Hediye ne demek? Kısaca

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hediye Nedir? Kısa bilgi

Hediye ne demekislamda hediye kavrami

İSLAMDA HEDİYE TERİMİ

Hediye, Yol göstermek, doğru yola iletmek anlamındaki “h-d-y” kökünden türeyen hediyye sözlükte armağan; İslâmî literatürde ise insanlar arasında sevgi ve dostluk nişanesi olarak veya muâşeret kaidesi gereği karşılıksız verilen nesne demektir.

Kur’ân’da Sebe Melikesinin Hz. Süleyman’a bazı hediyeler gönderdiği, ancak siyasî amaçla gönderildiği için Hz. Süleyman tarafından reddedildiği anlatılır (Neml, 27/35-36).

Hz. Peygamber, hediyeleşmenin insanlar arasındaki sevgi ve dostluk bağlarını güçlendirdiğini, cimrilik, kıskançlık ve bencillik gibi kötü duyguları giderdiğini ve rızkın genişlemesine vesile olduğunu belirterek hediyeleşmeyi teşvik etmiş (Malik, Hüsnü’l-Huluk, 16; Müsned, 11, 405; Tirmizî, Velâ, 6) verilen hediyelerin haklı bir sebep bulunmadıkça geri çevrilmemesini istemiştir. Kendisi de çeşitli fertlere hediyeler vermiş, temiz ve helâl olduğu müddetçe verilen hediyeleri kabul etmiş ve hediyelere yine hediye ile karşılık vermiştir (Buhârî, Hibe, 7). Hediyeden karşılık beklemek veya verilen hediyeyi geri istemek doğru değildir. Nitekim bir hadiste, bu şekilde davranabilecek kimselerden hediye almanın uygun olmayacağı belirtilmiştir (Tirmizi, Menakıb, 73). Hz. Peygamber, hediyeleşmeyi teşvik ederken haksız kazanç yollarını ve bunlardan biri olan rüşvetçiliği ağır bir dille kınamış, devlet memurlarının görev suiistimali olarak nitelenebilecek mahiyetteki hediyeleri almalarını yasaklamıştır (Buhârî, Hibe, 17; Ahkâm, 24, 41; Müslim, İmâre, 26-29; Ebû Dâvûd, İmâre, 11).
Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-11T14:44:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hediye kelimesi Arapça olan bir kavramdır. Hediye kelimesinin lügatta bulunan anlamı armağan demektir. Dini ıstılahtaki anlamı ise hediyenin; insanlar arasında sevgi ve dostluk nişanesi olarak veya muâşeret kaidesi gereği karşılıksız verilen nesne demektir.

    Hediye kavramına İslam değer vermiş ve aynı zamanda da hediyeleşme konusunda Müslümanları teşvik etmiştir. Aynı zamanda hediyeleşme insanlar arasında sevgi ve muhabbetin artmasına bir vesiledir.

    Rasulullah (sav) hediyeleşmenin insanlar arasındaki sevgi ve dostluk bağlarını güçlendirdiğini, cimrilik, kıskançlık ve bencillik gibi kötü duyguları giderdiğini ve rızkın genişlemesine vesile olduğunu belirterek hediyeleşmeyi teşvik etmiş (Malik, Hüsnü’l-Huluk, 16; Müsned, 11, 405; Tirmizî, Velâ, 6)

    En iyi cevap
  1. Soru avatarı
    1
    2022-02-27T17:26:51+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Sevgiline hediye almak günah mi günahsa hediyeyide haram yapar mı ? Ve onu kullanmasi haram olur mu ?

      0
      2022-02-27T18:07:03+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Öncelikle sevgili olmak İslami değildir. Yani sevgililik diye bir şey yoktur İslam’da. Fakat hediye dinen kullanılması haram olan bir şey değil ise kullanılması haram olmaz.

      Sizlere tavsiyem sevgilik ten uzak durun

  2. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da hediye (Arapça’da “hiba” veya “hadiah” olarak da bilinir), karşılığında bir şey alma zorunluluğu veya beklentisi olmaksızın birine gönüllü olarak bir şey verme eylemi anlamına gelir. Hediye vermek, İslam’da övülmeye değer ve faziletli bir davranış olarak kabul edilir ve iyi niyeti beslemek, ilişkileri güçlendirmek, sevgi ve takdiri ifade etmek için önem taşır.

    İslam’da hediye verme kavramının kökleri, takipçilerini insanlar arasındaki bağları güçlendirmek ve uyumu teşvik etmek için hediye alışverişinde bulunmaya teşvik eden Hz. Muhammed’in (sav) öğretilerine dayanır. Hz.Muhammed’in “Hediye alışverişinde bulunun, çünkü bu birbirinize olan sevginizi artırmaya yol açacaktır” dediği rivayet edilir. (Buhari)

    İslam’da hediye vermek özel durumlarla veya kişilerle sınırlı değildir. Festivaller, düğünler, doğumlar gibi çeşitli durumlarda veya sadece bir nezaket ve iyi niyet göstergesi olarak yapılabilir. Hediyeler aile üyelerine, arkadaşlara, komşulara ve hatta ihtiyacı olan veya daha az şanslı olanlara verilebilir.

    İslam’da bir hediye verirken, İslami öğretiler çerçevesinde caiz ve uygun olan bir şeyi seçmeye teşvik edilir. Hediyeler içtenlikle ve herhangi bir art niyet olmaksızın verilmelidir. Ayrıca alıcıya faydalı ve neşe getiren hediyeler verilmesi tavsiye edilir.

    Aynı zamanda İslam, hediye vermenin mali savurganlığa veya kişinin kendisine borç yüklenmesine yol açmaması gerektiğini vurgular. Müslümanlar, ellerinden geldiğince bağış yapmaya ve hayır işlerine ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye maddi hediyeler yerine öncelik vermeye teşvik edilir.

    Özetle, İslam’da hediye vermek, iyi niyeti teşvik eden, ilişkileri güçlendiren, sevgi ve takdiri ifade eden erdemli bir davranış olarak kabul edilir. Hediyelerin içtenlikle, karşılık beklemeden ve imkanları ölçüsünde verilmesi teşvik edilir.

Cevapla