Hicret

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hicret:İslam Dini İçin Dönüm Noktası 

Hicret

Tarih sahnesine bir göz atıldığında birey ya da toplum olarak değişik sebeplerle nice göçlerin olduğu görülür. İslam tarihinde de Hz. Peygamber ve O’na gönül veren insanların sırf Allah’ın dinini daha iyi yaşayabilmek için doğup büyüdükleri Mekke’yi bütün maddi varlıklarını terk ederek, Medine’ye yerleşmelerine “Hicret” denir.

Hicret; İslam dini için bir dönüm noktasıdır. Her vesile ile birlik, beraberlik ve dayanışmayı vurgulayan dinimizin mesajlarının hayat buluşudur.

Hicret; imanın maddeye üstünlüğüdür. Hicret; Allah rızası için anadan, babadan, yardan, diyardan, maldan, mülkten hatta candan, evlattan vazgeçişin ibretli ve meşakkatli hikayesidir.

Miladi 622 yılında İslam’ı yaymak, İslam’ın üstüne çöken zulüm ve baskı bulutlarını dağıtmak için Allah Resulü (SAV)’in ashabı kafileler hâlinde Mekke’den Medine’ye göç etmeye başladılar. İmanlı gönüller Allah ve O’nun şanlı Rasülü (SAV)’in rızası için doğup büyüdükleri, havasını teneffüs ettikleri öz vatanlarından ayrılıyorlardı. Anadan, babadan, evden, barktan ve servetten vazgeçiyorlardı. Bu bakımdan hicret dinleri için her şeyini terk eden müslümanların iman ve ihlâs sembolüdür. Hicret, Allah’adır, Allah içindir, Allah’ın izniyledir, Allah’ın ismini yüceltmek içindir.

Miladın 622. senesi gerçekleşen hicret Hz. Ömer devrinde hicrî takvimin başlangıcı olarak alınmış, yılbaşı  olarak da Muharrem ayı kabul edilmiştir.

Bizler de kendimize şöyle bir bakalım. Allah Rasülü ve O’nun ashabı 13 senelik Mekke döneminde Kur’an’ın nuruyla yetişerek, hicret esnasında Allah için dünyalık her şeylerini terk edebildilerse, bizler bu asrın müslümanları olarak aynı duruşu göstermeliyiz.

Bugün bizlere öylesine bir hicret lazımdır ki, bu hicret sayesinde cehaletten faydalı bilgiye, günahlardan takva merkezli bir hayata, bencillikten diğergamlığa, husumetten şefkate, fitne fesattan dirlik düzene geçiş yapabilelim. Şayet böyle bir hicreti gerçekleştirebilirsek o zaman dünya ve ahiret bahtiyarlığı bizim olacak demektir.

Benzer Konular:

Cevapla