Hayızlı kadın ile cinsel ilişkinin sınırları nelerdir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Adet Döneminde Cinsel İlişki

Hayizli kadin ile cinsel iliskinin sinirlari nelerdir

Adet-Ay hali olan kadınla cinsel temasta bulunmak haramdır.

Kur’ân-ı Kerîm’de de belirtildiği gibi, Adet denilen ay hali bir eza ve cefadır. Rahimdeki damarların uçlarının açılıp kan zayi ettiği dönemdir. Mikrop kapmaya en müsait vasatı oluşturduğu söylenebilir. O bakımdan Hayız – ay hali döneminde dinimiz cinsel teması yasaklayıp haram kılmıştır.

عن أنس بن مالك أن اليهود كانوا إذا خاضت المرأة فيهم : يراكلوها وم بجامعوها في البيوت فسأل أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم فأنزل الله عز و جل: ويسألونك عن المحيض من هو أذى فاعتزلوا النساء في المحيض إلى آخر الآية فقال: رسول الله صلى الله عليه وسلم: «أصنعوا كل شيء إلا النكاح وفي لفظ إلا الجماع.»

Enes b. Mâlik (radıyallahu anh)’dan yapılan rivayette, demiştir ki: Yahudiler, kendilerinden bir kadın ayhali olunca onunla bir arada yemek yemezler ve evlerde onunla beraber bir araya gelmezlerdi. Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ashabı bu hususu sorunca, Aziz ve Celil Allah şu âyeti indirdi: “Sana kadınların ayhâlinden soruyorlar, de ki: O bir eza; kadını sıkıcı, erkeği tiksindirici, fakat kadın için yararlı bir şeydir. Bu sebeble ayhalinde iken kadınlardan uzak durun. Temizlenmelerine kadar onlara yaklaşmayın. İyice temizlendikleri zaman Allah’ın size emrettiği yerden (üreme organindan) onlara yaklaşın.” Bunun üzerine Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: “Her şeyi yapın ancak cinsel temasta bulunmayın!” Diğer bir lafızla “cima” etmeyin!
İkrime’den, o da Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’in zevcelerinden bir

kısmından rivâyetle, şöyle haber verdikleri tespit edilmiştir: “Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), ayhalinde olan kadından bir şey (ler yararlanmak) istediği zaman, onun ferci (edep yeri) üzerine bir şey atardı.””

Mesruk b. Ecda’dan yapılan rivâyette, diyor ki: Hz. Aişe validemiz (radiyallahu anha)’dan kadın ayhali iken erkeğin ondan yararlanma hususunu sordum. Şöyle dedi: “Üreme organa daşında her şeyinden…. (yararlanabilirsin).”

Hizam b. Hakim’den, o da amcasından yaptığı rivayette, amcası Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’den, eşi ayhali iken ondan kendisine nelerin helâl olduğunu sormuştu. Rasulullah Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur “Entari (iççamaşırı)nın üstü senin içindir (yani arada bir elbise bulunduğu halde ondan yararlanabilirsin).”

Hz. Aişe validemiz (radıyallahu anha)’dan yapılan rivayette demiştir ki: “Bizden biri ayhali olunca (s) de ona dokunmak (tenini onun tenine temas ettirmek istediğinde), onun kullandığı bezin üzerine bir entari (iç çamaşır) giymesini (o şekilde örtmesini) emreder, sonra da dokunur (yani onunla biraz oynaşıp eyleşirdi).”

Hadis-i Şerifle İlgili Mezheplerin ictihat Ve Yorumları

Hanefiler’e göre: Ayhali ve lohusa olan kadına cinsel temasta bulunmak haramdır. Ancak onunla aynı döşekte yatmak, öpüşmek, göbekle diz kapağı arasından başka bedeninin her yanından yararlanmak caizdir.

Şâfiîler’e göre: Ayhalinde kadının göbeğiyle dizkapağı arasından yararlanmak, cinsel temasta bulunmak haramdır. Ayhali bitip kadın gusletmedikçe kocasının cinsel temasta bulunması da haramdır.

Mâlikîler’e göre: Mâlikiler’den bu hususta iki rivâyet vardır: Birincisi, Hanbelilerin görüşü doğrultusundadır. İkincisi, Şäfüler’in görüşü doğrul tusundadır. Mâlikîler bu konuda Zeyd b. Eslem, Hz. Aişe (radıyallahu anha) hadisleriyle çıkarımda bulunmuşlardır. Aynca Imam Malik’in tespitine göre, Salim b. Abdillâh ve Süleyman b. Yesar’dan, kadının ayhali süresi sona erip kanı kesildikten sonra henüz gusletmeden kocası onunla cinsel temasta bulunabilir mi? Diye sorduklarında, “Hayır, gusletmedikçe temasta bulunamaz” diye cevap vermişlerdir.”

Hanbeliler’e göre: Ayhalinde olan kadının bu hali devam ettiği sürece onunla üreme organından yaklaşmak suretiyle cinsel temasta bulunmak haramdır.25 Bunun dışında arada bir örtü olmaksızın bedeninin her yanından yararlanmakta bir sakınca yoktur.

Konuyla İlgili Diğer Hadis-i Şerifler Ve Tahliller

16 no’lu Enes hadisinde, Yahudiler’in sözü edilen konu hakkındaki davranışlarını Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)’e soran zatın Useyd b. Hudayr, diğer bazılarına göre, Ebu Dahdah olduğu tespit edilmiştir. İlgili hadis iki önemli hüküm taşımaktadır: Adet görme günlerinde kadına cinsel temasta bulunmak haramdır. Bunun ötesindeki şeyler helâldir. Birinci hüküm, hem Kur’ân’ın kesin beyânıyla, hem apaçık hadîsle, hem müslümanların icma’ıyla sabit olmuştur.

Bu hükmü bildiği halde temasta bulunan kimse, şüphesiz ki büyük bir günah işlemiş olur. İkinci hükme gelince, o da iki kısma ayrılır: Göbekle diz kapağı arası dışındaki yerlerinden yararlanmakta bir sakınca yoktur. İlim adamlarının bu meselede ittifakı vardır. Dizle göbek arasından yararlanmak ancak cinsel temasta bulunmamak kaydıyla mekrühtur, diyenler olduğu gibi, mübahtır, diyenler de var. Mübahtır diyenlere göre, üreme organı üzerinde bir elbise (iç çamaşırı) bulunması şartı söz konusudur. Nitekim İkrime, Mücahit, Şa’bî, Nehai, Sevri, Evzaî, Ahmed b. Hanbel ve Muhammed b. Hasan bu görüştedirler. Ishak b. Ruhuye, Ebû Sevr, ibn Müzir ve Dâvud Ez-Zahiri’nin de ictihatları bu anlamdadır. Nitekim hadisin zahiri buna delâlet etmektedir.

Göbekle diz arasından yararlanmayı tahrimen mekruh sayanlara gelince, onlar, “Koruluğun etrafında davarını otlatan kimse, çok sürmez koruluğun içine girebilir” açısından hareketle sonuç çıkarmışlardır.

17 nolu İkrime hadîsinin isnadı sahihtir, ricali sikat (güvenilir kimseler)dir. Ne var ki, bu hadis hakkında Ebû Dâvud ve El-Münziri susup bir şey söylememişlerdir. Ama İbn Salâh ve Nevevî gibi iki değerli ilim adamı onu delil olarak saymanın sahih olduğunu belirtmişlerdir. Zaten Ebu Davud da hangi hadîs hakkında susarsa, onun delil gösterilmesine elverişli olduğuna bir işâret sayılır. Diğer sahih hadîsler de bunun taşıdığı hükmü kuvvetlendirmektedir.

Böylece İkrime hadisi, üreme organı dışında kadının her yanından yararlanmanın cevâzina delâlet etmektedir.

18 nolu Mesruk hadîsiyle, 19 nolu Hizam hadîsi de bu mâna ve hükmü taşımakta, yani İkrime hadisini kuvvetlendirmektedir.

20 nolu Hz. Aişe hadîsi ise, hem İkrime, hem Hizam hadislerini kuvvetlendirmekte, hem de sahih olduğunda şüphe edilmeyen bir düzeyde bulunmaktadır.

Hadis-i Şerifden Çıkarılan Hükümler

1. Adet görme günlerinde kadına cinsel temasla yaklaşmak haramdır.

2. Kadının kanı, kesildikten sonra henüz gusletmeden kendisiyle cinsel temasta bulunmak Hanefiler’e göre mübah, Şâfiî ve Mâlikiler’e göre, haramdır.

3. Adet görme günlerinde kadının üreme organı dışında her yanından yararlanmak, yani öpmek okşamak mûbahtır. Bu, cumhurun görüşüdür.

4. Adet görme günlerinde kanının diz kapağıyla göbek arasından başka yanından yararlanmak mübahtır, diğer yerlerinden yararlanmak mekrühtur. Bu, azınlıkta olanların görüşüdür.

5. Adet görme günlerinde kadına ancak üzerinde iç çamaşır bulunduğu halde dokunmak, yani onu sevmek, öpmek ve okşamak câizdir, çıplak tenine dokunmak mekruhtur. Bu, dört mezhep imamının dışında olanlardan bir kısminin görüşüdür.

6. Hadislerin zahirine dikkat edilince, kadına ayhalinde bulunduğu günlerde çok ölçülü yaklaşmak, cinsel temasa yol açacak kadar aşın gitmemek daha uygundur. Rasulullah Efendimiz (sallallahu aley hi ve sellem), böyle zamanlarda kadının üreme organı üzerinde bir örtü bulunduğu halde ondan yararlanırdı; ancak Hz. Aişe validemiz (radıyallahu anha) ‘nın de dediği gibi, “Hangimiz Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) kadar uçkuruna sâhib olabilir?
Ayhali olan kadınla birlikte oturulur, bir arada yemek yenir ve aynı odada birlikte uyunur. Bunda bir sakınca yoktur.

Kaynak: Ahkam Hadisleri

BENZER KONULAR:

Answer ( 2 )

  1. Esila avatarı
    1
    2022-11-29T08:34:47+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    hayız halindeki bir kadın tıbben açık yara gibidir hayız durumu bu durumdayken birliktelik olması kadının enfeksiyon kapıp Ağrı hastalık geçirmesine neden olabilir çünkü açık yara nasıl enfeksiyonu açıksa hayızlı kadının durumu da o şekildedir Çok sağlıksız bir durumdur dinen de caiz değildir.RAbbimiz sınırları belirlemiştir bunun dışına çıkmamak gereki

    En iyi cevap
    0
    2023-04-29T16:10:43+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hayızlı kadın, İslam’da “haram” olarak kabul edilen cinsel ilişki sırasında bulunmamalıdır. İslam dininde, hayız ve lohusalık kanaması dönemleri “nesyan” olarak adlandırılır ve bu dönemlerde kadınlar cinsel ilişkide bulunamazlar. Bu dönemlerdeki kadınların evlilik yoluyla ya da başka bir şekilde cinsel ilişkiye girmeleri yasaktır.

    Bununla birlikte, hayızlı kadınlar kocaları ile cinsel ilişki haricinde diğer ilişkilerini devam ettirebilirler. Örneğin, kocalarıyla öpüşebilir, sarılabilir veya el ele tutuşabilirler. Ancak, cinsel temas içeren eylemler bu dönemde yasaktır.

    Bu kuralların amacı, kadınların bu dönemlerinde kendilerini ve başkalarını enfeksiyonlardan korumaktır. Ayrıca, bu dönemlerde kadınların bedenlerinin dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyacı olduğu düşünülmektedir.

Cevapla