Kayıt Ol

Oturum aç

Şifremi Unuttum

Şifreni mi unuttun? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir bağlantı alacaksınız ve e-posta yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.

Helallik nasıl alınır

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Helallik Alma

Merhabalar. Ben nisanliydim ama nisanlimi sevmiyordum. Sevdigim baska biri vardi ve nisanliyken sevdigim adamla kacarak evlendik. Eski nisanlim ben gittikten sonra arkamdan cok beddua etmis. Daha sonralari vicdanen uzuntu duymaya basladim. Yetim oldugu icinde vicdanim rahatsiz oldu. Cunku yetimin ahi tutar derler. Kul hakkina girmis oldum. ve helallik almak istiyorum ama esim asiri derecede kiskanc ve buna kesinlikle musade etmeyecek. Zorlarsam aramiz bozulacak. Eski nisanlimda almanyada cok uzakta oturuyor zaten. Ama kul hakki beni cok rahatsiz ediyor. Ne yapmaliyim

Cevap:

Kul hakkı yemenin hükmü nedir? Kul hakkı nasıl ödenir?

Hz. Peygamber (s.a.s.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda hesap gününde haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zâlime yükleneceğini belirtir (Buhârî, Mezâlim, 10). Yine Peygamberimiz (s.a.s.), imkânı olduğu halde zamanı gelmiş bir borcu ödemeyenlerin kul hakkını ihlal ettiğini şöyle ifade eder: “Ödeme gücü olan zengin kişinin, ödemeyi ertelemesi zulümdür.” (Buhârî, Havâle, 1)

Görüldüğü üzere kul hakkı, kişinin Cennet ya da Cehennem’e gidişinde önemli ölçüde belirleyici bir rol oynamaktadır. Allah’ın huzuruna kul hakkı ile çıkmanın, çok ağır bir vebâli vardır. Çünkü böyle bir günahın Allah tarafından bağışlanması, hak sahibinin affetmesi şartına bağlanmıştır. Hak sahibi, hakkını almadıkça veya bu hakkından vazgeçmedikçe, Allah kul hakkı yiyenin bu günahını affetmemektedir. Çünkü ilâhî adalet, bunu gerektirir. Veda hutbesinde Resûlullah (s.a.s.), “Ey insanlar, sizin canlarınız, mallarınız, ırz ve namuslarınız, Rabbinize kavuşuncaya kadar birbirinize haramdır (dokunulmazdır).” (Buhârî, Hacc, 132) buyurmuştur.

Buna göre, gasp, hırsızlık veya izinsiz alma gibi yollarla elde edilen haram para veya mal, sahipleri biliniyor ise kendilerine yahut mirasçılarına, bilinmiyor ise fakirlere veya hayır kurumlarına onların namına sadaka olarak verilmelidir. Ayrıca, yapılan bu kusurlardan dolayı da Allah’tan af ve mağfiret dilenmelidir.

Mal ya da darp gibi şeylerle ilgili olmayan gıybet, bühtan gibi hak ihlallerinde en doğrusu, hak sahibine durumu anlatıp helalleşmek olmakla beraber, her zaman bu şartı yerine getirmek mümkün olmadığından ya da insanlar bundan çekindiklerinden, kendi adına tövbe edip, hak sahibi namına da istiğfar etmek, dua etmek ya da hayır hasenat yaparak sevabını ona bağışlamak, bu tür hak ihlallerine keffaret olur (İbn Teymiyye, el-Fetâva’l-Kübrâ, I, 113).

Answers ( 2 )

  1. Soru avatarı
    0
    2022-03-31T23:04:08+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Hocam ben etrafımdaki herkesten helallik istemeye başladım ama ulaşamadığım bazı kişiler var ne yapmalıyım ( 35 kişiden 27 sine ulaştım)

    • İsimsiz avatarı
      0
      2022-03-31T23:30:32+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Hocam yani 35 kişiden 27 sinin numarasını buldum daha azı ile konuştum ama tamamı ile konuşucam

        0
        2022-04-01T06:43:54+03:00

        Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

        Bildir
        İptal

        Kimin üzerinde hakkınız var ise bu kişiler ile helalleşmeniz gerekmektedir. Ve hakkına girdiğiniz insanların zararını ödemelisiniz. Eğer bu kişileri bulma imkanı yok ise (ölüm gibi) haklarında iyi dua edin ve bu kişiler için hayır hasenat yapın.

    0
    2022-08-02T12:07:44+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Küçük çocuktan helallik istenebilir mi

    Selamunaleyküm benim 9 yaşında kuzenim var arada sakalasiyordum oyun oynuyordum istemeden canini yakmissam yada bilerek yakmissam diye hakkını helal et dedim etmiyom dedi bugünde ölüm haberi geldi ne yapmam kucuk çocuktan helallik almak dogrumudur ve helal etmezse kul hakkı olurmu bana

      0
      2022-08-03T05:43:08+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Rabbim rahmet eylesin.

      Küçük çocuk hakkını helal et sözünü anlamaz. Bu sebepten dolayı hakkımı helal etmiyorum sözü de geçerli olmaz. Ama insan bu tür olaylarla karşılaştığı zaman üzülüyor.

Cevapla