Paylaş
Hayvan derisini kullanmak caiz mi
Question
Hayvan derisinden yapılan kıyafetler
Selâmün aleyküm. Dinimize göre derisinden yapılan kıyafetler giyilebilir mi ? Örneğin yılan derisi.
Bu tür elbiseleri giymekte bir sakınca var mıdır veya derisi yasak olan bir hayvan var mıdır ?
Hayvanların derisi tabaklanarak temizlenebilir giyilebilir kullanılabilir Dinen bir sakıncası yoktur domuz ve köpek hariç. Sadece domuz caiz değildir gerisi caizdir diyen alimler de vardır. Hangi hayvan olursa olsun derisi sökülerek tabaklanarak temizlenebilir ve giyilebilir kullanılabilir
Hangi Hayvanların Derisi Kullanılabilir?
Nesaî, Tirmizî ve İbn Mace’nin rivayet ettiği bir hadiste Efendimiz (asv) şöyle buyurmaktadır:
“Herhangi bir deri tabaklansa temiz olur.” (bk. Zuheylî el-Fıkhu’l-İslamî, 3/542).
Buna göre, tilki ve diğer hayvanların derileri tabaklandıktan sonra kürk yapılmasında ve onun giyilmesinde bir sakınca yoktur.
Domuz dışındaki hayvanlardan, derisi tabaklanmaya müsait olanların derileri tabaklanmak suretiyle temiz olur.
Meselâ, herhangi bir yolla ölmüş, tilki, kurt, ayı, çakal, sansar vb. hayvanların derileri yüzülür ve tuz, güneş ve kimyasal yollarla bozulmayacak biçimde tabaklanırsa temiz olurlar ve onlarla namaz kılınabilir. Bir defa tabaklandıktan sonra ıslanıp yumuşasalar dahi artık pis olmazlar.
Yine bu yabanî hayvanlardan herhangi birisi, eti yenen bir hayvanın şer`î usulde boğazlandığı gibi boğazlanmakla da derisi temiz olmuş olur. Ama temiz olması demek, yenebilir olması demek değildir; derisinin giyilebilir ve onlarla namaz kılınabilir olması demektir. Meselâ murdar olarak ölmüş, eti yenen bir hayvanın derisi soyulup tabaklansa temiz olur, ama (eti) yenmez.
Fil ve köpeği de domuz gibi görenler varsa da salîh görüşe göre onların derileri de tabaklanmakla temiz olur, giyilebilir, onunla namaz kılınabilir. Rasûlüllah Efendimizin (s.a.s) fil dişi bir tarakla tarandığı vâkîdir. (Ibn Âbidîn (Âmira) I/135-37)
Kürk, yabanî hayvan derisinden başlık vb. giymek câizdir. (Hindiye V/291-93) Ancak elbisede dahî kadının erkeğe, erkeğin de kadına benzememesi gerekir. Buna göre erkeklerin giydiği derimont ve benzeri elbiseleri kadınlar, erkeklere benzemiş olacakları için giymemelidirler. Erkekler de -varsa- kadınlara özel deri elbiseleri giymemelidirler. Bu da ayrı bir konudur.
BENZER KONULAR:
- Tabaklanmış Ölü Hayvan derisinin Hükmü Nedir?
- Hayvan derisini kullanmak caiz mi
- Kurbanlık hayvan nasıl kesilir
- Dişi Hayvanların Kurban Olarak Kesilmesi Caiz midir? Kısaca
- Kurban kesen kasaba ücret vermek caiz midir? Kurban etinin bir kısmı veya derisi kesim ücreti olarak verilebilir mi? Kısaca
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
Kadınların benzeme niyeti yoksa deri mont giyebilmeli.Şunu anlamıyorum.her 2 cinste tişört giyebiliyor erkek ve kız olanı var. sırf deri mont erkekler için üretilmiş ve kizlarda erkeklerin deri montlarinı alıp giyiyormuş gibi fetva var yukarida. Bazı şeyler her 2 cins içinde üretilebilir.Tek bir cinse o mali endekslemek yanlış geliyor.Şimdi deri mont biri giyse kimse demiyor aaa erkeğe benzemişsin anca yukarıdaki benzeme var diyen hocalar.Ameller niyetlere göredir.Giydiğide kız deri montu olduğu ve benzemede yoksa bence sorun olmamalı.Ve bunuda en önemlisi toplumda yadırgamıyor.
Bir kadın deri mont giydiği zaman dinen tesettüre riayet ederek giyiyor ise bu deri montu giyebilir. Fakat deri montların tamamı vücuda oturan tarzlarda üretilmiştir. Fakat bir kasın bol bir şekilde, vücut hatlarını belli etmeyecek şekilde deri mont giymiş ise bunda dinen bir mahzur ve problem yoktur