Hayız nifas istihaze nedir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

HAYIZ, NİFAS ve İSTİHAZE

Hayiz nifas istihaze nedir

Kadının ferc’inden çıkan üç çeşit kan vardır:

1. Hayız kanı olup sağlık halinde görülür.
2. istihaza kanı olup hastalık halinde çıkar ve hayız kanından ayrı bir kandır. Çünkü Peygamber (a.s.): “Bu bir damardır, hayız değildir.” diye buyurmuştur.
3. Nifas kanı olup doğum esnasında çocuk ile birlikte gelen kandır. Her birisinin kendisine göre hükümleri vardır.

Hayız, Nifas(Lohusa) ve İstihaze ile ilgili hükümler

HAYIZ

Büluğa eren her kadında ergenliğinin kesilme zamanına kadar (45-50 yaşlarına kadar) her ay belirli zamanda belirli müddetle döl yatağından gelen ve ibâdetlere engel olan kandır. Toplumumuzda “âdet” diye bilinen hayız kanı için “Aybaşı”, “Kirlilik”, “namazsızlık”, “Ay hali” gibi kelime ler kullanılmaktadır.

Kızlarda büluğ çağı ilk âdet kanaması ile ortaya çıkar. Büluğ çağından evvel ön büluğ çağı gelir. Bu devre de gö ğüs gelişmesinin başlangıcından kasık bölgesi kıllanmasına kadar devam eder.

8- 10 veya 12 yaşla beraber kızlarda göze çarpan bir de ğişme gösterir. Ön büluğ çağı devresinde çocukta birkaç ayda 10 cm’lik bir boy uzaması görülür. Vücudu daha çok kadınsal hormonlar salgılamaya başlar.

HAYIZLILARIN VE LOHUSALILARIN YAPMAYACAĞI İBADETLER

Şu hususlar; hayızlı ve nifaslı kadınların yapamayacağı hususlardır:

* Âdetli ve nifaslı kişiler namazı terkederler.

Namaz ister farz, ister vacip, ister sünnet, ister nafile ve isterse geçmiş bir namazın kazası olsun, ister Kur’an-ı Ke rim’de secde ayetlerinin okunması ve dinlenmesiyle yapıla cak tilavet okuma secdesi olsun, isterse şükür secdesi olsun bunları yapmaz. Dolayısıyla âdetlinin ve lohusanın her na sılsa okudukları ve duydukları secde ayetinden ötürü secde yapmaları da gerekmez.
Âdetli iken geçen farz namazların sonradan kazasını da kılmazlar. Âdetli kadın farz namazlardan muaftır. Nafile namaz kılarken kendisine kan gelirse o namaz bozulur ama sonradan o nafile namazı kaza etmesi gerekir. Çünkü nafi leye başlamak, onu bitirmeyi gerekli kılar.

* Âdetlinin ve lohusalının her türlü oruç tutması ha ramdır. Ancak bu durumda tutmadıkları oruçlarını sonra dan kaza ederler.

* Âdetli iken Camilere ve Kabe’ye girmemeleri tavsiye edilmiştir.

* Âdetli ve lohusalı ile hanımla eşinin cima yapması da haramdır. Ama erkeğin, âdetli eşiyle sevişmesi haram değildir.

HAYIZLI VE LOHUSALILARIN YAPABİLECEKLERİ İŞLER

Hayızlı ve nifaslı hanımların şunları yapmasında sakınca yoktur: * Gıda ürünlerini yiyip içebilir, uyuyabilir, dua okuyabilir.

* Âdet halinde bulunanlar, Kur’an-ı Kerîm dinleyebilir ler. Kendi cildinden başka ayırıcı bir kılıf içinde bulunan Kur’an-ı Kerimi tutabilirler. İçinde dua bulunan ayetleri hatta Fatiha’yı dua niyetiyle okuyabilirler.

* Allah’ı zikir ve tesbih edebilirler.

* Âdetli veya lohusalı kadınların mezar ziyaretleri de ca izdir

Bir koca, âdetli veya lohusalı hanımının, göbeğiyle diz kapağı arası haricindeki yerleri okşayabilir, öpebilir.

ÂDETLİ VEYA LOHUSALI İKEN DİŞ DOLGUSU

Diş ile ilgili operasyonlar, kaplama ya da takma sırf gü zelleşmek için değil de, çürüyen ya da çıkan dişi tedavi et me kısacası ihtiyaç için olursa, bunda abdestli, abdestsiz, temiz, âdetli olmak şart değildir. Ancak acil bir durum yok sa, tedaviyi temiz bir zamana denk getirmek en güzel ola nıdır.

NAMAZDA İKEN ÂDET GÖREN KADIN NE YAP MALI?

Hanımlar âdet kanı gördüğü andan itibaren namazı bı rakır. Kıldığı namaz farz ise sonradan bu namazı kaza et mez. Ancak kıldığı namaz nafile ise onu sonradan kaza eder.

NIFAS (LOHUSALIK)

Kadınlarda doğumdan sonra gelen kana verilen isimdir. Nifas doğumu takip eden kandır. En az müddeti kanın en az aktığı zamandır. İsterse 1 saat de kesilebilir veya 40. gü nünde de kesilebilir. Anne olan bir kadının nifas kanı kesilir kesilmez, boy abdestini alıp ibâdetlerine başlaması gerekir.

Bu 40 günlük müddet zarfında yukarıda sayılan hayızlı kadınlara yasak olan şeylere nifaslıya da yasaktır. Hayızlıya helal olan, nifaslıya helaldir.

Lohusalığın sona ermesiyle de hayızda olduğu gibi ka dinin ibâdet sorumluluğu hemen başlar. Bu nedenle müm kün olan en kısa sürede içerinde boy abdesti alınıp ibadet lere başlanmalıdır.

İSTİHAZE VE ÖZÜRLÜLERE AİT HÜKÜMLER

İstihaze rahmin içi taraflarında bulunan bir damardan hastalık veya bozukluk sebebiyle aybaşı veya lohusalık sü resi dışındaki zamanlarda kanın akmasıdır.

1- Aşağıda durumları kaydedilen kadınlardan gelen kan hayız ve nifas (lohusalık) kanı olmayıp hastalık kanıdır. Bunlar:

a) Hayız ve nifastaki âdetlerin en çoğunu geçen veyahutta en azından daha aşağı düşen olan kan gelmeleri. Mesela kadınlarda üç günden az, on günden fazla gelen kanlar gibi.

b) Hamile olan kadınların veya elli beş yaşını geçmiş ve normal âdetleri kesilmiş olan kadınlardan gelen kan.

c) Dokuz yaşından daha küçük olan kız çocuklarından gelen kan.

Bütün bu sayılan hallerde görülen kanlar, hayız kanı ol mayıp hastalık kanı sayılır. Buna dinî bir terim olarak istihaze kanı, kendilerinde bu kan görülen kadın ve kızlara da müstehaze denir.

2) Müstehaze olan kadınlar, namaz, oruç, hac gibi vazife leri terk etmezler. Ve bu hanımların cinsî münasebette bulunmaları, Kur’an-ı Kerim’e el sürmeleri haram olmaz. An cak şu var ki bunlar özürlü sayıldıkları için, özürlüler gibi abdest aldıktan sonra el sürebilirler, namaz vb. ibâdetleri eda edebilirler.

3) Müstehaze sayılan bu kadınlarla herhangi bir sebeple abdestlerini tutamayan kimseler özür sahibi sayıldıkları için, her vakit için abdest alarak namazlarını kılarlar. Vaktin çıkmasıyla abdestleri bozulmuş olur. İstihaze gören ka din ve onun durumuna benzeyenler, aldıkları abdest ile dilediği kadar farz ve nafile namaz kılabilir. Vaktin çıkması ile de abdesti batıl olur.”

Hastalık kanı sağlık açısından zararlı değilse cinsel iliş kiye engel değildir.

Özür kanının kesilmesiyle gusül abdesti gerektirmez. Ama beden temizliği için yıkanılabilir.

Bir kimsede idrarını tutamama, devamlı kontrolü mümkün olmayan yellenme, ishal, daimi burun kanaması ve durdurulması mümkün olmayan, diğer kanamalar gibi ab desti bozan özürler bulunur da fazla bir zorluk olmadan, pamukla, yahut oturmakla, yahut namazı ima ile kılmak suretiyle kanı durdurmak (akıntıyı kesmek) mümkün ol muyorsa, her vakit namaz için abdest alır. Hastalık kanı da bu haller gibidir.

Geniş bilgi aşağıda ⇓

BENZER KONULARIMIZ:

Cevapla