Paylaş
“Her doğan islam fıtratı üzere doğar…‘’ (Buhârî, Cenâiz, 92.) Yukarıdaki hadisi okuyarak yaradılış ve ahlak açısından düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
“Her doğan islam fıtratı üzere doğar…‘’ (Buhârî, Cenâiz, 92.) Yukarıdaki hadisi okuyarak yaradılış ve ahlak açısından düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Ahlak, Arapça ḫ-l-ḳ kökünden gelmektedir. Klasik sözlüklerde ahlak, en genel anlamıyla insanın yaratılıştan gelen kökleşmiş doğası ve karakteri olarak anlaşılmakta ve tanımlanmaktadır. Dolayısıyla “Her doğan islam fıtratı üzere doğar…” hadisini yaratılış ve ahlak açısından değerlendirdiğimiz zaman ahlakın yaratılış üzere yani fıtrat üzere davranmak olduğunu söyeleyebiliriz.
Her insan doğarken İslam fıtratı üzere doğar. Ahlak bu tertemiz fıtrat üzere kalabilmek ve yaşayabilmektir. Bir insanda ahlaki davranışlar meleke haline gelirse yani artık onun adeta yaratılışın bir parçası haline gelirse anlamlı ve değerli olur.
İnsan sırf birilerinin gözüne girme adına, gösteriş adına yapmacık bir şekilde ahlaki davranışları yapıyorsa o kişi demek ki o ahlaki davranışları içselleştirememiş demektir. Samimi değil demektir.
Evet her insan temiz ahlaklı olmaya uygun bir şekilde hayata gelir. Lakin daha sonra annesi, babası veya çevresi onu fıtratından, yaratılışından uzaklaştırıp kötü ahlaklı biri haline getirebilir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rasulullah (sav) her doğan çocuk İslam fıtratı üzerine doğar buyurmaktadır. Her insan doğarken İslam fıtratı üzere doğar. Ahlak bu tertemiz fıtrat üzere kalabilmek ve yaşayabilmektir. Bir insanda ahlaki davranışlar meleke haline gelirse yani artık onun adeta yaratılışın bir parçası haline gelirse anlamlı ve değerli olur. Her insan temiz ahlaklı olmaya uygun bir şekilde hayata gelir. Lakin daha sonra annesi, babası veya çevresi onu fıtratından, yaratılışından uzaklaştırıp kötü ahlaklı biri haline getirebilir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Her doğan İslam fıtratı üzere doğar. Sonra anne babası onu Yahudi, Hristiyan veya Mecusi yapar.” (Buhârî, Cenâiz, 92.)
Bu hadis, insanın yaratılışını ve ahlakını anlamamıza önemli bir pencere açar. Bu hadise göre, her insan dünyaya tertemiz bir kalple gelir. Bu kalp, İslam fıtratı üzerine yani doğruluk, adalet, merhamet gibi güzel ahlak özellikleriyle donatılmıştır.
İnsan, dünyaya geldikten sonra, anne ve babasının, çevresinin ve yaşadığı toplumun etkisiyle bu fıtratı şekillendirir. Eğer anne ve babası iyi birer Müslüman ise, çocuk da İslam fıtratının güzelliklerini yaşayarak büyür. Ancak, anne ve babası iyi birer Müslüman değilse, çocuk da onların etkisiyle kötü ahlak özelliklerini benimseyebilir.
Bu hadis, bize şu mesajı verir:
Bu hadisten hareketle, yaradılış ve ahlak açısından şu düşünceleri paylaşabiliriz:
Arkadaşlarımın da bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum. Bu konuyu birlikte tartışabilir ve birbirimizden öğrenebiliriz.