Paylaş
Hayvanlara Merhamet
Question
Hayvanlara merhamet edin ki Allahta size merhamet etsin
Yüce Allah hiçbir varlığı, gereksiz yere yaratmamıştır. Bütün varlıklar, Allah’ın varlığının delili, yeryüzünün ziyneti ve süsüdür. Cenab-ı Allah, yarattığı hayvan ve bitkileri, insanlığın hizmetine vermiştir. Nitekim Yüce Allah, bu hususta şöyle buyurmaktadır. “ Sizin için yeryüzünde çeşitli renk ve biçimlerle yarattığı şeyleri de sizin hizmetinize verdi. Öğüt alan bir toplum için bunda ibret vardır.” (1) Bu Ayet-i Celîlede insanın hizmetine verilen ve kendisine emanet edilen bu varlıklara merhamet nazarıyla bakılmasını emretmektedir.
Merhamet duygusu, insanı insan yapan erdemlerden biri ve İslâm inancının gereğidir. Kur’an-ı Keriminde; “Muhammet, Allah’ın elçisidir, O’na tabi olanlar da birbirlerine karşı çok merhametlidirler.” (2) buyrularak bu duyguya dikkat çekilmiştir. Merhamet sadece insanlara yönelik olmayıp çevremizdeki bütün canlıları kuşatmalıdır. Zira Allah, başta insan olmak üzere bütün canlılara karşı merhametli davranılmasını emretmiş; insana yapılan zulüm ve haksızlığa razı olmadığı gibi hayvanlara da zulüm yapılmasına rıza göstermemiştir. Hayvanlara yapılan eziyet ve kötü muamele, Dinimizin ön gördüğü rahmet prensibiyle bağdaşmaz. Sevgili Peygamberimiz (S.A.V), kedisini hapsederek açlıktan öldüren kadının Allah’ın rahmetinden uzaklaştığını; buna karşılık susuzluktan ölmek üzere olan bir köpeğe su vererek onu ölmekten kurtaran bir kişinin günahlarının bağışlandığını haber vermektedir (3)
Hayvanlara güzel muamelede sevap olup olmadığı konusundaki bir soru üzerine Sevgili Peygamberimiz (S.A.V) “… Hayat sahibi her canlıya yapılan iyilik sebebiyle sevap vardır.”(4) buyurmuştur. Ayrıca Hz. Peygamber (A.S), hayvanların dövülmesi, aç-susuz bırakılması, zevk için avlanması, yavrularının telef edilmesi, dövüştürülmesi, hedef haline getirilmesi, güçlerini aşan ölçüde yüklemek gibi kötü muameleleri hiçbir zaman tasvip etmemiştir. Bu tür davranışlarda bulunanları ise; “Bu dilsiz hayvanlar hakkında Allah’tan korkun” (5) diyerek uyarmıştır.
Bütün canlılara karşı merhamet edilmesi konusunda Sevgili Peygamberimiz (A.S.) “ Allah merhametli olanlara merhametle muamele eder. Öyleyse, sizler de yeryüzündekilere merhametli olun ki, semada bulunanlar da size merhamet etsin…(6) buyurmuştur. .
Peygamber Efendimiz (A.S) bize, hayvanlara merhamet etmeyi ve onlara iyi davranmayı da öğretmiştir. Bir gün bakımsızlıktan karnı sırtına yapışmış bir deve gördü orada bulunanlara : “Şu konuşup derdini anlatamayan hayvanlar hakkında Allah’tan korkunuz” diye uyardı. Atış talimlerinde canlı hayvanı hedef tahtası yapmayı şiddetle yasaklamıştır. Yüzüne damga vurulmuş bir eşeği görünce çok üzülmüş ve Müslümanları bu tür davranışlardan sakındırmıştır. Hayvanları keserken onlara eziyet etmemeyi canlarını yakmamayı tembih emiştir. Bir serçeyi yemek için değil de, eğlence olsun diye öldürenin dahi, Ahirette bu yaptığının hesabını vereceğini söylemiştir.(7)
Büyük gönül insanı ve halk şairi Yunus Emre’nin “Yaratılanı sev yaratandan ötürü” şeklindeki sözü atalarımızın, kendi çevrelerine ve çevrede yaşayan her türlü canlıya karşı takındıkları tutumu çok özlü olarak dile getirmektedir.
Atalarımız, hayvanlara karşı olan sevgi ve merhametlerini, hayvan hastaneleri, bakım evleri, kuş hastaneleri ve hayvanları korumaya yönelik çeşitli vakıflar kurarak göstermişlerdir.
Bu itibarla hayvanların haklarına saygılı olalım. Can taşıyan her varlığa karşı yapılan iyiliğin de sevap olduğunu unutmayalım.
- Nahl, 16/13
- Fetih, 109/29
- Buhari, Şirb, 9, Edep 27,
- Müslim ,Selam 41
- Ebu Davut Cihat 44
- Tirmizi, Birr 16, Ebu Davut, Edep 58
- Buhari, Cihad 152,Bed-ül Halk 14,Müslim, Selam 148, (2241) Ebu Davud, Edep 176 (5266) Nesar – Sayd 88.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
İslam, hayvanlar da dahil olmak üzere Allah’ın tüm yarattıklarına karşı şefkat ve nezaketi vurgular. İslam’ın öğretileri, hayvanlara insancıl muamele de dahil olmak üzere, Dünya’nın ve üzerinde yaşayanların sorumlu yönetimini teşvik eder. İşte İslam’da hayvanlara merhametin önemini vurgulayan bazı önemli noktalar:
Allah’ın Yarattığı Olarak Hayvanlar: İslam, hayvanların Allah’ın yaratışının bir parçası olduğunu ve dünyada kendi amaçları ve yerleri olduğunu kabul eder. Kur’an, “Yeryüzünde yaşayan hiçbir hayvan ve kanatları üzerinde uçan hiçbir canlı yoktur ki, onlar sizin gibi ümmetler olmasın” (Kur’an 6:38) diyor. Bu ayet, tüm canlıların Allah katındaki önemini ve eşitliğini vurgulamaktadır.
Zulmün Yasaklanması: İslam, hayvanlara karşı zulmü kesinlikle yasaklar. Müslümanlara hayvanlara zarar vermekten, acı vermekten veya gereksiz yere ıstırap çekmekten kaçınmaları talimatı verilir. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hayvanlara [tedavide] Allah’tan korkun” ve “Allah’ın yarattıklarına iyilik eden kendine iyilik etmiş olur” (Sahih Buhari). Bu, hayvanlara karşı şefkat ve empatinin önemini vurgular.
Uygun Hayvan Kesimi: İslam’ın, hayvanların gıda tüketimi için insanca kesilmesine ilişkin özel yönergeleri vardır. Helal olarak bilinen kesim yöntemi, hayvana nezaket ve saygıyla davranılmasını gerektirir. Acı ve ıstırabı en aza indiren hızlı ve insancıl yöntemler içerir. Müslümanlar, hayvanların beslenmek için yetiştirildiği ve kesildiği koşullara dikkat etmeye teşvik edilir.
Hayvan Dövüşünün Yasaklanması: İslam, eğlence amacıyla hayvanlara eziyet veya zarar vermeyi içeren faaliyetleri yasaklar. Hayvan dövüşü veya herhangi bir şekilde hayvan istismarı gibi uygulamalara İslami öğretilerde göz yumulmaz. Müslümanlar, hayvanların refahını ve refahını destekleyen faaliyetlerde bulunmaya teşvik edilir.
Hayvan Refahı ve Nezaket: İslam, Müslümanları hayvanlara karşı şefkat, şefkat ve merhamet göstermeye teşvik eder. Hz. Muhammed (s.a.v.), hayvanları beslemek, onların iyiliğiyle ilgilenmek ve kötü muameleden caydırmak gibi davranışlarıyla bunu örneklendirmiştir. Müslümanlar, sokak hayvanlarına yiyecek, su ve barınak sağlamaya ve evcil hayvanlara özen ve nezaketle davranmaya teşvik edilir.
Çevresel Yönetim: İslam, vahşi yaşamın ve doğal yaşam alanlarının korunmasını ve korunmasını içeren çevresel yönetim kavramını teşvik eder. Müslümanlar, tüketim kalıplarına dikkat etmeye, israftan kaçınmaya ve biyoçeşitliliğin ve ekosistemin korunmasına katkıda bulunmaya teşvik edilir.
Merhamet İçin Ödül: İslam, hayvanlara karşı şefkat ve nezaket eylemlerinin Allah tarafından ödüllendirildiğini öğretir. Hz.Muhammed (sav), susamış bir köpeğe merhamet eden bir kişinin Allah tarafından affedildiğine dair bir hikaye anlatmıştır (Sahih Buhari). Bu, hayvanlara yönelik şefkatli eylemlerin ve onlarla ilişkili manevi ödüllerin önemini vurgular.
İslam’da hayvanlara merhamet sadece ahlaki bir görev olarak değil, aynı zamanda Allah’a yakınlaşmanın bir aracı olarak da görülmektedir. Müslümanlar, hayvanlara haklarını ve refahını tanıyarak saygı, nezaket ve özenle davranmaya teşvik edilir. Müslümanlar, hayvanlara şefkat göstererek yeryüzünün vekilharçları olarak üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirebilir ve Allah’ın tüm yarattıkları ile uyum içinde yaşayabilirler.