Paylaş
Hayvan kesildikten sonra, içinden çıkan ceninin temizliği hususunda hüküm nedir?
Question
Bilmeden hamile hayvan kesmek ve içinden çıkan ceninin hüküm nedir?
Fakihler, kesilen bir hayvandan ölü olarak çıkan cenin etinin yenilip yenilmeyeceği hususunda ihtilâf etmişlerdir. İmâm-ı A’zam Ebû Hanife (rh.a.), cenin etinin yenilmeyeceğine hükmetmiştir. Zira cenin ölmüştür. Allah (cc.), ölen bir hayvan etinin yenilmesini kesin olarak ha ram kılmıştır. Eğer hayvanın kesiminden sonra içinden canlı bir cenin çıkarsa mübârek hayvanlar gibi kesilerek yenir. Kesilmediği takdirde cenin etinin yenilmesi haramdır.
İmâm Şâfiî (rh.a.), İmâm Muhammed (rh.a.), İmâm Yûsuf (r.a) ise bir hayvanın kesiminden sonra içinden ölü olarak çıkan cenin etinin ye nilmesinin helâl olduğuna hükmederler. Zira onlar, Resûlullah’ın (s.a.v.) “Ceninin kesimi, anasının kesimi iledir.” hadîsi ile delil getirirler.¹
İmâm Mâlik’e (rh.a.) göre hayvanın kesiminden sonra, içinden çı kan ceninin uzuvları tam ve düzlenmiş ise eti yenir. Eğer araları ta mamlanmamış veya tüylenmemişse yenilmez.
Kurtubi ise bu hususta şöyle der: “Hayvanın kesiminden sonra içinden ölü olarak çıkan cenin eti yenir. Zira cenin, hayvanın uzuvla rindan herhangi bir uzuv gibidir. Uzuvların yenmesi gibi, cenin eti de yenir. ”
İmâm-ı A’zam’ın görüşünü destekleyen âlimler, İmâm Şâfiî (r.a), İmâm Mâlik (rh.a.) ve İmâm Muhammed’in (rh.a.) delil olarak naklettikleri hadisi, “Ceninin kesimi, anasının kesimi iledir” hadisinden anlaşılan, hayvanın kesimi gibi ceninin de kesilmesi lazımdır. Hadisin bu şekilde anlaşılması örneklerini Arabların darb-ı mesellerinde görmek mümkündür: “Sözüm sözündür. Mezhebim mezhebindir” sözlerinden anlaşılan “sözüm, sözün gibidir. Mezhebim, mezhebin gibidir” biçimindedir. Bu durum şu Arap şiirinden de anlaşılır: “Senin gözün, onun gözüdür. Senin gerdanın, onun gerdanıdır.” biçiminde tefsir ederler.
Kaynak: Ahkam ayetleri tefsiri
BENZER KONULAR:
Cevapla