Hicret ile ilgili kısa hadisler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Hicret hakkında kısa hadisler

Hicret ile ilgili kisa hadisler

Biz mağarada iken müşriklerin ayaklarını görüyordum. Onlar bu sırada başlarımızın üstünde idiler. “Ey Allah’ın Resulü” dedim, “onlar ayaklarının aşağısına bir bakacak olsa bizi mutlaka görürler!” dedim. Bunun üzerine: “Ey Ebu Bekr!” buyurdular, “üçüncüleri Allah olan iki kişi hakkında ne zannediyorsun?”
Ravi: Ebu Bekr
Kaynak: Buhari, Fezailu’l-Ashab 2, Menakıb 45, Tefsir, Beraet 1; Müslim, Fezailu’s-Sahabe 1, (2381); Tirmizi

Resulullah (sa)’ın yanına bir heyet olarak geldik. Ben: “Ey Allah’ın Resulü! Muhakkak ki ben, arkamda, artık hicretin sona erdiğini zanneden bir kavim bıraktım” dedim. Aleyhissalatu vesselam: “Küffarla kıtal edildiği müddetçe, hicret sona ermeyecektir!” buyurdu.
Ravi: Abdullah İbnu Sa’di
Kaynak: Nesai, Bey’at 15, (7, 146)

Fetih günü babam Ümeyye’yi getirip: “Ey Allah’ın Resulü! Babamla hicret şartı üzere bey’at yap!” dedim. Ama O: “Onunla cihad etme şartı üzerine bey’at yaparım, artık hicret sona ermiştir” cevabını verdi.
Ravi: Ya’la İbnu Ümeyye
Kaynak: Nesai, Bey’at 15, (7,145)

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    0
    2022-07-29T16:03:19+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Rasulullah (sav)’in dilinden hicret ile ilgili birçok hadis bulunmaktadır. Bu hadislerden bir tanesine örnek verecek olursak;

    Abdullah İbnu Sa’di (ra) anlatıyor;

    Raaulullah (sav)’ın yanına bir heyet olarak geldik. Ben: “Ey Allah’ın Resulü! Muhakkak ki ben, arkamda, artık hicretin sona erdiğini zanneden bir kavim bıraktım” dedim. Aleyhissalatu vesselam: “Küffarla kıtal edildiği müddetçe, hicret sona ermeyecektir!” buyurdu.

    Kaynak: Nesai, Bey’at 15, (7, 146)

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    İslam’da hicret (göç) ile ilgili birkaç kısa hadis:

    1. Hz.Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Zalim ve zulme uğrayan olduğu müddetçe hicret sona ermez.” (Sahih Buhari) Bu hadis, baskıdan kaçmak ve kişinin inancını özgürce yaşayabileceği daha iyi bir çevre aramak için bir araç olarak Hicret’in devam eden önemini vurgulamaktadır.
    2. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Ameller niyetlere göre değerlendirilir ve herkese niyet ettiği şey vardır. Kim Allah ve Resulü yolunda hicret ederse, artık onların hicreti Allah ve Resulü içindir. Kim de bir dünyalık veya bir kadınla evlenmek için hicret ederse, onların hicreti, ne için hicret etmişse onadır.” (Sahih Buhari) Bu hadis hicrette samimi niyetin önemini vurgulamaktadır. Sadece Allah rızası için ve O’nun emirlerini yerine getirmek için yapıldığında hicretin Allah tarafından kabul ve mükâfatlandırıldığını ifade eder.
    3. Hz. Muhammed (s.a.v.), “Müşrikler arasında kalan hiçbir Müslümandan ben sorumlu değilim. Neden ey Allah’ın Resulü?” diye sordular. O da, ‘Ateşleri birbirine görünmesin’ diye cevap verdi.” (Sünen-i Ebu Davud) Bu hadis, İslam’ın yaşanmadığı ve saygı gösterilmediği ortamlardan veya topluluklardan ayrılmanın önemini vurgulamaktadır. İnananların inançlarını özgürce uygulayabilecekleri ve koruyabilecekleri ortamlar arama ihtiyacını vurgular.
    4. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah ve Resulü yolunda hicret ederse, onların mükafatı Allah’a aittir.” (Sahih Buhari) Bu hadis, Allah ve Resulü yolunda hicret edenlere vaat edilen büyük mükafatı vurgulamaktadır. İnananların inançlarına öncelik vermeleri ve İslami değerleri uygulamalarını ve korumalarını sağlayacak ortamlar aramaları için bir teşvik görevi görür.

    Bu kısa hadisler, İslam’da hicretin önemine ışık tutmaktadır. Zulümden kurtulmak için hicret etmenin önemine, hicrette samimi niyetin rolüne, İslami esaslara aykırı ortamlardan ayrılma gereğine ve Allah yolunda hicret edenlere büyük bir mükâfat vaadine vurgu yaparlar.

    En iyi cevap

Cevapla