Paylaş
Helal ne demek? Kısaca
Question
Helal Nedir?
Helal Hakkında Kısa bigiler
Dinen yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmayan, serbest bırakılan şey demektir. Allâh ve Rasûlü’nün bir şeyin helâl olduğunu belirtmesi veya işlenmesinde günah olmadığını bildirmesi, o fiilin helâl olduğunu gösterdiği gibi, o fiil veya şeyin yasaklandığına dair bir delil bulunmaması da helâl olduğunu gösterir. Zira eşyada aslolan helal oluşudur. Buna göre bir şey, dinin açık bir hükmüne, yasağına ve ilkesine aykırı olmadıkça helâldir, meşrudur. Helâl kavramının, meşru, caiz, mubah tabirleri ile yakın ilişkisi vardır. Çoğu zaman da eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
Yüce Allâh, iyi, temiz ve insan sağlığına yararlı olan şeyleri helâl; kötü, pis ve zararı olan şeyleri de haram kılmıştır (Mâide, 5/4). Haram kılma yetkisi ise sadece Allâh’a aittir. Kur’ân’da; “De ki: Allah’ın kulları için yarattığı süsü ve temiz rızıkları kim haram kıldı? De ki: Onlar, dünya hayatında, özellikle kıyamet gününde mü’minlerindir. İşte bilen bir topluluk için âyetleri böyle açıklıyoruz.” buyurulmuştur (Ar’âf, 7/36). Peygamber de, Kur’ân’a ve Kur’ân dışı Allâh’tan aldığı bilgiye dayanarak bazı şeyleri haram kılmıştır. Ancak bunu da, Allâh’ın denetimi altında yaptığı için, Allâh’ın haram kılması içerisinde mütalaa edilir. Bu nedenle, Allâh’ın helâl kıldığına haram; haram kıldığına helâl demek büyük günahtır.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Helal; dinen yapılması veya yenip içilmesi yasaklanmayan, serbest bırakılan şey demektir. Allâh ve Rasûlü’nün bir şeyin helâl olduğunu belirtmesi veya işlenmesinde günah olmadığını bildirmesi, o fiilin helâl olduğunu gösterdiği gibi, o fiil veya şeyin yasaklandığına dair bir delil bulunmaması da helâl olduğunu gösterir.
“Helal” kelimesi, İslam dininde yapılması, yenilip içilmesi, kullanılmasının uygun olduğu şeyleri ifade eder. Sözlük anlamıyla, dinen yasaklanmamış, dürüst ve alın teriyle elde edilmiş olan anlamına gelir. Helal olan bir şey, Müslümanların vicdanen rahat olmasını sağlar, çünkü dine uygun bir davranıştır.
Örneğin, Kur’an’da “Allah’ın size helal ve temiz olarak verdiği rızıklardan yiyin” (Bakara 2:168) buyurularak helal olan şeylerin yenmesi gerektiği hatırlatılır. Peygamber Efendimiz de bir hadisinde “Helal, Allah’ın kitabında helal kıldıklarıdır; haram da Allah’ın kitabında haram kıldıklarıdır” diyerek bu kavrama dikkat çeker. Helal olan şeyler çoğunluktayken, haram olanlar sınırlıdır; bu sebeple Müslümanlar daima helal olanı aramalıdır.