farklı ve üstün kılan nitelik” anlamına gelen hâssa kelimesinin çoğuludur. Seçkinler anlamında genellikle avam karşıtı olarak kullanılır. Tasavvufta, “herkeste bulunmayan birtakım bilgilere ve hallere, yetenek ve ruh temizliğine sahip veliler” anlamında kullanılmaktadır. Bunların en üstün olanlarına hâssü’l-havâs adı verilir. Havâs, haram ve mekruhlardan titizlikle kaçınması, nâfile ibadetlere önem vermesi ve böylece birtakım özel bilgilere ve hallere sahip olmaları bakımından avamdan ayrılır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Havas Nedir?
Havas, Arapça kökenli “hâssa” kelimesinin çoğuludur ve sözlükte bir şeyi diğerlerinden farklı ve üstün kılan özellik anlamına gelir. Genellikle “avam” yani halkın genel kesimi karşısında, özel bilgi ve niteliklere sahip olan seçkin insanları ifade eder.
Tasavvufta havas, herkeste bulunmayan birtakım özel bilgi ve hallere, ruh temizliğine, manevi yeteneklere sahip olan velileri tanımlamak için kullanılır. Havas sahibi insanlar, haram ve mekruhlardan titizlikle kaçınarak, nâfile ibadetlere önem vererek ve kendilerini sürekli manevi olarak geliştirerek avamdan ayrılırlar. Bu kimselerin, manevi yüksekliği ve derin bilgileri ile öne çıktığı kabul edilir.
Bu seçkin insanların en üstün olanlarına “hâssü’l-havâs” denir. Hâssü’l-havâs, manevi yolculukta en ileri seviyeye ulaşmış olan, bilgileri ve halleri ile çevresine rehberlik eden, irşad eden kimseler olarak kabul edilir.
Havasın önemli özelliklerinden biri, çok özel bilgilere ve sırlara vakıf olmalarıdır. Bu bilgiler, genellikle manevi keşifler, kalbin saflaşması ve Allah’a olan yakınlık sonucu elde edilen özellikle ilâhî bilgilerdir. Bu özel bilgiler ve haller, havasın, yani manevi seçkinlerin, toplumda diğer insanları irşad edebilmesine ve onlara manevi rehberlik edebilmesine olanak sağlar.
Tasavvufta havasın yerinin önemli olmasının nedeni, bu kişilerin çevrelerindeki insanlara örnek olmaları, onlara yol göstermeleri ve manevi yolda ilerleyenleri desteklemeleridir. Bu nedenle havas, hem bilgileri hem de manevi hallerinden dolayı, tasavvuf öğretisinde özel bir konuma sahiptir.
Dini Sitelerimiz:
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
“Havas,” Arapça kökenli bir terimdir ve “hâssa” kelimesinin çoğuludur. Sözlük anlamı olarak, bir nesneyi diğerlerinden ayıran ve üstün kılan nitelikleri ifade eder. Genellikle, halkın genel kesimi olan “avam” karşısında özel bilgi ve yeteneklere sahip seçkin bireyleri tanımlar.
Tasavvufta, havas, yalnızca belirli kişilerde bulunan manevi derinlik, bilgi ve yetenekleri temsil eder. Bu kişiler, haram ve mekruhlardan titizlikle kaçınır, nâfile ibadetlere önem verir ve ruhsal olarak kendilerini sürekli geliştirirler. En yüksek seviyedeki havas bireylerine “hâssü’l-havâs” denir ve bu kişiler, manevi bilgileri ve halleriyle başkalarına rehberlik ederler. Havas, toplumda manevi rehberlik sağlamak açısından önemli bir konuma sahiptir.