Paylaş
Hicret ne demek? Diyanet
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Hicret Nedir?
Hicret Hakkında Kısa bilgi
Hicret Sözlükte “terketmek, ayrılmak, bir yerden başka bir yere göç etmek” demektir. İslâm terminolojisinde hicret kavramı ile Hz. Muhammed (a.s.) ve arkadaşlarının M. 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmeleri kastedilir. Mekkeli müşriklerin baskılarına dayanamayan müslümanlar daha önce de iki kâfile halinde Habeşistan’a hicret etmişlerdir.
Kur’ân’da bu kimseler muhacirler olarak anılmış ve Allah’ın onların kötülüklerini örteceği (Âl-i İmrân, 3/195), onlardan razı olduğu, onlar için cennetler hazırladığı (Tevbe, 9/100), onların hakîkî mü’minler olduğu (Enfâl, 8/74), Allah katındaki derecelerinin büyük olduğu (Tevbe, 9/20) ve Allah’ın rahmetine mazhar olacakları (Bakara, 2/218) bildirilmiştir. Çünkü muhacirler; îmanları uğruna yurtlarını terk etmişler, Allah yolunda eziyetlere uğramışlar, müşriklerle savaşmışlar (Âl-i İmrân, 3/195), mallarını ve canlarını ortaya koymuşlardır (Enfâl, 8/72).
Allah’a kulluk etmesi için yaratılan (Zâriyat, 56/51), ancak bulunduğu bir yerde bu görevini yerine getiremeyen, ibadet edebileceği bir yere de hicret etmeyen böylece nefsine zulmeden insan Kur’ân’da kınanmıştır (Nisâ, 4/97). “Allah yolunda hicret eden kimse yeryüzünde gidecek çok yer bulur, bolluk bulur…” (Nisâ, 4/100). Çünkü “Allah’ın arzı geniştir” (Zümer, 39/10).
Hicret kavramı, Kur’ân’da göç etmenin dışında Allah’a eş koşmak ve puta tapmak gibi çirkin davranışlardan (ricz) kaçınmak (Müddessir, 74/5) ve bir insanın yanından ayrılmak (Meryem, 19/46; Nisâ, 4/34) anlamında da kullanılmıştır.
Hz. Peygamber (a.s.), “muhâcir, Allah’ın yasakladığı şeyleri terk eden kimsedir” (Buhârî, Îmân, 4-5) sözü ile hicret kavramına mecâzî bir anlam da yüklemiştir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hicret; İslam tarihinde, Hz. Peygamber (sav) ve mü’minlerin Mekke’den Medine’ye göç etmeleridir. Çünkü Mekkeli Müslümanlar zülüm işkence altındadırlar ve Medine’ye göç zorunlu hale gelmiştir. Yoksa hicret; bir yerden diğerine iş bulmak, rahat yaşamak gibi göç hareketi değildir. Hicret; Allah (c.c)’ ın insana emretmiş olduğu dini yaşamak, yaşatmak, yaymak ve huzurlu bir toplum oluşturmak için şartların daha uygun olduğu bir yere Allah ve Resulünün rızasını kazanmak için gitmektir. Rasulüllah (sav) “Hakiki hicret eden, Allah’ın yasakladığı şeylerden kaçan, onları terk eden kimsedir.” Diğer bir hadis-i şeriflerinde ise “Hicret ikidir. Biri kötülüklerden hicret, diğeri ise Allah ve Resulüne hicrettir.” buyurmaktadır. Günümüzde hicret; günahtan Salih amele yönelmektir. Çünkü insanlığın hicreti dünyaya gelişiyle başlamış ve ölünceye kadar devam edecektir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hicret kelimesinin lügatta bulunan anlamı; terketmek, ayrılmak, bir yerden başka bir yere göç etmek gibi anlamalara gelmektedir. Dini ıstılahta hicret ise; Rasulullah (saciv) ve ashabının M. 622 yılında Mekke’den Medine’ye göç etmeleri kastedilir. Mekkeli müşriklerin baskılarına dayanamayan müslümanlar daha önce de iki kâfile halinde Habeşistan’a hicret etmişlerdir.