Paylaş
Hayız Nedir? Kısaca
Question
Hayız Ne Demek?
Hayız Hakkında Kısa bilgiler
Sözlükte “suyun akıp taşması, kanın akması” anlamlarına gelen hayız, bir fıkıh terimi olarak, ergenlik çağına giren sağlıklı kadının döl yolundan düzenli aralıklarla belirli sürelerle gelen kanı ifade eder. Kadınların ergenlik dönemine girdiklerinden menapoz dönemine kadar görülen fizyolojik bir olaydır. Kadının döl yatağının iç yüzünü kaplayan zarın, yumurtanın döllenmeyip ölmesi ve yumurtalık hormon salgısının kesilmesi üzerine parçalanarak kanla birlikte dışarı atılmasından ibarettir. Türkçe’de bu olaya, hayız hali denildiği gibi, âdet hali, âdet görme, adet kanaması, aybaşı hali de denilmektedir.
Kadının cinsel organından üç türlü kan gelir. Birincisi belirli çağda ve belirli periyotlarla gelen hayız kanı; ikincisi doğumdan sonra gelen loğusalık kanı (bk. Nifas); üçüncüsü ise, bu ikisi dışında kalan ve bir hastalıktan kaynaklanan özür kanıdır. (bk. İstihaza)
Hayız ile kadın ergenlik çağına ulaşır, dinî ve hukukî hükümlerle mükellef olur. Hanefî mezhebine göre ay halinin en az süresi 3 gün; en çok da 10 gündür; 3 günden az ve 10 günden çoğu hayız değildir.
Kadınlar hayız ve nifas hallerinde, cinsel ilişkide bulunamaz (Bakara, 2/222); namaz kılmaz, oruç tutmazlar (Buharî, Hayz, 1; Müslim, Hayz, 14, 15). Bu konuda müçtehitler görüş birliği içindedirler. Kadınlar hayız ve nifas hallerinde kılmadıkları namazları daha sonra kaza etmez, ancak, oruçları kaza ederler. Diğer taraftan kadınlar, bu hallerinde müçtehitlerin büyük çoğunluğuna göre Kâbe’yi tavaf edemezler.
Özel hallerinde kadınların Kur’an okumaları ile ilgili olarak, Hanefî ve Şafiîlere hayızlı ve loğusa kadınlar, dua kastıyla dua anlamı içeren ayetler dışında Kur’an okuyamayacaklarını; İmam Mâlik ve Ahmed b. Hanbel, el sürmeden ezbere veya yüzünden okuyabileceklerini söylemişlerdir. İmam Mâlik bu durumdaki öğretici ve öğrencilerin Kur’an-ı Kerim’i tutmalarını da câiz görmüştür. İbn Hazm ise, hayız ve loğusa olan kadınlarla cünüp olan kimselerin hem Kur’an-ı Kerim’i tutmalarının ve hem de okumalarının câiz olduğunu söylemiştir. Bu görüşler birlikte değerlendirildiğinde, Kur’an okumaya veya araştırma yapmaya ihtiyaç duyan kadınların, dinin asıl kaynağı olan Kur’an ile irtibatını kesmemek amacıyla hayız ve nifas hallerinde Kur’an-ı Kerim okumalarında sakınca yoktur.
Kadınların bu hallerinde, namaz ve oruçtan muaf tutulmaları, onların pis olmalarından dolayı değil, psikolojik ve fizyolojik yüklerini hafifletme amacına yöneliktir. Bu ibadetleri yapamadığı için dini bir sıkıntı, eksiklik ve sorumluluk duyması yersizdir. (Diyanet)
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Selamun aleyküm. Benim hayız gunlerim ile ilgili sıkıntım var. Kendime net bir süre belirleyemiyorum. Abdest almak için akıntının günlük gelen akıntıma dönmesini bekliyorum. Zaten beyaz-sarı arası bir akıntı benden temiz olduğum dönemlerde de hergun gelmektedir. Bende ne zaman beyaz-sarı arası akıntıyı görsem gusul alıyorum. Bazen 8.gunde gelebiliyor bazen 9.gunde gelebiliyor. Nasil bir yol izlemeliyim?
Bahsettiğiniz akıntılar normal şekilde her kadından gelebilecek fizyolojik akıntı lardır.
Adet olan bir kadın günleri dolduğunda mesela 7 gün 5 gün veya 8 gün veya 10 gün hayız olduğunda hayırlı bittiğinde kanamalar renk değiştirir koyu kırmızıdan sarı renk haline kadar gelebilir sonra beyaz bir akıntı olur ve Yakup kuruluk olur öyle bir durum söz konusu olduğunda hayatınız bitmiş demektir gusül abdestini zorlanırsınız ibadetlerinize devam edersiniz.
“Hayız”, İslam dini açısından kadınların adet dönemini ifade eden bir terimdir. Adet dönemi, bir kadının üreme sisteminde gerçekleşen doğal bir süreçtir ve regl veya menstruasyon olarak da adlandırılır.
Hayız, kadınların regl dönemine verilen bir isimdir ve genellikle ergenlik çağından itibaren kadınların hayatlarının bir parçası haline gelir. Adet dönemi, kadının rahmindeki döllenmemiş yumurtaların atıldığı ve rahim astarının döküldüğü bir süreçtir.
İslam’da hayız dönemi, bir kadının ibadetlerde bazı sınırlamalar ve kurallarla karşılaşacağı bir süreçtir. Hayız döneminde olan bir kadın, namaz kılamaz, oruç tutamaz ve Mescid-i Haram (Kabe) gibi kutsal mekanlara giremez. Bu sınırlamalar, adet dönemi süresince vücuttan gelen kanın temiz olmadığına inanılması sebebiyle uygulanır.
Hayız dönemi, genellikle belirli bir süre boyunca devam eder ve her kadında farklılık gösterebilir. Bu süre içerisinde kadınlar, ibadetler dışında diğer günlük aktiviteleri yapmaya devam edebilirler. Hayız dönemi sona erdikten sonra, kadınlar gusül abdesti alarak ibadetlere devam edebilirler.
Hayız dönemi, İslam dini açısından bir ritüel temizlik durumudur ve kadınların ibadetlerdeki sınırlamaları kabul etmesi beklenir. Bu sınırlamalar, dini açıdan kadının temizlik durumunu gözetme amacı taşır.
Önemli bir nokta, hayız döneminin bir kadının normal fizyolojik süreci olduğu ve bu durumun kadınlara özgü olduğudur. İslam’da hayız dönemi, kadınların fizyolojik ihtiyaçlarını ve sağlıklarını koruma amacıyla belirlenen bir sınırlamadır ve dini bir sorumluluktur.