Paylaş
Helal Haram Duyarlığı
Question
Helal Haram
Yüce Rabbimiz, insanların dünya ve ahiret saadetine ermeleri için bazı sınırlar belirlemiştir. Rabbimizin, bizim için belirlediği bu sınırlar içinde, yapılmasına izin verilen şeyler helal olarak adlandırılırken, yapılması kesinlikle yasak olan ve yapıldığı zaman da ceza gerektiren şeyler ise haram olarak adlandırılmaktadır. Müslüman, yemesinde, içmesinde, giyim ve kuşamında, ailesiyle veya toplumla olan ilişkilerinde, kısacası hayatın her alanında Allah’ın belirlediği sınırları gözetmelidir. [1] Bununla ilgili olarak kur-an’ı kerimde “Yalnız Allah’a kulluk ediyorsanız, Allah’ın size helal ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin, O’nun nimetine şükredin” [2] buyrularak, temiz ve helal olanla yetinmenin Allah’a olan kulluğumuzun gereği olduğu hatırlatılmıştır.
Yaşadığımız şu dünya hayatında, bizlere verilen nimetlerin hepsi helal kılınmamıştır. Yüce Rabbimiz, imtihanın gereği olarak bizlere bazı şeyleri helal kılarken, bazı şeyleri ise haram kılmıştır. Hayatımıza hüküm koyucu olarak Allah Teâlâ, ticaretle elde edilen kazancı helal kılarken, faiz ve kumar gibi bazı kazanç çeşitlerini haram kılmıştır. Yeme içmede, bazı hayvanların etlerini ve su gibi benzeri içecekleri helal kılarken, Allah’tan başkası adına boğazlanan hayvan etlerini , domuz etini ve, sarhoşluk veren her türlü içecekleri de haram kılmıştır. Bunun gibi, hayatın diğer alanlarında da önemli sınırlar çizen Rabbimiz bütün insanları çizdiği bu sınırlarla sorumlu tutmuştur. [3]
Resülüllah da (sav) “Helâl olan şeyler belli, haram olan şeyler bellidir. Bu ikisinin arasında, halkın birçoğunun helâl mi, haram mı olduğunu bilmediği şüpheli konular vardır. Şüpheli konulardan sakınanlar, dinini ve ırzını korumuş olur. Şüpheli konulardan sakınmayanlar ise gitgide harama dalarlar. Tıpkı sürüsünü başkasına ait bir arazinin etrafında otlatan çoban misali. Çobanın bu araziye girme tehlikesi vardır. Dikkat edin! Her padişahın girilmesi yasak bir arazisi vardır. Unutmayın ki, Allah’ın yasak arazisi de haram kıldığı şeylerdir” [4] buyurmuştur.
Helal ve haramın birbirine karıştırıldığı günümüzde, müslüman olarak bizler, Rabbimizin belirlediği sınırları gözeterek, takvaya uygun bir hayatı yaşamalıyız. Çevremizde helal çizgisini gözeten insanlar az olabilir, belki haramlar nefsimize hoş gelebilir veya toplumun büyük bir kısmı haramları işleme noktasında ileri gitmiş olabilirler. Ancak durum ne olursa olsun, bizler helal ve haram çizgisini gözeterek bizi cennete götürecek bir hayatı yaşamalıyız. Bu konuda Kur-an’ı Kerim’de “De ki: Pis ve kötü şeylerle temiz ve iyi şeyler bir olmaz, Pis ve kötü olanların çokluğu senin hoşuna gitse bile! Ey akıl sahipleri, Allah’tan sakının ki kurtuluşa eresiniz” [5] buyrulmuştur.
(Bu ayet islamın kemiyetci değil keyfiyetçi olduğuna delalet etmektedir.Aranacak olan çok değil,iyi,temiz ve helal olandır.)
Allah katında üstün bir mertebe edinmek, ancak Allah’ın haram kıldığı şeyleri terk etmekle mümkündür. Allah’ın helalleriyle yetinmeyip haramlarını işleyenleri kıyamet günü içinde devamlı kalınan bir ateş ve alçaltıcı bir azap beklemektedir. [6] Allah’tan korkarak haramlardan sakınan mü’minlere ise, iki cennet bahçesi verilecektir.[7] Unutulmamalıdır ki, kurtuluş ancak Allah’ın çizdiği kırmızı çizgilere uymakla mümkündür.
BENZER KONULAR:
- Helal Haram kılma yetkisi
- Alışverişte Helal Haram
- Helal Haram ortaklığı
- Helal Haram Hadisleri Hakkında
- Helal Haram bilgi
- Tümünü görüntüle.
[1]Bakara 2/187
[2] Nahl 16/114
[3] A’raf 7/157
[4] Buhârî, Îmân 39; Müslim, Müsâkat 107, 108.
[5] Maide 5/100
[6] Nisa 4/14
[7] Rahman 55/46
Answers ( 4 )
Helal haram duyarlığı, bir Müslüman’ın Allah’ın belirlediği sınırlara uyma isteğidir. İslam’da, insanların yaşamlarını sürdürmek için yemek, içmek, giyinmek ve barınmak gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği kabul edilir. Ancak bu ihtiyaçların karşılanması sırasında helal ve haram kavramlarına dikkat edilmelidir. Helal olan şeyler, Allah’ın izin verdiği şeylerdir ve insanların tüketmesi, kullanması veya yapması caizdir. Haram olan şeyler ise, Allah’ın yasakladığı şeylerdir ve insanların tüketmesi, kullanması veya yapması haramdır.
Helal haram duyarlılığı için öncelikle İslam dininin temel prensiplerini ve helal haram kavramlarını öğrenmek gereklidir. Dini öğretiler doğrultusunda yaşamak ve bunları hayatımıza yansıtmak da önemlidir. Helal olan şeyleri tercih etmek, haram olan şeylerden kaçınmak, hayvanların insanca ve İslami bir şekilde kesilmesini sağlamak, iş hayatında dürüst olmak, alınan ve satılan ürünlerin helal olduğundan emin olmak, içki ve benzeri yasak maddelerden uzak durmak gibi davranışlar helal haram duyarlılığına örnek olarak verilebilir.
Özetle, bir Müslüman helal haram duyarlılığını hayatının merkezine koyarak, İslami değerlere uygun şekilde yaşamalı, bu değerleri öğrenmeli ve hayatına yansıtmalıdır.
Haram olan eşya helal olan eşyaya değerse helal eşya haram olur mu?
Örneğin:
Hocam zamanında haram parayla almış olduğum kıyafet dolapta helal parayla alınmış kıyafetlerime değiyor bunları haram yapar mı ?
Bu haram parayla almış olduğum kıyafeti giyip alışverişe gittiğimde helal parayla alacağım eşyalara haram bulaştırır mı ?
Haram parayla alınan eşya helal eşyalara bulaşmaz Bu tamamen vesvesedir
Haram helal
Selamün aleyküm kardeşler ? bazı konular kafamızı karıştırınca size soruyoruz, Rabbimin emirlerini tam bilmediği mizden haram işlemek istemediğimizden. hakkınızı helal edin ins. benim kız kardeşim yıllar önce TOKİ den ev almış borcu olduğundan ozamanlar satmak zorunda kalmıştı. Şimdi tekrar tokiye arsa ya yazıldı daha önce TOKİ’den ev aldığından red geldi. Oda kuraya babamı soktu. Babamada kurada arsa çıktı ve kız kardeşime ev yaptırması için verdi. Ama benim aklıma takılan diğer hak sahiplerine haksızlık olurmu bu durum ? evi gerçekten yok bu arsaya ev yaptıracak. Haramsa ne yapmak gerekir nasıl öğüt verelim