Hayırda yarışmak ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HAYIRDA YARIŞMAK

Hayirda yarismak ne demek

Hayırda yarışmak ne anlama gelir kısaca

Dinimiz yardımlaşmaya ve dayanışmaya büyük önem vermiştir. Yardımlaşmayı da sadece maddi olarak değil, daha kuşatıcı bir kavram olarak telakki etmiştir. Dolayısıyla insanlar maddi ve manevi olarak birbirine yardım etmelidir. Yardımlaşma, kardeşler arasındaki bağların kuvvetlenmesinde büyük rol oynamaktadır.

 

Yapacağımız yardım Allah rızası için olmalıdır. Birbirimize zulüm ve haksızlık konusunda kesinlikle yardımlaşmamamız gerekir. Toplumumuzda sıkça görülen kin, nefret ve düşmanlık konularında yapılan yardımlaşmaları Allah yasaklamıştır. Herhangi bir topluluktan birisi, başka birisine zulmettiğinde, diğer topluluk mensuplarının, mazlumun yanında yer almaları gerekirken haklı haksız demeden kendilerinden olanın tarafını tutmaktadır. Bu davranış ancak günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşma olur ki, Allah Teâlâ böylesi yardımlaşmalara rıza göstermez. Bu hususta Cenabı Allah şöyle buyurmaktadır: “İyilik ve takva üzerine yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın.”[1] buyurmaktadır.

 

Allah Teâlâ bizleri sosyal bir varlık olarak yaratmıştır. Her insanı farklı özellik ve melekelerle donatmıştır. Hiçbir insan mükemmel değildir. Dolayısıyla insanlar birbirine muhtaçtır. Ondan dolayı insanlar birbirine yardımcı olmadan yaşayamazlar. Peygamberimiz bu hususta şöyle buyurmuştur: “Kul, kardeşinin yardımında bulunduğu müddetçe Allah da ona yardım eder.”[2]

Biz meşru ölçüler içerisinde birbirimizle yardımlaştığımız zaman bunun mükâfatını Allah Teâlâ bizlere verecektir. Bu şuur ve bilince sahip olan insanlar, birbirlerine yardım etmelidirler. Dolayısıyla herkes bu bilince sahip olduğunda yardımlaşmanın çerçevesi genişleyecek, toplumumuzda huzur ve refah artacak, kardeşliğimiz pekişecek, dünyamız ve ahiretimiz güzelleşecektir. Bu bağlamda Peygamberimiz şöyle buyururlar: “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır.”[3] Bundan dolayı, insanlara yardım etmek ve faydalı olmak ibadettir denilebilir.

 

“Hayırlı işlerde yarışınız.”[4] İlâhî buyruğuna uyalım. Birbirimizle iyilik hayır ve günahlardan sakınma hususunda yardımlaşalım. Zulüm, günah ve haramlar hususunda ise birbirimize engel olmak suretiyle yine yardımlaşalım.

Bir bu konu ile ilgili bir hadis mealiyle son vermek istiyorum. Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurdu:

“Kardeşiniz zalim de olsa mazlum da olsa, ona yardım edin.”

Sahabeden birisi şu soruyu sordu: “Yâ Rasûlallâh, kardeşimiz mazlum olduğunda yardım ederiz. Ancak zalim ise nasıl yardım edebiliriz?” bunun üzerine Hz. Peygamber:

“Zalim ise zulmetmesine engel olursunuz. Bu, ona yardımdır.”[5] Buyurdular.

—————————–

[1] Maide.2.

[2] Riyazüs Salihin

[3] Beyhakî, Şu’abu’l-îmân, H.No:7395.

[4] Maide.48.

[5] Buhârî, el-İkrâh, 8.

Answer ( 1 )

    0
    2020-11-05T08:48:03+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rabbimiz (cc) Kur’an-ı Kerim’de;

    “Mal, içinizde zenginlerin arasında dolaşan bir devlet olmasın.” (Haşr Suresi/7) İşte bunun yolu paylaşmaktır. Paylaşmak kolay bir şey değildir. Çünkü insanın mala olan düşkünlüğü malumdur.

    Rasulullah (sav) kalbinin katılığından şikayet eden birine “Yetimin başını okşa, fakire yemek yedir” (Ahmed b. Hanbel/2/263) tavsiyesinde bulunmuştur.

Cevapla